Köpek Bakmak mı, Seyahat Etmek mi? Cevap: İkisi de!

Sizi kızım Luffy ile tanıştırayım, hani bazı fotoğraflarımda yanımda görünen siyah canlı. Kendisi 1.5 yaşında dişi bir Cane Corso. 3 aylıkken bakamayan bir arkadaşımdan (adı Ayşe olsun) sahiplendik. İlk başta biraz kararsız kaldık; ilk kez köpek bakacaktık, sık sık seyahat ediyoruz, o durumda köpeği ne yapacaktık? Ama çok da istiyoruz serseriyi. Ayşe'den hemen yüreklere su serpen teklif geldi: "Seyahate gittiğinizde bana bırakırsınız, çok mutlu olurum." dedi. Sorun çözüldü zannettik, biz Luffy'i aldık eve getirdik. Peki sonra ne oldu? Luffy ve Ayşe'nin köpeği aynı evde duramadı, iki koca köpek oynarken evi yerle bir etti, biz Luffy'i Ayşe'ye bırakamadık ve kara kara düşünmeye başladık "Nereye bırakacağız bu koca danayı?" diye. Ama zamanla her şeyin çözümünü buluyor insan. Bu yazıda da bildiğim, tecrübe ettiğim her şeyi anlatmaya çalışacağım. Öncelikle şunu belirteyim, küçük ırk köpekler daha şanslı, sorun daha çok büyük ırk köpeklerde ortaya çıkıyor, o nedenle yazıyı genel olarak büyük ırk köpek sahiplerini ilgilendirecek şekilde hazırladım. Eğer diyorsanız ki " Köpek bakmak mı, seyahat etmek mi? " Cevap: İkisi de.

Köpekle Seyahat Etmek

Benim en büyük hayallerimden birisi de gittiğim her yere Luffy'i de götürebilmek. Avrupa'da bunu yapan çok fazla insan görebilirsiniz, ama maalesef bizde durum o kadar kolay değil. Ulaşımı halletseniz, konaklama sorun. Konaklamayı halletseniz yol üzerinde yemek yiyeceğiniz yer sorun. Her seferinde kapı kapı gezip evcil hayvan dostu restaurant veya cafe aramak zorunda kalmamız, sahil bölgelerinde bazı "beach"lere girişinin yasak olması vs. Önümüzde bir sürü engel var. Yine de bütün bunları göze alıp, "Ben bu tatile köpeğimle gideceğim." deme noktasında ulaşım seçenekleriniz şu şekilde;

* Araba ile Seyahat

Köpeklerin çoğu arabayla seyahat etmeyi seviyor. Araba içinde hareket etmeye meyilli olanlar için de, camı azıcık açmanız yeterli. Hemen rüzgara karşı hipnoz oluveriyorlar. Piyasada köpekler için satılan emniyet kemerleri mevcut, onlardan mutlaka kullanmanız gerekli, veya kafes eğitimi varsa kutu içinde seyahat edebilir. En ufak bir frende öne savrulabiliyorlar çünkü. Köpekle arabalı vapuru kullanmanıza izin var, hatta arabadan indirip biraz gezdirebilirsiniz. Fakat İDO'da, arabada beklemek yasak olduğu için, köpeğin diğer yolcularla birlikte seyahati sırasında kutuda olması gerekiyor. Önemli not, köpeğinizi hiçbir koşulda, kesinlikle arabada bırakmamalısınız.

Köpek bakmak

* Uçak ile Seyahat

Evcil hayvan taşıyan iki hava yolu firması var; biri Pegasus, diğeri THY. Her ırkı taşımıyorlar, kendilerince "yasaklı ırk" politikaları var. Köpeğiniz, kutusu ile birlikte 8 kg ağırlığı aşmıyorsa, sizinle birlikte uçak içinde seyahat edebiliyor. Eğer ki daha ağırsa,kutu içinde uçağın kargo bölümünde gidiyor. Luffy daha 3 aylıkken 9 kilo olduğu için hiçbir yere uçamadık. Sizinle birlikte yolculuk etmediği sürece uçak kullanmamanızı öneriyorum. Hem yüksek bedeller ödeniyor, hem de çoğu köpek için biraz travmatik bir yolculuk oluyor. Diyelim ki çok zorda kaldınız ve köpeğiniz kargo bölümünde seyahat edecek. O zaman dikkat etmeniz gereken şu; kargo bölümü normal şartlarda havasız bir yer. Evcil hayvan olduğu durumda pilot bilgilendiriliyor ve kargo bölümüne hava veriliyor. Bu bilgilendirmede aksaklık olduğu noktada hayvan havasız kalabilir. O nedenle uçağa bindiğinizde kabin ekibine tekrar bir hatırlatma yapmanızda fayda var.

Gelelim konaklamaya...Ülkemizde çoğu otel "evcil hayvan dostu" değil. Köpekle konaklayabileceğiniz yerler genelde kamp,bungalov tipi yerler oluyor. Booking.com' da baktığınız otellerin "Tesis özellikleri" kısmında, evcil hayvan kabul edip etmediklerine dair bilgi bulabilirsiniz. Kabul ediyor gibi görünenlerle rezervasyondan önce tekrar görüşüp teyit etmenizi öneririm. "Kedi kabul ediyoruz da köpek biraz sıkıntı oluyor da çok mu büyük de..." gibi söylemlerle karşılaşabilirsiniz.

Eğer deniz tatili yapmayacaksak Luffy ile seyahat etmeyi tercih edemiyorum. Bütün ulaşım ve konaklama sorunlarını çözmüş olsak bile çoğu turistik bölgeye köpeklerin girişi yasak. Yani bir kültür gezisine çıktıysam Luffy'i bırakmak zorunda kalıyorum. Peki nereye bırakıyorum? Biraz da ondan bahsedelim.

Köpek bakmak

Seyahat Ederken Köpeği Nereye Bırakabilirim?

* Köpek Bakıcısı

Özellikle büyük şehirlerde bolca bulabileceğiniz bir alternatif. Eğer çok fazla köpek sahibinin olduğu bir bölgede yaşıyorsanız zaman içinde, sürekli farklı köpekle gezen biri veya birilerinin olduğunu fark ederseniz. İşte o kişi, sizin aradığınız köpek bakıcısı olabilir. Köpek bakıcıları sabah-akşam köpeği evden alıp gerekli yürüyüşü yaptırdıkları gibi, sizin olmadığınız zamanda köpeğe direk kendi evinde de bakabilir. Tabi ki ücret karşılığı. Sizin yokluğunuzda hem köpeğiniz alışkın olduğu düzenden kopmamış olur, hem de ihtiyacı olan tüm bakımı yapılır. Eğer çevrenizde uygun birisi yoksa armut.com' dan referanslara bakarak isteklerinize uygun bir bakıcıyı bulabilirsiniz. Benim tavsiyem, iki günden uzun süreyle evden uzaklaşıyorsanız köpeği evde bırakmayıp tamamen bakıcıya teslim etmeniz yönünde. Aksi halde, internette gördüğünüz "kanepeyi yemiş köpek" manzarasıyla karşılaşma ihtimaliniz yüksek. Köpekler sürüler halinde yaşar, yalnızlık bünyelerine aykırıdır.

* Köpek Oteli

İşte benim en sevdiğim ve hep kullandığım yöntem. İyi bir "Pet Oteli", köpek sahipleri için bulunmaz bir nimet. Köpeğiniz hem bütün gün oynuyor, hem de diğer köpeklerle sosyalleşiyor. Aracınız yoksa çoğu köpek oteli transfer de sağlıyor. Gecelik ücret 40-50 Tl arasında değişiyor. İstanbul'dayken Tip Top Otel'i kullanıyorduk. Köpeklerin ırkları ve boyutlarına göre ayrılmış farklı alanlar var. Köpekler bu alanlarda bütün gün özgürce koşturuyor. Maalesef köpek otelinde bile ırk ayrımcılığıyla karşılaşabiliyoruz, Cane Corso'ya ön yargıyla yaklaşılıyor mesela. Fakat Tip Top'un sahibi Nihal Hanım tam bir hayvansever ve oldukça yardımcı. Bizi hiç zor durumda bırakmadı. Luffy ergenliğinde büyük köpeklerle oynayamayacak kadar küçük ama küçük ırklarla oynayamayacak kadar güçlü bir köpekti. Bu dönemde bıraktığımızda, ona ayrı yer ayarlayıp özel olarak bakmışlardı.

İzmir'deki adresimiz ise Canifornia oldu. Güzelbahçe'de -bilmiyorum kaç dönüm- kocaman bir arazide kurulmuş bir çiftlik. Her köpeğin ayrı odası var. Gezinti alanında köpekler birlikte oynayabiliyor ama birbirlerine teması önleyecek şekilde çitler yapılmış. İki otele de gönül rahatlığıyla bırakabildim. Luffy 1 yaşına kadar mutlu olup heyecanlandığı zamanlarda çişini kaçırırdı. Tip Top'a her girdiğinde o kadar mutlu oluyordu ki hep işeyerek girdi otele 🙂 Canifornia'ya gidiş yolunda arabada ayağa kalkıp kuyruğunu sallamaya başlıyor, içeri girerken ardına bile bakmadan bakıcıya koşuyor.

* Veteriner

Kullanmayı pek tavsiye etmediğim bir yöntem ama alternatifi olmayanlar için güvenli bir çıkış kapısı. Çoğu veterinerin aynı zamanda pansiyonu da oluyor. Bırakmadan önce gidip, kendi gözünüzle görüp öyle karar vermenizi tavsiye ederim. Bazı veterinerlerin uygun bahçesi olabilir, köpekler gün içinde orada durabiliyor. Ama genelde çoğu veterinerde kafes sistemi var ve köpekler bütün gün kafeste kalıyor, sadece günde 2 kere egzersiz için çıkartılıyor. Ben bu duruma biraz üzülüyorum açıkçası. Sizin her seyahatiniz köpek için eziyetli bir duruma dönüşmesin. Peki hangi durumlarda veterineri kullanmanız gerekir? Köpeğiniz hasta olabilir, profesyonel bir bakıma ihtiyacı olabilir, böyle bir durumda veterinerde konaklaması daha uygun olacaktır. Kızgınlık dönemindeki dişi köpekler, diğer köpeklerde sorun oluşturacağı gerekçesiyle çoğu köpek oteline kabul edilmez. Köpeğin bu döneminde onu gezdirmek bile sıkıntıdır. Seyahatiniz böyle bir döneme denk gelirse veterinere bırakmanız gerekebilir.

Umarım yazdıklarım bir miktar fikir vermiştir. Şunu söylemeliyim ki köpek sizi olumlu yönde değiştiren, muhteşem bir canlı. Kendi düzeninize köpeği adapte edebiliyor olmanız ise ayrı bir güzel. Uzman değilim fakat bu konuda her türlü sorunuzu seve seve yanıtlarım.

"Köpek Bakmak mı, Seyahat Etmek mi? Cevap: İkisi de!" yazısı hoşunuza gittiyse diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir