“Bahreyn’de Çalışmak” ile İlgili Yanlış Bilinenler

bahreynde calismak deve ciftligi

Çok uzun zaman önce söz verip bir türlü başlayamadığım “BAHREYN'DE İŞ BULMAK” dosyasını sonunda açmış bulunuyorum. Sorularınıza cevap olacak şekilde tek bir yazı hazırlamayı planlarken bir baktım ki konu konuyu açtı ve işin içinden çıkamaz oldum. O nedenle hem videolarda hem de yazılarda böl-parçala-anlat stratejisini benimsemek uygun olacak gibi çünkü iş arayışına girmeden önce buradaki çalışma hayatı ile ilgili genel bir fikir sahibi olmak gerekiyor. Detaylara geçmeden serinin ilk yazısıyla Bahreyn’de çalışmak hakkında –özellikle mesajlarda- sık dile getirilen yanlışlardan kurtulalım istiyorum.

Bilmeyenler için serinin her yazısına bu notu ilave edeceğim: “Bahreyn’de iş bulma” ile ilgili yazı paylaşmak benim haddimi aşan bir durum çünkü biz Bahreyn’de çalışmıyoruz. Ancak burada yaşadığımızı bilenlerden konu ile ilgili çok sık soru alıyorum ve sonuç, “Ne biliyorsan anlat!”a bağlanıyor. Amacım; bildiğim, duyduğum, araştırdığım kadarıyla bilmeyenlere yol göstermek. Hatam varsa veya konuya ilave yapmak isterseniz yorum yazmaktan çekinmeyin lütfen.


Bahreyn'de Çalışmak İle İlgili Yanlış Bilinenler

• Bahreyn’e göçmenlik başvurusu yapamazsınız.

Halkın yarısı (ve hatta daha fazlası) göçmenlerden oluşsa da Bahreyn’in de içinde bulunduğu Körfez ülkelerinin bir göçmen alım politikası yok; yani Almanya, Avustralya veya Kanada’ya olduğu gibi göçmenlik başvurusu yapamazsınız.

Petrol zengini Körfez ülkelerinde vergiye dayalı bir sistem olmadığı için -geçtiğimiz sene ufak vergi alımları başladı gerçi- devletin, göçmen işçiden alacağı gelir vergisine, dolayısıyla göçmen işçiye doğrudan bir ihtiyacı bulunmuyor. Peki, kimin ihtiyacı var? Ülkede faaliyet gösteren firmaların.

Halkın maddi imkanlardan ötürü özellikle hizmet sektöründe çalışmaya yanaşmaması ve belli pozisyonlar için yerli işçi kalitesinin düşük kalması sebebiyle, firmalar eleman ihtiyaçlarını lokal olarak karşılayamadığı için göçmen işçi çalıştırma yolunu seçiyor.

Bu şu demek; Bahreyn’de çalışan göçmenlere, çalıştıkları firma SPONSOR oluyor. Bu sayede çalışan kişiye, çalışma ve oturma izni veriliyor. Yani, çalışmaya ve yaşamaya gelebilmeniz için öncelikle Bahreyn’de bir iş bulmuş olmanız gerekli. (İş kurmak, evlenmek, Bahreyn’de üniversite okumak konumuzun dışında.)

İş bulmadan gelenleri duymuş olabilirsiniz, ona da açıklık getireyim. Bir şekilde göçmen olarak gelmeyi kafasına koyanlara sponsor olup onların oturma ve çalışma izni almasını sağlayan Bahreynliler var. Tabii ki hayrına yapmıyorlar bu işi; yanında çalıştırmadıkları gibi gelen kişiden aylık olarak para talep ediyorlar. Bu yolu seçenler de sonuç olarak yine bir SPONSORLUK vasıtasıyla gelmiş oluyorlar.


• Bahreyn’de çalışmak isteyenler için iş bulmak kolay değildir./ Bahreyn'de Çalışmak

Henüz hiçbir meslek grubu için “Bahreyn’de iş bulamaz.” diyemeyiz; çok çok farklı alanlarda çalışan Türkleri görmek mümkün. Evet, Türkler çok seviliyor...Evet, Türk firmaları var...Evet, son zamanlarda yolunda gitmese de Bahreyn’in ekonomisi gelişiyor, yeni sektörler ortaya çıkıyor...Fakat maalesef Türkiye’de yaşarken kendi imkanlarınızla Bahreyn’de iş bulmanız sanıldığı kadar kolay değil. Neden?

Birkaç senedir GCC genelindeki iş hayatında yaygınlaşan lokalleşme politikası, “Bahrainisation” adı altında Bahreyn’de de etkin bir şekilde uygulanıyor. Suudi Arabistan önderliğinde başlatılan politikanın amacı ve içeriği genel hatlarıyla şöyle:

Petrolün keşfi ile birlikte kalkınan bu ülkelere sayısız yatırım yapıldı, bu bölgede yüzlerce firma faaliyet gösteriyor ama çalışma hayatının temeli tamamen yabancılardan oluştuğu için, özellikle üniversite mezunu yeni nesilde işsizlik oranı giderek artmaya başladı. Bu gidişe bir dur demek için de her Körfez ülkesi, bünyesinde bulunan firmalara, belli oranda yerli işçi çalıştırma zorunluluğu getirdi. Elbette eleman arama süreci gibi farklı yönlerden etkileyen detaylar da var fakat genel olarak durum bu. Dolayısıyla, firmalar eleman ihtiyacını karşılarken lokalleşme politikasına uygun davranmaya özen gösteriyor.

Diğer bir sebep, Bahreyn’in bölgedeki en liberal ülke olması.  Yüksek yaşam standartlarının yanı sıra yabancıların rahat yaşayabileği bir ortam sunması; yerlisinin açık görüşlü, sıcakkanlı ve modern olması; eğitim ve sağlık kalitesinin her geçen gün artması ve daha pek çok cazip faktörlerden ötürü Bahreyn’e göç etmek isteyen çalışan sayısı oldukça fazla. Internations’ ın dünya genelindeki expat’lar arasında yaptığı ankette, Bahreyn en göç edilesi ülke seçildi; hem de 2 sene üst üste. Bu da iş alımlarında rekabetin oldukça yüksek olduğu anlamına geliyor.

Ve son olarak...Bahreyn’de çalışmak isteyenlere ve iş arayanlara üzülerek söylemeliyim ki şimdiye kadar tanıştığım Türkler içinde sadece 1 kişi kendi çabasıyla bir iş bulmuş; onun dışında gördüklerimin hepsi (buraya gelen expat eşleri hariç) ya şirket içinde transferle veya doğrudan iş teklifi ile Bahreyn’e gelmiş. “Bahreyn’de Nasıl İş Bulunur?” yazısında detayları ile bahsedeceğim ancak Bahreyn’deki bir iş ilanına başvuru yaparak gelme ihtimaliniz, hele de iş tecrübeniz yoksa veya çok azsa, oldukça zayıf.

İmkansız değil tabii ki. Sadece, sizi değerlendirmeye alana kadar önceliğin yerellerde ve hali hazırda bölgede yaşayan yabancılarda; mavi yakalı işçiler içinse Hintli, Filipinli gibi düşük maaşlarla çalışabilecek Asyalı göçmenlerde olduğunu bilmelisiniz.

bahreyn'de çalışmak


• Bahreyn’de her çalışan yüksek maaş almaz.

Bahreyn’de maaş ortalamalarının, diğer ülkelere nazaran yüksek oluşu bilinen bir gerçek. Hatta biz de dahil pek çok göçmenin GCC’de çalışma amacı, iyi bir gelir elde edip kendimize rahat bir gelecek hazırlamak. Fakat burada çalışan herkesin aşırı yüksek maaşlarla çalıştığını düşünmek veya o hayalle iş arayışına girmek çok doğru olmaz. Eğer yerlisinin bilgi birikiminin yeterli olmadığı bir alanda (örneğin mühendislik) iyi bir eğitiminiz ve iş tecrübeniz varsa, yöneticilik yapabilecek konuma geldiyseniz Türkiye ve hatta pek çok Avrupa ülkesinden çok daha yüksek maaşlarla çalışma imkanı bulabilirsiniz. Onun dışında, çok düşük ücretlere çalışanların sayısının da hayli fazla olduğunu bilmelisiniz.

Her ülkede olduğu gibi Bahreyn’de de maaş belirlemesi çalıştığınız sektöre, firmaya, yaptığınız işe ve tecrübenize göre değişiyor. Fakat burada ilave bir kriter daha var: Milletiniz. Geldiğiniz ülke, sizin burada alacağınız maaşı da etkiliyor; Amerikalı ve Avrupalılar yüksek maaş alırken, Asya’dan göçenler aynı pozisyon için daha düşük maaşa işe başlıyor; en düşük maaşa çalışan ırk ise Bangladeşliler.

Sebebini kabaca şöyle açıklayayım: Örneğin, bir Türk inşaat işçisi aylık $300 maaş için Bahreyn’e gelip çalışmaz, o parayı Türkiye’de de kazanma imkanı bulabilir. Fakat bir Bangladeşli veya Afgan, ülkesinde bu parayı kazanamayacağı gibi, belki bu ücret onun standartlarına göre yüksektir bile. Aynı durum beyaz yakalılar için de geçerli. Amerikalı bir mühendis ayda $2000 kazanmak için ülkesini bırakıp Bahreyn’e gelmezken, bir Türk “Hayatım kurtuldu!” diye veda partisi düzenleyebilir.

Dolayısıyla; rekabetin yüksek olduğu, sizin yerinize daha düşük ücretle çalışabilecek göçmenlerin olduğu bir mesleğiniz varsa yüksek maaşlı iş imkanı bulamayabilirsiniz. Fakat alanınızda uzmansanız, yerinizi doldurabilecek elemanı bulmak kolay değilse gerçekten tatmin edici rakamlar telaffuz edilir.


• Her firma ev, araba, okul yardımı vermez.

Bahreyn’de çalışmayı cazip kılan faktörlerden birisi de, gelir vergisi ödemeden aldığınız net maaşın yanında şirketin sunduğu imkanlar. Nedir bunlar? Şirketin ayarladığı bir ev veya kira parası, ulaşım için araç veya yol ödeneği, çocuğunuz için okul ödeneği, bütün aileyi kapsayacak özel sağlık sigortası, senede bir veya daha fazla kez ülkenize gidiş geliş uçak bileti gibi.

Ancak sanılanın aksine, her firma yurt dışından işe aldığı göçmen için bu imkanları sağlamaz. Ne mesleğiniz ne de pozisyonunuz, bu imkanlardan faydalanmanız için belirleyici kriter değildir; tamamen firmanın tercihine kalmış bir konudur. Bu imkanları sağlamayan firmalarda bu giderler maaşa ilave edilir ve anlaşmalar ona göre yapılır.

İş arama sürecinde bu konu sizi nasıl etkiler, peki? Sizin mesleğinizdeki maaş konusu ile ilgili araştırma yaparken karşılaştığınız rakamlar, ödeneklerin dahil edildiği veya hariç tutulduğu maaşlar olabilir. Bu da çok farklı sonuçlar görmenize sebep olur.


• Bahreyn içinde iş değişikliği yapmak zorlayıcı olabilir.

Bahreyn’de çalıştığınız işten memnun olmadığınızda veya yeni bir teklif aldığınızda firma değişikliği yapabilirsiniz fakat “İstifa ettim, ihbar süremi kullandım.” gibi basite indirgenebilecek bir süreçten söz edemiyoruz.

Eğer sözleşmeniz belli bir dönemi kapsıyorsa, zaten o süreyi çalışmak zorundasınız. Sözleşme maddeleri arasında, yarıda bırakıp ayrılmanız halinde tamamlamadığınız süre için firmaya ödeme yapmanız gerektiği yer alabilir.

Ucu açık bir sözleşme ile geldiyseniz ve başka bir firmaya transfer olmak istiyorsanız, yeni firma üzerinden alınacak çalışma izni için eski firmanızdan bir onay kağıdı almanız gerekiyor. Eski firma bu onay kağıdını vermeyi kabul etmezse –ki gayet etmeyebilir- bu durumda transfer işiniz biraz sarpa sarıyor çünkü mevcut firmada en az 12 ay çalışma zorunluluğu var. Eski çalışma iznini iptal edip yenisine başvuru yapabilmek için ise en az 6 ay ülke dışında bulunma gerekliliği gibi karışık durumlar söz konusu. O nedenle “Bir iş bulup bir şekilde Bahreyn’e geleyim de sonrasında daha iyi bir iş bulup ayrılırım.” planını yaparken zorluklarla karşılaşma ihtimalini göz önüne almalısınız.

Umarım bu bölgedeki çalışma hayatı konusuna uzak olanlara bir miktar fikir verebilmişimdir. Serinin devamında iş bulma konusunda faydalanabileceğiniz kanallardan ve avantajlı sektörlerden bahsedeceğim. Konu ile ilgili ilave etmek istedikleriniz veya sorularınız olursa yorum olarak paylaşabilirsiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR

Bahreyn'de Maaşlar ve Asgari Ücret Detayları»

Suudi Arabistan'da Çalışırken Bahreyn Oturma İzni Alınır mı?»

İş Başvurusu Yaparken Dolandırıcılık Kurbanı Olmayın!»

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEOLAR

Bahreyn'de Yaşam İle İlgili Çok Sorulan Sorular»

Bahreyn'de Yaşamın Sıkıntıları»

Suudi Arabistan'da Çalışma Hayatı»

"Bahreyn'de Çalışmak İle İlgili Yanlış Bilinenler" yazısı hoşunuza gittiyse yurt dışında yaşam ile ilgili yazıları okumak için tıklayın. Diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak isterseniz sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir