Wadi Rum Çölü Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Çöl ile ilk karşılaşmam Namibya’da olmuştu. O ânı hayatım boyunca unutmam mümkün değil; arabayla gezegenler arası yolculuk başlamış ve biz bir anda kendimizi Dünya dışında bir yerde bulmuşuz gibiydi. Fakat ilerleyen zamanlarda Bahreyn’e transfer olan yeni hayatımızda çöl, içinde yaşadığımız sıradan bir oluşum olunca bizim için çekiciliğini kaybetmeye başladı. Fakat Ürdün gezi planına formaliteden dâhil ettiğimiz Wadi Rum Çölü, güzelliğiyle beni bile baştan çıkarttı! Yemekleri, Bedevî eğlencesi, çöl safarisi ve muhteşem gün batımıyla Ürdün’de geçirdiğimiz en keyifli 24 saate ev sahipliği yaptı.

Şeffaflık önemli! Okumaya başladığınız Wadi Rum Çölü blog yazısı bazı işbirliği linkleri içermektedir. Paylaşımlarım hoşunuza gider ve bana destek olmak isterseniz linkler üzerinden yapacağınız herhangi bir rezervasyonla, hiçbir ekstra ücret ödemeden ufak bir komisyon almamı sağlayabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.


Wadi rum çölü gezi rehberi pinterest afiş

OKUMAYA VAKTİNİZ YOK MU?

Sorun değil! Bu yazıyı daha sonra okumak için Pinterest’e kaydedebilirsiniz.

Wadi Rum Çölü Hakkında Genel Bilgiler

Wadi Rum nerede? Wadi Rum çölü, Ürdün’ün güney bölgesinde bulunan ve koruma altına alınan çöl bölgesi. Tarih öncesi dönemden beri insanoğluna ev sahipliği yapmış olması ve kızıl kumların arasından yükselen dağ oluşumlarıyla hem kültürel hem de coğrafî anlamda önem taşıyor. Hatta Mars yüzeyine en çok benzeyen yer olduğu söyleniyor. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan kıymetli bir bölge.

Wadi Rum ile birlikte mutlaka duyacağınız diğer isim ise Lawrence. 1. Dünya Savaşı sırasındaki Arap Ayaklanması’nın mimarı olan İngiliz ajanı Lawrence’ın Wadi Rum’da çokça bulunduğu söyleniyor. Hatta Wadi Rum gezilecek yerler arasına dâhil edilen “Lawrence’s Spring” gibi yerlerde banyo yaptığı rivayet ediliyor ama bunları destekleyen bir kanıt yok. Banyo olayı filan biraz turistlerin ilgisini çekmek adına uydurulmuş gibime geldi.

Wadi Rum’ın kelime anlamını “Ay Vadisi” olarak bulabilirsiniz fakat buraya bir parantez açmam lazım: Arapça “Wadi” kelimesi tam olarak “valley/vadi” demek değil. Çöl bölgesinde yaygın görülen bir durum var; kışın yağmurlarla birlikte dereler ortaya çıkar, yazın kurur. Arap Yarımadası’na özgü bir tabir olan “Wadi”nin de tam anlamı “yazın kuruyan dere yatağı” demekmiş. Bize de Umman’da, “Bu ne biçim vadi!” diye şaşırdığımız bir anda açıklamışlardı.

LAWRENCE’S SPRING

Wadi Rum’a Ne Zaman Gidilir?

Kış mevsiminin yaşandığı Aralık-Şubat arası, Wadi Rum çölü için en düşük sezon. Gün içinde ortalama sıcaklıkların 18 °C civarında seyretmesi size yanıltmasın, gece bu sıcaklıklar sıfırın altına inebiliyor. Hatta bu dönemde kar yağışına bile denk gelmek mümkün.

Yaz mevsiminin yaşandığı Haziran-Ağustos arası da diğer bir düşük sezon. Gece katlanılabilir bir sıcaklık olsa da gün içinde sıcaklık 40 derecelere yükseliyormuş. Gündüz çöl turu yapmak biraz zorlayabilir ama gece üşümeden milyonlarca yıldızı seyrederek uykuya dalabilirsiniz. Bu mevsimdeki en büyük sorun, çok sık meydana gelen kum fırtınaları.

Wadi Rum gezisi için en ideal dönem Mart-Mayıs ve Eylül-Kasım arası. Gün içinde hava sıcaklığı 25-30 derecelerde; gece biraz soğuyor. Hava durumu, hem çadırda donmadan bir gece geçirmek hem de gün içinde güneş altında pişmeden bir çöl turu atmak isteyenleri memnun edecek türden.

ANCAK; biz Nisan ayının son haftasında yani en ideal zamanda gitmiş olmamıza karşın, tamamen şansımıza, berbat bir soğuk hava dalgasına denk geldik. Geceyi iki kat battaniye altında içliklerle, gün batımını ise kat kat kazaklarla geçirdik. Çöl ikliminde her hava koşulu uçlarda yaşandığı için gittiğiniz döneme göre çok alakasız bir hava durumu ile karşılaşabileceğinizi unutmayın.

Wadi Rum kızıl çöl ortasında çay keyfi

Wadi Rum’a Nasıl Gidilir?

Wadi Rum çölüne giriş yapmadan önce Wadi Rum Ziyaretçi Merkezine (Wadi Rum Visitor Centre) gelip bilet almalısınız. Wadi Rum giriş ücreti 5 JOD ($7). Eğer Jordan Pass aldıysanız giriş parası ödemenize gerek yok. Jordan Pass ile ilgili detaylı bilgiyi Temel Bilgilerle Ürdün Gezi Rehberi» yazısında bulabilirsiniz. Ayrıca jeep veya deveyle safari turu, rehber veya Bedevî kampını Wadi Rum Ziyaretçi Merkezinden ayarlayabilirsiniz.

Ziyaretçi merkezinden sonra yol biraz daha devam edip Wadi Rum’ın köy kısmına (Wadi Rum Village) varıyor. Firmaların merkezleri burada; sizi karşıladıkları ve günübirlik safari turlarının başladığı yer burası.

Wadi Rum’a Arabayla Gidiş

Ürdün’de gezilecek yerleri dolaşmanın en rahat yolu kesinlikle araç kiralamak. Buraya tıklayarak» en uygun fiyatlı kiralık araçları seçip rezervasyon yapabilirsiniz.

Wadi Rum köyüne kadar karayolu ile ulaşım var; yani araç kiraladıysanız aracınızla köye kadar gidebilirsiniz. Köyden sonra yol bitiyor ve kumlar başlıyor; bu noktadan sonra özel araçlarla giriş yasak. O nedenle çöle giriş için rezervasyon yaptığınız kamp firmasının aracını veya Ziyaretçi Merkezinden ayarladığınız jeepleri kullanmanız gerekli.

Wadi Rum ve Amman arası kaç km? 15 Numaralı Desert Highway üzerinden gelirseniz yaklaşık 325 km; yolculuk 4,5 saat sürüyor.

Wadi Rum ve Akabe arası ise 70 km; yolculuk ortalama 1 saat sürüyor fakat Suudi Arabistan sınırına yakın ve devamında bulunan Akabe serbest bölge olduğu için %99 polis kontrol noktasından geçersiniz ve bu geçiş, polislerin sizinle muhabbet etme eğilimine bağlı olarak 5 ile 30 dakika arasında değişebilir.

Biz, kiralık aracımızla Amman’dan Wadi Rum köyüne kadar gelip, aracı rezervasyon yaptığımız Bedevî kampının genel merkezi önüne park etmiştik. Köy içinde park edecek yerler var fakat anlaştığınız firmanın yönlendirdiği yerleri kullanmanız daha güvenli olur.

Wadi rum ürdün jeep safari turu

Wadi Rum’a Otobüsle Gidiş

Amman’dan Wadi Rum’a direkt giden bir otobüs bulunmadığı için alternatifleriniz arasında Akabe’den veya Petra’dan aktarmalı gelmek var. Nasıl gelebilirsiniz?

• Amman’dan Jett Bus veya yerel minibüsleri kullanıp Akabe’ye gelebilirsiniz. Akabe’den Wadi Rum’a gelmek için ulaşım/konaklama dahil çöl turu ayarlayabilir, yaklaşık 30 JOD ($42) ücretle taksi tutabilir veya bilet fiyatı yaklaşık 3 JOD ($4) olan yerel minibüsleri kullanabilirsiniz.

• Amman’dan Petra’ya gelip Petra’yı gezdikten sonra Wadi Rum’a geçebilirsiniz. Petra’nın bulunduğu Wadi Musa Bus Station’dan Wadi Rum’a giden minibüsler kalkıyor. Petra’ya nasıl gelineceği hakkında daha fazla bilgi Petra Antik Kenti: Rota Detayları ve İpuçları» yazısında.

Plan yaparken unutmamanız gerekenler; yerel minibüsler öğleden sonra ve Cuma günü çalışmıyor. Belli bir kalkış saatleri yok.

Wadi Rum’da Nerede Kalınır? Wadi Rum Çölü Bedevi Kampları

Wadi Rum çölü, Ürdün’ün koruma altına alınan bir bölgesi olduğu için köy haricinde herhangi bir yapılaşma yok. O nedenle geceyi çölde geçirme niyetiniz varsa –ki bence mutlaka ama mutlaka olsun- konaklama için tek seçeneğiniz kamp alanları.

Wadi Rum çölü içindeki kamp alanları sayısına inanamazsınız! O kadar çok ki hiç rezervasyon yapmadan gittiğinizde bile mutlaka kalacak bir yer bulursunuz. Fakat hem ucuz hem de iyi hizmet veren birinde kalmak isterseniz önceden rezervasyon yapmanız lazım. Dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise Wadi Rum çölü dışında da bulunan Bedevî kampları. Çölde yer ayırttığınızı zannedip şehre yakın bir yerde çadırda uyumak zorunda kalmayın.

Wadi rum bedevi kampı kış mevsimi

Wadi Rum Night Luxury Camp gibi, balon otel benzeri yerlerde kalabileceğiniz lüks alternatifleri değerlendirmek isterseniz en az 3 ay önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor çünkü fazla talep sebebiyle çok hızlı bir şekilde doluyormuş.

Konfor ve hijyen endişesi taşıyorsanız, yüksek standartta hizmet veren çadır kampları da mevcut. Bu tesislerde özel banyo-tuvalet ve kliması olan çadırlarda konaklayıp dünya mutfaklarından seçilen açık büfe yemeklerden faydalanabilirsiniz. Wadi Rum’daki kamp yerlerini incelemek ve rezervasyon yapmak için buraya tıklayın»

Bir de gecelik $25’dan başlayan fiyatlarla rezervasyon yapabileceğiniz Bedevî kampları var. Biz bunlardan bir tanesi olan Bedouin Lifestyle Camp’ı kullandık ve aşırı memnun kaldık. Booking.com üzerinde 2 kişi için kahvaltı ve çadır fiyatı $25 idi. İncelemek ve rezervasyon yapmak için buraya tıklayın»

Çadır içinde sadece çift kişilik yatak var, çadırı yalnızca uyumak için kullandığımız için yeterliydi. Çok soğuk havaya denk geldiğimiz için gece donma endişesi taşıyordum, o güne özel ilave battaniyeler dağıtıldı, endişem yersiz oldu. Banyo ve tuvaletler ortak kullanımlı ve kadın-erkek karışık. Ürdün standartlarına göre yeterli bir kahvaltısı var. Bedevî barbeküsü olan Zarb ile şenlenen akşam yemeği ve devamındaki sazlı sözlü eğlencesi ise harikaydı. Detayları aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Wadi Rum Çölü İçinde Yeme İçme

Wadi Rum’a gelmeden kalacağınız süre boyunca ne yiyip ne içeceğinizi planlamalısınız. Yemekleri kaldığınız kampta mı yiyecekseniz yoksa yanınızda mı getireceksiniz? Onun dışında alışveriş yapabileceğiniz bir yer yok. En fazla Khazali Kanyonu gibi fazla popular bir noktadaki hediyelik eşya dükkânında kahve içebilirsiniz.

Tavsiyem, konaklamanızı ve/veya çöl turunu yemek dâhil olacak şekilde ayarlamanız. Seçtiğimiz kamp alanı, Bedevî yemeklerinden oluşan açık büfe akşam yemeğini kişi başı 10 JOD ($14) ücrete servis ediyordu fakat biz akşam yemeği de dâhil tur satın aldığımız için bu ücreti ödemedik.

Wadi rum bedevi kampı akşam yemeği

Wadi Rum Gezilecek Yerler ve Tur Detayları

Wadi Rum’da çöl safarisi yapmak, olmazsa olmazlardan birisi fakat safarinin tipi ve uzunluğu zevkinize kalmış. 2 saat / 3 saat / 5 saat veya tüm gün süren jeep safari turlarına katılabilir veya aynı turları deve üstünde yapabilirsiniz. Alternatifler çok fazla sayıda olduğu için sadece kendi turumuzun detaylarından ve gezdiğimiz yerlerden bahsedeceğim.

Turu, Wadi Rum’a gittikten sonra, kaldığımız Bedevî kampından (Bedouin Lifestyl Camp) ayarladık; her kamp yeri tur düzenlemiyor, ayrı ayrı uğraşmamak adına burayı tercih ettik ve tekrar söylüyorum ki aşırı memnun kaldık. Rehberimizi çok tatlı ve neşeliydi. Gün içinde danslar, halaylar, yeme-içme hiç bitmedi. Konaklama için kullanmasanız bile tur ayarlamak için bu firmayı kullanabilirsiniz.

ürdün bedevi gün batımı

Firma bize en uygun paketi sundu ve kahvaltı + konaklama + öğle yemeği dahil tüm gün çöl turu (8-10 kişilik grupta) + akşam yemeği için kişi başı 70 JOD ($98.7) fiyat çıkarttı. Biz özel tur istediğimiz için kişi başı 90 JOD ($127) ödeme yaptık. Özel turun avantajı olarak rotayı tersten takip ettiğimiz için gittiğimiz çoğu yerde turist kalabalığından uzaktık. Ayrıca istediğimiz yerde uzun vakit geçirip istemediğimiz yerden hızlı ayrılabildik. Rehberimiz bir ara direksiyonu Uğur’a devretti, böylece çölde araç kullanmayı da denemiş oldu.

Gün doğumu için çok heveslenmiştik fakat dönem olarak çok soğuk olduğu için tavsiye etmediler. Ayrıca tam gün tura gün batımı dâhil ediliyor ama gün doğumu ekstraya giriyor ve 25 JOD ($35) ücrete tabi çünkü onun için ayrı araç ve rehber ayarlanıyor.

Fiyatlar yüksek geldiyse ama yine de Wadi Rum’da dolaşmak istiyorsanız, bahar döneminde gitmeniz halinde kendiniz yürüyerek de belli noktaları -her yeri değil- gezebilirsiniz.

ürdün lawrence spring deve turu

Wadi Rum Çölü Turumuz

Tur, sabah 09.30’da kamp alanımızdan başladı. (Eğer grupla olan turu seçseydik Wadi Rum köyünden başlayacaktı, yani önce köye dönmemiz gerekecekti.)

İlk durağımız, Marslı filminden tanıdığımız manzaraların olduğu seyir noktası. Çölün sadece kızıl renginden ibaret olmadığını burada anladık. Sarıdan kırmızıya uzanan tonlardaki çöl manzarası kesinlikle görmeye değer. Yapacağınız tur planında dâhil edilmesi gereken yerlerden.

Wadi Rum gezisinin olmazsa olmazları kesinlikle doğal kayadan oluşan köprüleri. Küçük, orta, büyük şeklinde sınıflandırılan 3 bilinen köprüsü var. Biz ilk olarak Middle Bridge (Orta köprü) olarak adlandırılan Um Frouth Rock Bridge’e gittik. Günün erken saatinde gelmemiz çok doğru bir karardı. Kimseler yokken tepesine çıkıp bol bol fotoğraf çekebildik.

En keyif aldığımız yerlerden bir diğeri Burrah Kanyonu idi. Kumların üstünde yaklaşık 20 dakika süren bir kanyon geçişi yaptık. Wadi Rum’un popüler yürüyüş rotaların birisi burası. O nedenle buraya da sabah gelmemiz iyi oldu.

Bedevî usülü öğle yemeğimiz çölde ateş yakılarak hazırlandı. Bu konuda beklentimizi düşük tutmuştuk fakat hem etli sebze yemeği, hem salatalar oldukça lezzetliydi. Ayrıca dona dona geçirdiğimiz bir gecenin ardından öğle molasında gölgeye saklanmak zorunda kaldığımızın da altını çizeyim.

Wadi Rum çölü bedevi öğle yemeği

Öğleden sonra uğradığımız noktalar oldukça kalabalıktı, o yüzden çok zevk aldığımızı söyleyemem. Mushroom Rock, üst üste binen iki kayadan oluşan bir nokta; şekli mantara benzediği için bu şekilde adlandırmışlar. Small Bridge, doğal kayalardan oluşan köprünün en küçüğü, etrafında Arap kahvesi içebileceğiniz yerler var, manzarası güzel fakat köprünün kendisi Middle Bridge kadar etkileyici değil.

Tarih öncesi dönemden kalan çizimlerin bulunduğu Khazali Kanyonu ise tabiri caizse ana baba günüydü. Kanyonun ilerleyebildiğiniz kısmı 10 metre civarı ve yürümek gerçekten zor. Bütün gruplar aynı anda girdiği için tıklım tıkış bir ortam vardı.

khazali canyon
KHAZALI KANYONU

Wadi Rum’da Namibya’daki gibi yüksek kumul pek yok. Kumula tırmanmak isteyenler soluğu Red Sand Dunes denilen kum tepelerinde alıyor. Kumlardan aşağı koşarak inmek, çıplak ayak gezmek aşırı eğlenceli olduğu için özellikle çocuklu ailelerin gelmesi gerekenler yerlerden birisi.

Wadi Rum çölündeki kayaların içinde, yağmur sularının sızarak biriktiği ufak mağaralar var. Etrafında yeşeren ada çayı ile kendini belli ediyor. Onlardan bir tanesi de Lawrence’s Spring. Kayaların arasında yaklaşık 30 dakikalık bir tırmanış yaptıktan sonra ulaştık buraya da. Rivayete göre Lawrence bu bölgede saklanır ve bu mağaralarda temizlenirmiş.

Ve geldik Wadi Rum’da yapılacak aktivitelerin yıldızına: Gün batımı. Hayatımızda gördüğümüz en güzel gün batımlarından birisini yaşadığımız için kesinlikle bunu da Ürdün planına eklemenizi öneriyorum.

wadi rum çölü ürdün gün batımı çöl turu

Wadi Rum’da Ne Giyilir? Kıyafet Önerileri

Çölde hava durumu, alışkın olduğumuz standartlarda ilerlemiyor, gece ve gündüz arasında çok ciddi sıcaklık farkları oluşuyor. Kışın sıcak hava dalgası geldiğinde gün içinde pişirirken, yazın soğuk hava dalgasında dondurucu soğuklarla karşılaşabiliyorsunuz, tıpkı bizim Nisan sonunda karşılaştığımız gibi.

Yaz mevsimi dışındaki her dönemde, gece tahmin edemeyeceğiniz kadar soğuk olabileceği için üstünüze kalın bir mont almanız şart. Ayrıca alt ve üst için termal içlik, polar veya kazak ve mutlaka bir bere olmalı.

Sabah yola çıkarken bir Ürdün geleneği olarak kat kat giyinmelisiniz. Sabah iki kat kazakla başladığım gün ortasında tişörtle gölgeye kaçmaya çalışıyordum; gün batımında ise battaniye altına girdim.

ürdün burrah canyon
BURRAH KANYONU

Wadi Rum turu yaparken rüzgârda uçmayan bir şapka kurtarıcı olur. Giydiğiniz her şey, en ufak zerresine kadar kırmızı kum olacak. Özellikle ayakkabı seçimini buna göre yapmalısınız. Çok kıymetli bir ayakkabınızı getirmeyin derim, rengi kızıla dönecek çünkü. Terlik veya sandaletle kumda yürümek çok zor, tavsiye etmem.

“Elbise giyilir mi?” sorusu çok gelmişti. Uzun bir elbise giyilebilir, kısa elbiseyle yukarıda saydığım yerleri yürürken çok rahat edemeyebilirsiniz. Yoksa muhafazakârlık bakımından bir sorun yok. Şahsî fikrim, elbiseden ziyade ferah bir tulumla çok daha rahat edersiniz. Çöl fotoğraflarında en iyi duran renk beyaz 🙂 Ama 10 dakika içinde kızıla dönmeye başlayacağını da unutmayın.

çölde gün batımı yavru deve

Son Tavsiyeler

• Kamp alanlarının çoğu, gece çok karanlık oluyor. Satın almanıza gerek yok ama elinizde varsa çantaya bir kafa lambası atabilirsiniz.

• Hangi mevsim giderseniz gidin, yanınıza güneş gözlüğü ve güneş kremi almayı ihmal etmeyin.

• Çöl safarisi boyunca kullanacağınız tuvalet, kimselerin bulunmadığı kayaların arkası olacak. Doğal ortama adapte olmaya hazır olun.

• Wadi Rum’da bulunduğunuz süre boyunca telefon ve internet bağlantınızın olmayacağını bilerek gelmelisiniz.

• Çok sık ikram edilen Bedevî çayı aşırı şekerli, aklınızda olsun.

• Biz Wadi Rum’un devamına Akabe’de dalış ayarlamıştık. Çölde geçirdiğimiz 24 saat içinde o kadar kirlendik, kendimizi o kadar pis hissettik ki Akabe’ye geçip suyla haşır neşir olmak çok iyi hissettirdi. Bütün pisliğimizden arınmış bir şekilde Petra’ya devam ettiğimiz için memnun oldum.

Wadi Rum çölü ürdün red sand dunes
KIZIL KUM TEPESİ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÜRDÜN YAZILARI

“Wadi Rum Çölü Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler” yazısı hoşunuza gittiyse diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir