Sri Lanka Gezi Notları: Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Sri Lanka, büyüklerimizin bildiği adıyla Seylan, Hindistan’ın güney ucunda yer alan küçücük fıçıcık içi dolu turşucuk bir ada ülkesi. Bu minicik ülke tropik bitki örtüsü, doğal hayatı, plajları ve UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş düzinelerce noktası ile son yıllarda turistlerin uğrak noktası haline geldi. Biz de 2013 yılında ülkenin Güney-Batı kısmını görme fırsatı bulduk. (Sigiriya-Kandy-Colombo-Bentota) Sri Lanka Gezi Notları yazısında aynı bölgeyi gezmeyi düşünenler için seyahat detaylarına geçmeden önce ülke hakkında biraz bilgi vereyim.

Seyahat Planlamadan Önce

Sri Lanka Gezi Notları / Temizlik

Sri Lanka, alışkın olduğumuz yaşam standartlarından oldukça uzak bir ülke, özellikle hijyen konusunda. Her yerde yemek yemeniz mümkün değil. “En temizi buymuş” diye gittiğiniz restaurantlarda bile kaşık çatallar pis gelebilir.  Bu konuda hassas olanlar plan yapmadan önce tekrar düşünmeli.

Sri Lanka hakkında
Tapınak ziyaretine gelen Sri Lankalı öğrenciler

Sri Lanka Gezi Notları / Hava Durumu

Sri Lanka, musonu en yoğun yaşayan ülkelerden birisi. Yılın her anında yağmur yağabilir. Bu yağmurlar sadece 1 saat sağanak şeklinde olabilir veya 3 gün aralıksız devam edebilir. Güney-Batı bölgesi için yağışın en az olduğu dönem Aralık-Mart dönemi. Ona göre plan yapmanızı öneririm. Biz “Musonu da görelim ya n’olacak?” diyip Ekim ayında gitmiştik. Sadece 1 gün güneş gördük. Onun dışında hava hep kapalı ve zaman zaman yağmurluydu. Bentota’da geçirdiğimiz 2 gün boyunca aralıksız yağmur yağdı, plajda “Denize girmek tehlikelidir!” bayrakları sallandı. Ekipmanlar ıslanıyor diye doğru düzgün fotoğraf bile çekemedik.

Diğer bir konu: Nem. O kadar çay kolay yetişmiyor tabii. Doğu Karadeniz’e gidenler az çok tahmin eder. Ülke genelinde yıl boyu ortalama nem miktarı %80. Bu ne demek? Yağmurda ıslanan kıyafetlerinizi asıyorsunuz ama hiç kurumuyor. Kitaplarınız çantada buruş buruş oluyor. Ülkeye indiğiniz anda nefesiniz daralıyor, buhar soluyormuş gibi hissediyorsunuz. En azından ben öyle hissettim. O nedenle astım gibi solunum yolu hastalığı olanların seyahat planlamadan önce bir doktora danışmasında fayda var.


“DOĞU KARADENİZ GEZİ REHBERİ” YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ. 


Sri Lanka Gezi Notları
Muson yağmuruna denk geldiğimizde manzaramız tam olarak buydu.

Sri Lanka Gezi Notları / Doğal Yaşam

Burası her tarafta maymunların gezindiği bir ülke. Görmeniz için doğal yaşam parkına filan gitmenize gerek yok. Bizdeki kedi gibi düşünün. Kaldığınız otelde pencereyi açık bırakırsanız odanıza misafir olurlar.

Sri Lanka hakkında
Sri Lanka’da maymunlar her yerde. İnsanlara alışkınlar fakat her zaman ısırma ihtimalleri var. Hastalık bulaştırma riski olduğu için sevmemek gerekiyor.

Sri Lanka Gezi Notları / Sri Lanka’da Ulaşım

Sri Lanka’daki sorunlardan bir diğeri ulaşım. Trafiği tek kelimeyle berbat. Trafikteki araçların büyük çoğunluğunu tuktuklar oluşturuyor. Diğer araçlar ise çok çok eski. Zaten ikinci el araç ithalatı yapılıyormuş. Trafik soldan akıyor ve trafik kuralı diye bir kavram yok. Her an her yerden araba veya tuktuk çıkabilir. Yollar dar ve bakımsız. Şehir içi veya şehirler arası, her yolda trafik var. Çok kısa mesafeleri kat etmek tahmin edemeyeceğiniz kadar uzun sürüyor. Trenler ise kapısından, tavanından insan taşan türden. Kısa sürede çok fazla yer görme gibi bir niyetiniz varsa ulaşım planını çok iyi yapmanız gerekli.

Sri Lanka Gezi Notları
Sri Lanka’nın çorba olmuş trafiğine bir örnek.

Sri Lanka Gezi Notları / Turizm

Sri Lanka oldukça fakir bir ülke. Artık turist akınına uğramaya başlamış olsa da 2009 yılına kadar, terör olayları nedeniyle pek ziyaretçisi olmuyordu. Yani turizm henüz oturmamış, yerel halk turistin değerini henüz kavrayamamış. Büyük çaplı olaylar olmuyor fakat turisti kazıklamak çok yaygın bir gelenek. Otelinden, taksicisine, seyyar satıcısından, esnafınakadar herkes turisti kazıklama peşinde. Sürekli tetikte olmak gereken bir ortam var yani. Ayrıca turist olduğunuz kabak gibi belli. Yalnız gezdiğiniz her dakika yanınızda biri bitiveriyor, sürekli önünüzde tuktuklar duruyor ve inanın bu durum bir süre sonra ciddi can sıkıcı olmaya başlıyor. Biz Bentota’da yağmur nedeniyle denize giremeyince etrafı dolaşalım dedik. O kadar çok peşimize takılan insan oldu ki yarım saat içinde otele geri dönmek zorunda kaldık.

Bütün bu saydıklarım göz önünde bulundurunca, 1 haftalık bir seyahat için en uygun seçeneğin bir tura katılmak olduğuna karar verdik. Turlardan nefret ederim, bu seyahat boyunca da nefret ettim ama gitmeyi düşünen herkese tur öneriyorum. En büyük avantajı ulaşım derdiniz yok, kaldığınız oteller son derece iyi seçilmiş, gün içinde düzgün restaurantlara götürülüyorsunuz, grupla gezerken lokal insanlar tarafından rahatsız edilme oranınız çok düşük oluyor ve kazıklanma derdiniz yok denecek kadar az. Dezavantajları ise malum konular: Gruba bağlı kalma, istediğin yerde vakit geçiremeyip istemediğin yerlere gitme vs..Tura alternatif olarak bir araba ve şoför kiralayabilirsiniz ancak burada da seçeceğiniz otel ve restaurantlara dikkat etmeniz lazım. Güvenilir bir şoför bulmak da zor bir iş. Diğer bir alternatif, ki tekrar gidersek bunu denemeyi düşünüyoruz, lokal bir tur veya rehber ayarlamak olabilir.

Seyahat Planladıktan Sonra

Yukarıyı okudunuz, “Ben yine de Sri Lanka’yı çok merak ediyorum, gideceğim.” dediniz, tarihleri belirlediniz, biletleri aldınız, geriye kaldı kendinizi Sri Lanka’ya hazırlamaya.

Sri Lanka Gezi Notları / Vize

Sri Lanka, Türklerden vize istiyor fakat alması çok kolay. Gitmeden önce internet sitesi üzerinden bir form doldurup kredi kartıyla ödeme yaparak anında alabilirsiniz veya ülkeye giderken aynı formu uçakta doldurup ödemeyi ülkeye girişte nakit olarak yaparsınız. Biz ülkeye girerken yapmıştık, herhangi bir sorun yaşamadık.

Sri Lanka Gezi Notları / Aşı

Ülkenin Güney-Batı bölgesi için herhangi bir aşı olmanıza gerek yok. Sıtma hapı kullanmanıza da gerek yok, ülkede sıtma riski kalmamış. Bununla bayağı övünüyorlar bu arada, gidince her tarafta konuyla alakalı afişler görebilirsiniz.


“SEYAHAT AŞILARI NEREDE YAPILIR?” YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.


Sri Lanka Gezi Notları / Dini Öğeler

Sri Lanka %70 Budist, %20 Hindu, %8 Müslüman, %2 Hristiyan ve diğer dinlere mensup bireylerden oluşuyor. En önemli özellikleri, bütün inançlara aynı derece saygı gösteriyor olmaları. Gelen ziyaretçilerden de aynı oranda saygı bekliyorlar, özellikle Budizm’e karşı. Örneğin, gezdiğiniz her yerde karşınıza Buda heykelleri çıkıyor. Bu heykeller önünde poz verip fotoğraf çektirmek hiç hoş karşılanmıyor, hatta bazı tapınaklarda yasak. Daha önce, kolunda Buda dövmesi olan bir turisti sınır dışı ettiklerini düşünürsek bu konuda özenli olmak lazım.

Sri Lanka hakkında - Colombo
Sri Lanka’da Buda heykellerini her yerde görmek mümkün. Hepsine saygı göstermek gerekiyor. Önünde poz vermek, taklit yapmak vb. hareketler hiç hoş karşılanmıyor.

Sri Lanka Gezi Notları / Bahşiş

Bahşiş burada apayrı bir boyut kazanmış. Keşke imkanımız olsa ve herkese para dağıtsak ama belli bir bütçeyle gidince bahşiş konusuna dikkat etmek lazım. Bizim ilk 2 gün canımız yandı, sonra gözümüz açıldı. Örneklerini sıralıyorum, demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız:

– Havaalanından çıktık, otobüsümüze bakıyoruz. O sırada adamın biri valizimizi sürüklemeye başladı. Zorla elinden aldık. Valizi taşıdığı gerekçesiyle para istedi.

– Pinnawala’da bebek fili yıkayan bir ekip bahşiş karşılığında benim de yıkayabileceğimi söyledi. Tabi ki üstüne atladım. İşimiz bitince ekip başı tekrar bahşiş istedi, dayanamayıp verdik. İlerideki insanları gösterip “Peki arkadaşlarıma bahşiş yok mu?” dedi.

– Bir pazar yerinde etek bulabileceğimi düşündüğüm bir dükkana girdim. Dükkan sahibi kendisinde olmadığını ama satan yeri tarif edebileceğini söyledi. Tarif ettikten sonra bahşiş istedi.

– Sigiriya’da uzun merdivenlerin kenarında bekleyen adamlar var. Siz yorgun argın tırmanırken elinizi tutarak yardım etmeye çalışıyorlar. Elinizi verirseniz bahşiş vermek zorundasınız.

Sri Lanka hakkında - Pinnawala
Neredeyse file baktığınız için bile bahşiş isteyecek amcalardan bir örnek

Sri Lanka Gezi Notları / Pazarlık

Gitmeden önce bilmiyorsanız eğer pazarlık yapmayı öğrenin. Maalesef turiste inanılmaz fiyatlar söylüyorlar. Almaktan vazgeçince her satıcıdan “Tell me your price” lafını duyacaksınız, bunu duyduktan sonra ilk verdiği rakamın 5’te 1’ini teklif edin. Kabul etmezse “Başka yerde bu fiyata buldum” diyin. Bir anda ne kadar indirim yapabildiklerine hayret edeceksiniz. Ve son olarak altın kural, sakın almayı düşünmediğiniz bir ürünün fiyatını sormayın. Satana kadar peşinizden gelirler.

Sri Lanka benim için oldukça farklı bir deneyimdi. Bu deneyimlerimi aktarmak da bir o kadar keyifli. Umarım gitmeyi düşünenler için fikir verebilmişimdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir