Seyahat Aşıları Nerede Yapılır?

Avrupa'da seyahat masraflarını dört ile çarpmaya başladığımızdan beri okyanus ötesi ülkelere ilgi katlanarak artmaya başladı. Üçüncü dünya ülkeleri; vizesiz, ucuz ve egzotik seçenekler sunduğu için Türk turistlerin seyahat tercihlerini ciddi derecede etkiler oldu. Benim çevremde artık Roma'nın dondurması, Barselona'nın tapası değil; Bali'nin tapınakları, Hindistan'ın turkuaz sahilleri konuşuluyor. Hâl böyle olunca, seyahat hazırlığı aşamasında yeni bir olgu giriyor devreye: Seyahat aşıları!

Seyahat Aşıları Hakkında

Yurt dışında bir ülkeye seyahat planı yaparken ilk bakmamız gereken detaylardan birisi, ülkenin genel sağlık haritası olmalı. Her ülkede risk teşkil eden hastalıklar var. Gitmeden önce, bulaşıcı hastalıklar ve onlardan korunma yolları hakkında her türlü bilgiyi edinmiş olmalıyız. Bazı hastalıklardan, alacağımız ilaçlar ve basit önlemlerle korunabiliyorken, bazıları için seyahate gitmeden önce aşı olmamız gerekiyor ve biz buna "seyahat aşıları" diyoruz.

Seyahat aşılarının bir kısmı tavsiye niteliğinde, bir kısmı ise zorunlu aşılardır. Bazı ülkeler, ülkeye girişten önce belirtilen aşıları yaptırmış olmanızı zorunlu kılar ve uluslararası geçerliliği olan bir aşı karnesi (aşı sertifikası) ile ispatlamanızı bekler.

Gerekli Seyahat Aşılarını Nereden Öğrenebilirim?

Seyahat aşıları hakkında doğru ve güncel bilgiyi alacağınız adres Seyahat Sağlığı Merkezidir. Seyahat planınızı netleştirdiğiniz anda ilk yapmanız gereken, www.seyahatsagligi.gov.tr adresine girerek, gideceğiniz ülke için zorunlu tutulan aşıların olup olmadığını kontrol etmek. Siteye girdikten sonra ülkelerin sıralı tam listelerine tıklayarak zorunlu aşılar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Seyahat Sağlığı Merkezi

"Seyahat aşıları nerede yapılır?" sorusunu cevaplayayım hemen. Zorunlu tutulan saruhumma ve meningogok aşılarını, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezinde ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Türkiye genelinde 30 ilde 43 tane Seyahat Sağlığı Merkezi bulunmaktadır. Kendinize en yakın merkezi seçip, aşı yaptırmak veya sadece seyahat sağlığı ile ilgili bilgi almak için, bu merkezlerden faydalanabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmenizi tavsiye edeceğim belli konular var:

* Seyahat Sağlığı Merkezindeki yetkili doktora, genel sağlık durumunuz hakkında her türlü bilgiyi vermelisiniz. Büyük ihtimalle doktor size sormayacak; sizin her şeyi anlatmanız gerekli. Geçirdiğiniz ameliyatları, düzenli kullandığınız ilaçları, mevcut hastalıklarınızı ve özellikle alerjilerinizi tüm detaylarıyla doktora bildirin ki aşının veya kullanmanızı önereceği ilaçların yan etkisinden zarar görmeyin.

* Seyahatiniz sırasında ortaya çıkabilecek her durumu çekinmeden doktora aktarın ve riskleri hakkında bilgi alın. "Her akşam alkol alacağım. Sıtma hapı zarar verir mi?" veya "Lokal birisiyle yaşayacağım cinsel birlikteliğin riskleri hakkında daha detaylı bilgi alabilir miyim?" diye sorun mesela. İşin ucunda hayatınız var, unutmayın.

* Seyahat Sağlığı Merkezine illaki aşı olmak için gitmek zorunda değilsiniz. Hangi ülke olursa olsun, yurt dışına çıkmadan önce merkezlere uğrayıp güncel bilgi alabilirsiniz. Edinilen bilginin güncel olmasındaki önemi de bir örnekle açıklayayım: 2014 senesinde Ebola virüsü Afrika'yı kasıp kavururken, şuanda adını bile hatırlamıyoruz; seneye dünyanın başka bir ülkesinde yepyeni bir hastalığın patlak vermeyeceğinin garantisi yok.

Seyahat Sağlığı Konusunda İzlenecek Adımlar

• www.seyahatsagligi.gov.tr adresine girip gideceğiniz ülkenin sağlık koşulları ve zorunlu aşılar hakkında bilgi alın.

• Zorunlu aşı veya mutlaka almanız gereken bir önlem bulunmuyorsa Seyahat Sağlığı El Kitabı dokümanını indirerek genel bilgi sahibi olun.

Dikkat!

Sıtma hastalığının aşısı yok, sıtmadan korunmak için koruyucu ilaç tedavisi uygulanıyor. İlaçları, Seyahat Sağlığı Merkezinden ücretsiz veya doktor reçetesi ile eczanelerden ücretli olarak temin edebilirsiniz.

• Zorunlu aşınız bulunuyorsa, web sitesi üzerinden size en yakın Seyahat Sağlığı Merkezini belirleyin ve telefonla randevu alın. Seyahatinize en geç 6 hafta kala randevu almış olmanız gerekiyor.

• Zorunlu aşılardan herhangi birisini olduğunuz zaman uluslararası aşı karnesi düzenleniyor. Bu karne artık pasaportunuz kadar önemli. Her yurt dışı seyahatinde yanınızda bulundurmanız gerektiğini göz ardı etmeyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR

Yurt Dışına Seyahat Planı Nasıl Yapılır? »

Vize Nasıl Alınır? Dolandırılmadan Vize Başvurusu Yapmak »

Güvenli Seyahat İçin Hırsızlığa Karşı Alınacak 15 Önlem »

"Seyahat Aşıları Nerede Yapılır?" yazısı hoşunuza gittiyse diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir