Datça Gezi Rehberi

Bu sene dövizin tavan yapmasıyla birlikte yurt dışı planları yavaş yavaş suya düşerken rotamızı yurt içine çevirmeye başladık. Gitmelere, gezmelere, görmelere doyamadığımız Datça, yaz tatili listemizde her zaman olduğu gibi başı çekiyor. Datça'nın kendine has doğallığı, zeytin ve badem ağaçlarının arasından denize çıkan yolları, tertemiz turkuaz denizi, hala bakir kalmış ıssız koyları ile bizim göz bebeğimiz. Bir yanım "Kimselere anlatma, Datça sadece bize kalsın." diyor, diğer yanım "Bu güzelliği herkes bilmeli." diyor, sonunda diğer yanım ağır basıyor ve ben Datça Gezi Rehberi' ni hazırlıyorum.

Datça Gezi Rehberi

Datça Gezi Rehberi

 Ulaşım - Datça'ya Nasıl Gidilir?  Datça Gezi Rehberi 

* Hava Yolu - Datça'ya Uçakla Nasıl Gidilir?

Datça'ya en yakın hava alanı Dalaman Havalimanı. Eğer Datça'ya ulaşım için Dalaman'dan gitmeyi tercih ederseniz ilçe merkezine, özel transfer araçlarıyla veya otobüslerle ulaşabilirsiniz. Merkeze ulaşım yaklaşık 3 saat sürüyor. Özel transfer için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekli. Ücretler ve rezervasyon bilgileri için tıklayın.

Datça'ya ulaşım için diğer bir alternatif ise Bodrum Havalimanı. Peki, Bodrum'dan Datça'ya nasıl gidilir? Yine buradan özel transferle 4 saat süren bir yolculuk yaparak Datça merkeze gelebilirsiniz. Ya da Bodrum-Datça arası çalışan feribotu kullanabilirsiniz. Feribotun gün ve saat bilgileri için tıklayın. Bodrum'dan ulaşım biraz daha zor olsa da, Bodrum'a uçak seferleri daha fazla ve dönemsel olarak daha uygun fiyatlı olabiliyor. O nedenle bu alternatifi de göz önünde bulundurmakta fayda var.

Datça Gezi Rehberi
Bodrum - Datça Feribotu
*Kara yolu - Datça'ya Arabayla Nasıl Gidilir?

Datça birbirinden güzel koylara sahipken hala sakinliğini koruyabiliyorsa, sebebi yollarıdır herhalde. Evet, Datça'ya giden yollar kötü, Datça'nın içindeki yollar daha da kötü. Çıkış noktanız ile Datça arasındaki km'ye bakarak tahmini varış süresi hesabını yapmak sizi yanıltır. Yine de buranın güzelliklerini sonuna kadar değerlendirmek isteyenlerin mutlaka bir ulaşım aracının olmasını tavsiye ediyorum. Bütün yolu arabayla gelmek işkenceye dönüşecekse, uçakla geldikten sonra hava limanından araba kiralayabilirsiniz.

Datça'ya ulaşım için otobüs seçeneğini değerlendirmek isteyenler içinse; İstanbul, İzmir, Ankara ve Muğla'dan direk otobüsler bulunuyor. Detaylı otobüs seferleri ve fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Konaklama Datça Gezi Rehberi 

Datça'da her zevke ve bütçeye göre konaklama alternatifleri mevcut. Geceliği 650 TL'ye havuzlu lüks bir otelde kalabileceğiniz gibi, hiç para vermeden ıssız koylardan birine çadır da kurabilirsiniz. Kampseverlere Karaincir koyundaki Özil Kamping'i önerebilirim. Bungalov veya pansiyon tercih etmeniz durumunda tavsiye edeceğim şey, hangi bölgeyi tercih edeceğiniz konusunda olacak. Datça merkez veya Eski Datça'da kalmak yerine koylardan birisinde kalmanız daha iyi olacaktır. Datça'nın merkezinde denize girebileceğiniz çok fazla yer yok. Eski Datça'nın cazip gelen farklı bir havası var fakat hem denize uzak, hem de son dönemde gidenler akşamları çok fazla gürültü olduğundan şikayet ediyorlar. Huzurlu bir tatilde aradığımız en son şey gürültüdür sanırım.

Yeme içme - Datça'da Ne Yenir? Datça Gezi Rehberi 

Mekandan bağımsız olarak, Datça'ya gittiğinizde öncelikli tercihiniz kabak çiçeği dolması, deniz börülcesi ve her türlü deniz mahsulü yemeği olmalı. Balığın en tazesini, kalamarın en yerlisini, en güzel ahtapot salatasını Datça'da yersiniz. Ama zannetmeyin ki çok ucuza yersiniz. Maalesef fiyatlar pek uygun değil, meze tabakları ortalama 20-35 TL arasında. Datça merkezde hem yöresel hem de uygun fiyatlı yemek için önereceğim yer, ev yemekleri yapan esnaf lokantası kıvamındaki Zekeriya Sofrası olacak. Burada yediğim boraniyi unutamıyorum mesela. Bir diğeri de, Palamutbükü'nde bulunan Kardelen Restaurant.

"Ne içilir?" sorusunun cevabı çok net; rakı. Gördüğüm kadarıyla Datça halkı da alkol tüketmeyi pek sever. Fakat yöreye özgü bir alkol yok, bildiğimiz rakı, bira vs satılır.

Palamutbükü'nün popüler otel ve restaurantı Mavi Beyaz

 Datça'da Ne Yapılır? - Datça Gezilecek Yerler Datça Gezi Rehberi 

*Knidos Antik Kenti ziyareti

Türkiye haritasını bir dikdörtgen gibi düşünürseniz onun tam sol alt köşesi Knidos diyebiliriz. Hani diyoruz ya "Datça Ege ve Akdeniz'in birleştiği yer" diye, işte tam o birleşim noktası Knidos'a denk geliyor, yani buraya geldiğinizde baktığınız ufak tepeden aynı anda iki denizi görebiliyorsunuz. Ama buranın özelliği sadece bu değil. Knidos, antik çağlardan günümüze kadar farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış antik kentin kalıntılarını taşıyor. Etkileyici yapılar var, mesela antik tiyatro günümüze kadar ulaşmış. Antik kenti gezmek isteyenlere tavsiyem, yazın ortasında gitmeyin, Datça'dan ve hatta hayattan soğursunuz. Ama yaz tatili için Datça'daysanız ve burayı görmek istiyorsanız sabah erken gelmenizde fayda var. Knidos'a gelirken denize girmeye hazırlıklı gelin çünkü denize girebileceğiniz ufak ama süper ötesi bir koyu var. Öyle ki; sadece denize girmek için Knidos'a gittiğimiz zamanlar oluyor, fakat antik kenti gezin veya gezmeyin, örenyeri olduğu için giriş ücretli.

Ücret: 10 TL (Müzekart ile ilk 2 giriş ücretsiz) Detaylı bilgi için tıklayın.

Ulaşım: Datça merkeze 40 km mesafede fakat yolları aşırı kötüdür, o nedenle gidiş yaklaşık 1 saat sürer. Aracınız yoksa Datça-Palamutbükü minibüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Datça Gezi Rehberi
Knidos Antik Kenti
*Eski Datça turu

"Datça'da gezilecek yerler" denince akla gelen ilk yer...Datça'nın denizini gördükten sonra insanın canı sahilden uzaklaşmak istemiyor, kabul. Ama Eski Datça'yı görünce tası tarağı toplayıp buraya yerleşesiniz geliyor. Neredeyse tamamı taş evlerden oluşmuş bir mahalle burası. Duvarları begonvillerle kaplı evlerin arasından ilkbaharda yeşillik fışkırıyor. Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürürken taş kemerlerin altından geçiyorsunuz, bazen mahallenin köpekleri size yol gösterici oluyor. Can Yücel'in "Beni Datça'ya gömün" mısrasında bahsettiği Datça, tam olarak burası. Eski Datça'ya geldiğinizde pas geçmemeniz gereken yer Can Yücel sokağı ve Can Yücel'in evi. Eve giriş yok, ama önünde fotoğraf çekilebilirsiniz 🙂 Hediyelik eşya almayı düşünürseniz, Eski Datça sokaklarındaki el yapımı ürünleri de değerlendirmenizi öneririm.

Ulaşım: Eski Datça denizden biraz uzakta kalıyor. Aracınız yoksa, Datça merkezden kalkan minibüslerle Eski Datça'ya ulaşabilirsiniz. Araçla gidecekseniz, arabanızı mahallenin dışarısına bırakmalısınız çünkü hem sokaklar araba geçişi için çok dar hem de yürüyerek gitmesi çok daha keyifli.

Datça Gezi Rehberi
Eski Datça'da bulunan Can Yücel Sokak
*Datça koylarının keşfi

Datça'da birbirinden güzel düzinelerce koy var. Çoğu ıssız, kimisinde tesis var ama fazla gelen olmuyor. Özellikle Akdeniz tarafındaki koyların hepsi görülmeye değer. Ufak bir kısmını bu videoda göstermeye çalıştım. Aracınız varsa, bir çoğuna araçla ulaşım sağlayabilirsiniz, tabi ki biraz da yürümeniz gerekiyor. Diğer bir alternatif; motor ehliyetiniz varsa Datça merkez'den motor kiralamak olabilir, yollar motorla gitmeye daha elverişli. Veya günübirlik tekne turu ayarlayarak bu koyları tek tek dolaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda ayrı ayrı bu koyları tanıtacağım, şimdilik sadece isimlerini yazayım: Palamutbükü, Akvaryum Koyu, Bükçeğiz, Ovabükü, Hayıtbükü, Kargı, Karaincir, Değirmenbükü, Murdala, Domuzini bunlardan birkaçı. Ve küçük bir not düşeyim; Datça'da sahillerin çoğu taş veya küçük çakıllardan oluşur. Denizi genellikle hemen derinleşir. Sığ ve kumsalı olan bir yer arıyorsanız Karaincir'i tercih edebilirsiniz.

Datça Gezi Rehberi
Datça'nın en ıssız koylarından biri, Domuzini
*Palamutbükü sahilinde akşam yemeği

Datça'ya gelip Palamutbükü'ne uğramadan olmaz. Sahili ve denizi de görülmeye değerdir. Fakat farklı koylarda konaklayanlar, özellikle gün içinde sıcak havada yerinden kıpırdamak istemeyebilir. Benim tavsiyem, en azından bir akşam yemeğinizi Palamutbükü sahilindeki restaurantlardan birisinde yemeniz. Geniş bir sahil olduğu için, denize sıfır yemek yiyebileceğiniz çok fazla yer seçeneği var. Tek dikkat etmeniz gereken; yüksek sezonda yer bulmakta sorun yaşayabilirsiniz, önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. "Parası neyse veririz, en güzel akşam yemeğini yiyelim." derseniz, Otel Mavi Beyaz ve Le Jardin de Semra (Semra'nın Bahçesi), en popüler yerleri, fakat fiyatları yüksek. Semra'nın Bahçesi'nde yemek yerken yan masada Emel Sayın oturuyordu mesela, oradan hesap edin. Denize sıfır, lezzetli yemek sunan ve uygun fiyatlı seçenek arayanlar için ise yukarıda da bahsettiğim Kardelen Restaurant'ı tavsiye ederim.

Datça Gezi Rehberi
Palamutbükü
*Yöresel gıda alışverişi

Datça deyince akla ilk gelen ürün tabi ki badem. Dünyaca ünlü Nurlu badem, bu bölgeye özgüdür ve tescillenmiştir. Datça'nın her köşesinde badem ve badem ürünlerinin (badem şekeri, badem ezmesi vb.) satıldığını görebilirsiniz. Ayrıca Datça'nın tepelerinde yöreye özgü farklı çeşitlerde kekik bulunur. Bu kekikleri isterseniz satın alabilirsiniz veya bitkiyi tanıyorsanız kendiniz toplayabilirsiniz. (Palamutbükü'nden Bükceğiz'e giden patika kekik toplamak için çok uygun.) Ve benim en sevdiğim ürün, bal. Datça'da çam balı, kekik balı ve çiçek balı bulabilirsiniz. Badem ağaçlarıyla iç içe geçmiş zeytinlikler de göreceksiniz. Bunların da hakkı yenmesin, muhteşem zeytinyağı yapılır Datça'da. Öyle ki; bazen bir restaurantta sadece zeytinyağına ekmek banıp yemek istersiniz. Hiç sevmiyorum ama çok faydalı olduğu için bu ürünün de kendine has bir kitlesi var; keçiboynuzu. 

Bu kadar ürün saydık, Datça'nın hala doğallığını koruduğunu söyledik, fakat bu demek değil ki her gördüğünüz yerden bu gıdaları satın alabilirsiniz. Maalesef her yerde olduğu gibi, Datça'da da sahte ürünler yaygın. Bu konuda güvenerek alış-veriş yapacağınız yerlerden birisi Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi. Eğer memnun kalırsanız daha sonra telefonla sipariş vererek ürünleri kargoyla da alabilirsiniz. (Sındı Köyü iletişim için tıklayın.)

Son olarak assolistimiz geliyor; Datça ekmeği. Muhtemelen çoğu restaurantta veya otelde karşınıza çıkacak. Tarçınlı, karanfilli, yemelere doyamadığımız meşhur Datça ekmeği, "Keşke daha çok yerimiz olsa da 10-15 tane alıp götürsek." dedirten cinsten. Alamasanız bile tadına bakmadan dönmeyin derim.

Datça Gezi Rehberi
Hemen her restaurantta karşınıza çıkan Datça ekmeği ve taze kalamar
*Tüplü dalış

Datça henüz popüler bir dalış noktası değil. Biz koylardaki su altı canlılığının güzelliğine tutulup, "Burada nasıl dalış olmaz, belki vardır, araştıralım, bulalım." diye gaza geldik. 2016' nın Nisan ayındaki ziyaretimizde çok heveslenmiştik. Dalışa götürebilecek uygun bir yer bulmuştuk fakat henüz lisansı çıkmamıştı, yaza kadar her şeyin hazır olacağını söylediler. Yani biz henüz Datça'da dalış deneyimini yaşayamadık fakat son derece keyifli olacağını düşünüyorum. Öğrendiğim kadarıyla görüştüğümüz firma artık dalış organizasyonu yapmaya hazır, hatta tanıtım dalışı da yapıyorlar. Bundan sonraki gidişimizde ilk işimiz Datça sularını da keşfetmek olacak.

Datça Gezi Rehberi
Knidos'ta şnorkel ile yüzerek ulaştığımız minik bir koy
*Datça Gece Pazarı

Sahil beldelerinin gece pazarları pek meşhurdur, çoğunda da hep aynı şeyleri görürsünüz; takı, el örgüsü ürünler ve dövmeciler. Ama Datça bu konuda da farklılaşıyor. Şimdiye kadar gezdiğim en renkli ve en farklı gece pazarı buradaydı. Birbirinden değişik ve enteresan el yapımı tasarım ürünlerini burada bulabilirsiniz. Eğer hatıra veya hediyelik eşya almayı düşünürseniz, burada baya para harcayacaksınız.

Ege'den Araçla Geleceklere Öneriler

Veee son olarak; uzun ve sıkıcı yolculukları eğlenceli hale getirmeyi seviyorsanız, "Buraya kadar gelmişken şunu da yapalım." diyorsanız yol üstünde yapabileceklerinize birkaç öneri:

• Yemek molası için iki alternatif; Aydın Çine'de yol üstünde bulunan Köfteci Soner Usta'da çöp-şiş veya Bozburun sapağına gelmeden yol üstünde bulunan Mavi Pide'de  patlıcanlı-kuşbaşılı ve elmalı-muzlu-ballı pide yiyebilirsiniz.

Mavi Pide'nin bahçesi

• Marmaris'te bulunan, kumu ile ünlü Kleopatra (Sedir) Adası'na gidebilirsiniz. Doluluk durumuna göre, her yarım saatte bir tekneler kalkıyor. Ücret 25 TL. Çok kalabalık olduğu için bütün günü geçirmek için keyifli bir yer değil. 2-3 saat ayırıp adada yüzüp, yolunuza devam edebilirsiniz.

• Turgut Şelalesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Özellikle yaz sıcağında gidiyorsanız buz gibi suyunda ferahlamak iyi gelecek. Burası da en fazla 2 saat vakit geçireceğiniz bir yer.

"Datça Gezi Rehberi" yazısı hoşunuza gittiyse diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

2 comments on “Datça Gezi Rehberi

  1. Selam. Datçayla ilgili videonuzda Bükçeğiz koyunu göstermişsiniz. Oraya gitmeyi düşünüyorum fakat haritalarda görünmediğini söylemişsiniz. Hala aklınızdaysa yolu tarif edebilir misiniz?

    1. Merhaba. Neredeyse 4 sene oldu gideli. Videoda gösterdiğim yerlerin çoğuna tesisler yapılmış duyduğum kadarıyla, Bükçeğiz ne durumda hiç bilmiyorum. Yani yollar değişti mi, hâlâ gidiş var mı, neler oldu…ne söylesem havada kalır. Palamutbükü’nde esnaf vs herkes bilir orayı. Gidince birilerine sorarsanız seve seve yol tarifi verirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir