48 Saatte Adım Adım Beyrut Gezilecek Yerler

beyrut gezilecek yerler

Kaç gün ayırmak gerektiğini gidene kadar kestiremediğiniz için kafa karışıklığı yaratan bir yer Lübnan, kabul edelim. Herkesin kişisel ilgi alanına göre atıp tutmasına çok müsait çünkü. Her kafadan çıkan “Beyrut’u bir günde gezersin.”, “Yok yok! En az üç gün ayırmak lazım.”, “Bilmem nereye gitmediysen Lübnan’a gitmiş sayılmazsın.” cümlelerinin ardı arkası kesilmiyor. Gece hayatındaki etkinliğiniz, keyif çatmaya ayıracağınız zaman ve yürüme potansiyelinize göre planınız değişse de Beyrut Gezilecek Yerler listesini 2 günde bitirebileceğinizi düşünüyorum. Minimum taksi kullanımı ile şehir içinde takip etmeniz için 2 günlük bir plan önerdim ve içeriğini harita üstünde işaretledim.

Beyrut Gezilecek Yerler - Gün #1

Çoğu turistin yaptığı gibi Hamra’da kaldığınızı varsayıyorum…Hamra Caddesi’ni sonuna kadar yürüdükten sonra bir binanın altına gizlenmiş, kendi yetiştirdiği organik ürünleri servis eden Dar Bistro’nun bahçesinde kendinize bir köşe kapın ve güzel bir kahvaltı yapın. Kahvesi için beklentiyi yüksek tutmayın ama! Burası zaten kahvesiyle ünlü bir kafe değil.

Mekanda var gibi görünen internete bağlanmayı başarırsanız bir Uber çağırıp vakit kaybetmeden BEYRUT ULUSAL MÜZESİ’ne geçin. Üç ana bölümden oluşan müzede antik çağlardan Osmanlı’nın gelişine kadar olan dönemleri kalıntılarıyla birlikte inceleyebilirsiniz. Her yeni gelen dinin, eskiye ait olanı yok etme politikasına rağmen günümüze ulaşmış mumyalar ve mozaik eserler oldukça etkileyici. Hayatımda ilk defa tabutundan çıkarılarak sergilenen mumyayı burada gördüm örneğin. İç savaş zamanından kalma kurşun izini taşıyan eser ve müzenin korunma hikayesi tüyleri diken diken ediyor. İki saatte zar zor çıktığımız müzede sizin de en az bir saat geçireceğinizi tahmin ediyorum.

Beyrut Ulusal Müzesi

Çalışma saatler: 09:00-17:00
Pazartesi kapalı
Yetişkin: 5000 LL
Çocuk: 1000 LL

beyrut gezilecek yerler
beyrut gezilecek yerler
beyrut gezilecek yerler

• GREEN LINE - Beyrut Gezilecek Yerler

Müzeden çıktıktan sonra haritada Damascus olarak görünen ama herkesin GREEN LINE olarak bildiği cadde boyunca yürümeye başlayabilirsiniz. İç savaş dönemini en yoğun şekilde yansıtan yer burası çünkü çatışma halindeki iki grubun cephe sınırı. Bir zamanların “No Man’s Land”i... Beyrut’u haritada Doğu ve Batı olarak ikiye ayıran; bir tarafında Müslümanların, diğer tarafında Hristiyanların bulunduğu bu yol, senelerce kimse tarafından kullanılmamış; her kim ki karşıya geçmek için üstünden yürür, diğer grup tarafından anında öldürülmüş. Uzun yıllar hiç hareket olmayınca yolu tamamen yeşillikler kapladığı için ismi Green Line (yeşil hat) olarak kalmış. Eski halini merak ederseniz A. Abbas'ın arşivine bakabilirsiniz

MIM Mineral Müzesi

Çalışma saatler: 10:00-13:00, 14:00-18:00
Pazartesi kapalı
12 yaş altı: Ücretsiz
13-18 yaş: 2000 LL | Yetişkin: 6000 LL

Rotayı Green Line üstünde sahile doğru çevirdiğiniz anda karşınıza MIM MİNERAL MÜZESİ çıkacak. Eğer Beyrut’a en az üç gün ayırdığınız bir gezi planınız varsa ve dünyanın dört bir yanından toplanan 1800 farklı mineralin sergilendiği müzenin konsepti ilginizi çekerse hiç tereddüt etmeden girin. Birbirinden farklı minerallerin doğal olarak meydana getirdiği estetik şekillerle sanatsal bir müze oluşturulmuş. Biz, güneşin içimize işlediği havada sokaklarda yürümeyi tercih edip burayı sonraya saklamıştık ama yetiştiremedik.

Beit Beirut’a kadar devam edip yorulduysanız veya acıktıysanız Green Line'ın paralelinde bulunan MONOT CADDESİ’ne yönelebilirsiniz. Gece hayatı ile meşhur olan bu cadde ufacık bir alan aslında. Em Sherif veya Al Falamanki gibi yöresel Lübnan yemekleriyle meşhur restaurantlarından birinde yerinizi alın. Eğer şimdiye kadar saydığım müzelerin hepsini gezdiyseniz Monot Caddesi civarında oyalanmayı bir sonraki güne saklamanızı önerip denize doğru yürüyüşünüze devam edin derim aksi halde kalan yerleri bitirmekte zorlanabilirsiniz.

• DOWNTOWN - Beyrut Gezilecek Yerler

Günümüzde Lübnan halkı resmi olarak 18 farklı dini ve etnik gruptan oluşuyor. Bir süredir bir arada barış içinde yaşamaları ise en büyük övünç kaynakları. Onların bu gururlarına ortak olacağınız bölgeye geldiğinizde karşınıza ilk olarak MOHAMAD AL-AMIN CAMİİ çıkacak. Diğer bir adı Sultanahmet Camii’ne olan benzerliği ve mavi kubbesi sebebiyle “Blue Mosque.” Hem Osmanlı mimarisine uygun hem de 2008 yılında yapılmış olduğu için, bizim açımızdan pek cezbedici olduğunu söyleyemesem de şehrin en dikkat çekici yapılarından birisi olarak anılıyor. İçeri girmek isteyenlere uygun kıyafetin ücretsiz sağlandığı camii ibadete de açık.

Camiinin hemen arka tarafında kalan katedrallere geçmeden önce MARTYRS’ MEYDANI’na yürüyüp şehrin ikonlarından birisi olan heykelleri görmeyi ihmal etmeyin. Osmanlı’nın son döneminde yönetime isyan etmeleri sebebiyle idam edilenlerin anısına yapıldığı için Şehitler Meydanı ismi verilen alan, günümüzde protestoların merkezi halinde. Yani Beyrut’un Tahrir’i…Downtown ve Corniche bölgesi tamamen yenilenirken üzerinde kurşun izleri bulunan ve büyük hasar görmüş bu heykellerin yenilenmeden bırakılmasının ise tek amacı var: Savaşın bir topluma vereceği zararı her zaman hatırlamak!

beyrut gezilecek yerler
beyrut gezilecek yerler
beyrut gezilecek yerler

Fotoğraf makinelerini hazırlayın, NIJMEH MEYDANI’na geçiyoruz! Ama nereden geçiyoruz, orası belli değil…Son dönemlerde biraz olaylı olan meydanda Lübnan Parlemanto binası da bulunuyor ve onu koruma sebebiyle her köşe başında askerler bekliyor, istediğiniz her sokaktan geçiş yapamayabilirsiniz. Rolex Saat’in yükseldiği meydana sırtınızı dönüp baktığınızda Bolonya’ya mı ışınlandınız, Paris’e mi; karar veremeyeceksiniz muhtemelen. Savaştan önceki haline uygun olacak şekilde restorasyonu yapılan bölgede dikkat çeken nokta ise alımlı mimari yapıların tam tersine ruhunun olmayışı. Ocak 2018’e kadar turist dışında meydana yaya girişi yasak olduğu için pek çok mekan iş yapamayıp kepenk kapatmış, binaların altı bomboş! Konaklama içinse fiyatları hayli yüksek olduğu için pek oturan yokmuş. 2018'de yapılan coşkulu yeniyıl kutlamasının ardından meydan yeniden halkın girişine açılsa da tam toparlanmadığı her halinden belli.

Meydanı terketmeden önce şehrin en eski kilisesi olan SAINT GEORGE ORTODOKS KATEDRALİ’ ne girmeyi ihmal etmeyin. Avrupa’da onca kilise gördükten sonra burası tarihi veya mimari anlamda çok etkileyici gelmedi ama sonradan fark ettik ki ilk defa bir kilise duvarında Arapça yazılar görüyoruz.

beyrut gezilecek yerler

Sıradaki durağımız, Beyrut’un tam bir açıkhava müzesi olduğunun kanıtı olan ROMA HAMAMI KALINTILARI. Dört bölümden oluşan alanda sıcak su sisteminin bulunduğu yerler günümüze kadar olduğu gibi gelmiş. Kalıntıların arka tarafında gördüğünüz devlet binaları ise “Osmanlı 400 yıl hüküm sürmüş. Hiç mi o döneme ait bir yapı yok?” sorusuna cevap olacak.

Ayaklarınıza ufaktan kara sular inmeye başlamış olabilir. Sahile çıkmadan önce BEIRUT SOUKS’ta bir kahve molası verme zamanı! Olur da daha fazla yürümeye haliniz kalırsa 500 metre ilerleyip Em Sherif’in diğer şubesine gidebilirsiniz. Bulmayı başaramaz veya önünde sıra olduğunu görürseniz bizim yaptığımız gibi Mandarine’e (tavsiye değildir) veya o caddede gözünüze kestirdiğiniz herhangi bir yere oturmak da bir seçenek. Beirut Souks içindeki Grid Café de bizi mutlu etmişti.

Alışveriş yapmayı düşünmüyorsanız Beirut Souks’ta yapacağınız pek bir şey yok bana kalırsa. Lübnan Gezi Rehberi yazısında bahsettiğim gibi eski döneme ait geleneksek souk’u bulunmayan tek Ortadoğu şehri olan Beyrut’un sonradan yapılmış AVM’si. Beyrut seyahatinin klişe fotoğraflarına arkaplan olan meşhur “I Love Beirut” yazısı burada, ilgilisine duyurulur. (Haritada Souk-el-Tayep’I de işaretledim. Cumartesi günü saat 14:00’e kadar çiftçi pazarı kuruluyor.)

• CORNICHE - Beyrut Gezilecej Yerler

Enerjiniz yerine geldiyse denize kavuşmaya hazırsınız demek! Downtown’dan çıktığınız gibi ZAITUNAY BAY ile karşılaşacaksınız. Beyrut’un en lüks semtinde olduğunuzu bir kez daha hissettiren yatların ve Bebek’e göz kırpan şık restaurantların bulunduğu marina burası. Savaşta harap olmuş binaların aksine kadrajlara sığmayan rezidanslar da hemen gözünüze çarpacak. Pırlanta gibi parlayan yeni binaların arasında Beyrut’a “zıtlıkların şehri” ünvanını kazandıran savaştan kalma yapıların neden hala orada olduğunun cevabı ise Saint-George Hotel’in cephesinde asılı “Stop Solidere” yazısında saklı; Zaitunay Bay’den kordon boyunca ilerlemeye başlayınca görmemeniz mümkün değil.

Solidere, rahmetli cumhurbaşkanı Rafic Hariri’ye ait olan ve Downtown bölgesindeki yenilemeyi üstlenen kuruluş. Sistem kabaca şöyle işliyor: Solidere, bina sahiplerine belli bir miktar para teklif ederek binayı satın alıyor ve yenilemesini yapıyor. Savaştan çıkan ve herhangi bir maddi kaynağı olmayan mülk sahipleri için bu durum oldukça avantajlı. Fakat Saint-George Hotel de dahil olmak üzere, hali hazırda yenileme için yeterli finansmanı bulunan bazı bina sahipleri Solidere’e satış yapmayı kabul etmiyor. Gelin görün ki bölgede Solidere tekel haline gelmiş; aksi halde yenilemeye izin çıkmıyor.

Saint-George Hotel’e sırtınızı döndüğünüz anda yolun karşısında kalan ESKİ HOLIDAY INN OTELİ hala ne yapılacağına karar verilmemiş haliyle öylece duruyor. İç savaşın sembol yapılarından birisi daha...Etrafında yükselen binalar sebebiyle çok dikkat çekmese de iç savaş başlamadan hemen önce yapımı tamamlanan otel, zamanında bölgenin en yüksek binasıymış. Ortamın karışması ile birlikte, daha doğru düzgün hizmet vermeye başlamadan boşaltılıp militanların kontrolüne geçmiş ve zaman içerisinde de karşılıklı iki grubun güç göstergesi haline gelmiş çünkü en yüksek binayı ele geçiren grup öne geçmiş sayılır!

Geçmişte yaşanan acılara kendinizi kaptırıp üzülmeye biraz ara verin ve akşamüstü CORNICHE boyunca koşan, köpeğini gezdiren, çocuğuyla top oynayan, bisiklete binen insanların yaşam enerjisine odaklanın. Kayalık deniz kenarında sıralanmış palmiyeleriyle bakalım siz kendinizi nerede gibi hissedeceksiniz? Bize göre İzmir Kordon’dan farksızdı çünkü.

beyrut gezilecek yerler
beyrut gezilecek yerler

• RAOUCHE - Beyrut Gezilecek Yerler

Bu noktadan sonra en güzel günbatımlarından birisine şahit olacağınız GÜVERCİN KAYALIKLARI’na yürümeniz 45 dakika sürecek, yolun sonunda biraz da yokuş çıkacaksınız. Dilerseniz buradan Uber çağırıp taksi ile gidebilirsiniz. Biz tüm yorgunluğumuza rağmen yürümekten kendimizi alamadık açıkçası. Gün batımından önce vaktiniz kaldıysa yol üstünde Zaha Hadid gibi bir efsaneyi yetiştiren BEYRUT AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ’ne uğrayıp çimlerinde yuvarlanabilirsiniz veya bizim yaptığımız gibi başka gelişlere saklayabilirsiniz. Planınız ne olursa olsun bir numaralı tavsiyem ne yapıp edip Güvercin Kayalıkları’na gün batımında gelmeniz.

beyrut gezilecek yerler

Tadına doyulmaz dakikaların ardından rotayı yeniden Hamra’ya, güne başladığınız yere çevirme vakti. Yürüyerek 20 dakikada ulaşabileceğiniz bir mesafedesiniz ama artık ayaklarınız taksiye binmeniz konusunda baskı yapabilir. Bu noktada akşam trafiğinde yürüyerek daha kısa sürede gidebileceğinizi unutmayın. Otelde ufak bir dinlenme ve rahatlamanın ardından HAMRA CADDESİ’ne çıkmaya hazırsınız. Pek çok mekandan memnun ayrılacağınızı tahmin ediyorum ama tavsiye isterseniz lokal yemek için T-Marbouta ve chill-out için Bedivere’yi denemenizi öneririm.

Beyrut Gezilecek Yerler - Gün #2

Beyrut’a kaç gün ayırmanız gerektiğini belirleyecek bölgelerdeyiz bugün. Hip mekanlarda vakit geçirip kahvenizi yudumlarken saatlerce geleni geçeni izlemeyi seviyorsanız, meşhur gece hayatını da deneyimlemek istiyorsanız planınıza fazladan bir iki gün daha ilave edin.

Bir gece önceden vakitlice yattığınızı veya ne olursa olsun erken kalkabileceğinizi varsayarak bu sabahın ilk durağına Al Soussi’yi koyuyorum. CNN’in Dünyanın En iyi Kahvaltıcıları listesine giren bu salaş restauranta gelip lüksten uzak bir Lübnan kahvaltısı yapmadan dönmenizi istemem çünkü. Buraya gelirken de taksi kullanmanızı tavsiye ederim ama sonrasında yine tabana kuvvet! (Kahvaltı konusunda yeniliklere açık değilseniz haritada işaretlediğim Bartartine veya Breakfast Barn’ı da şiddetle tavsiye ederim.)

• SODECO - Beyrut Gezilecek Yerler

“Bu bina buraya ne alaka?” diyeceğiniz Sodeco Square’e kadar ilerlediğinizde BEIT BEIRUT’u gözden kaçırmanız mümkün değil. Dün de görmüş olmalısınız zaten. Tüm cephesi kurşun izleriyle kaplı ve iç savaşın sembol yapılarından birisi olan Beit Beirut, savaştan önce Barakat Ailesi’ne ait elit bir rezidans iken savaş zamanında Sodeco bölgesini control eden militanların mevzisi haline gelmiş. Savaş sonrasında tamamen yıkılacağı tahmin edilen bina, Lübnanlı aktivistler tarafından sağlamlaştırılıp müze ve sanat galerisine dönüştürülmüş.

Beyrut Gezilecek Yerler

Eğer Beyrut’a sadece keyifli vakit geçirip eğlencenin dibine vurmak amacıyla geldiyseniz binaya bakmadan geçip gidin çünkü burayı görüp de göz pınarlarınızın dolmaması mümkün değil. Hele giriş katındaki fotoğrafların hikayesi…Her şeyi yıkıp geçen binlerce kurşun, bir zamanlar binanın alt katında bulunan fotoğraf dükkanına ait negatifleri yok etmeyi başaramamış; tüm fotoğraflar onların çoğaltılması. Hepsini yakından görmenizi çok isterim fakat ne yazık ki sadece sergi zamanına denk gelecek kadar şanslıysanız buranın içine giriş yapabiliyorsunuz. Giriş saatleri ve fiyatı da sergisine göre değişiyor.

Bir gün önce gezme fırsatı bulamadığınız MONOT CADDESİ’ne bugün daha çok vakit ayırabilirsiniz isterseniz. Fakat gün içinde son derece sakin bir bölge olduğunu unutmamalısınız, yapacak pek fazla bir şey yok. Green Line’ın paralelinden yürümeye devam ederek SAIFI VILLAGE’a doğru devam edin. Bunu yaparken istediğiniz sokağa girip çıkmakta serbestsiniz çünkü bugün kaybolma ve mural bulma günü. Eskiye uygun restore edilmiş Saifi Village bölgesinde begonvillerle süslenmiş rengarenk panjurlu evlere veda etmeyi başarırsanız yeni rotanız Gouraud Caddesi.

• GEMMAYZEH - ACHRAFIEH

Artık Beyrut’un en turistik bölgelerinden bir diğeri olan ACHRAFIEH’desiniz. Genç Beyrutluların da uğrak yeri olan; sayısız kafe, restaurant ve gece kulübüne ev sahipliği yapan; bir tarafta yenilenmeyi bekleyen yıkık dökük binalar dururken diğer tarafta süper lüks evlerin bulunduğu; yağmurlu havada kafanıza kadar düşen Arap saçına dönmüş elektrik tellerinden korkarak yürüyeceğiniz; köpek pisliklerine basmamak için gözünüzü kaldırımdan ayırmak istemeyeceğiniz şahsına münhasır bir yer.

Ara sokaklarına girip, merdivenlerinde inip çıkmaktan yorgun düştüyseniz Sip’te bir kahve molası verebilirsiniz. İlginizi çekerse SURSOCK MÜZESİ'ni de 1-2 saatinizi ayırabilirsiniz. Nicolas Ibrahim Sursock’a ait olan bu malikane, günümüzde Lübnanlı sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapan çağdat sanat galerisi ve müze işlevi görüyor. Özellikle eski dönemi yansıtan eşyalar ve süreli sergiler ilgi çekici fakat bazı noktalarda bilgilendirme yazıları sadece Arapça ve Fransızca.

Sursock Müzesi
Çalışma saatleri: 10:00-18:00
Perşembe: 12:00-21:00
Pazartesi-Salı kapalı
Giriş: Ücretsiz

• MAR MIKHAEL - Beyrut Gezilecek Yerler

Sursock Müzesi’ne girmek istemez veya sonraya saklamak isterseniz dosdoğru MAR MIKHAEL’e ilerleyin. Eski bir Ermeni Mahallesi olan bölge için “Beyrut’un en hip yeri” diyebiliriz. Müzisyenler, ressamlar, tyazarlar, aktörler...herkes burada. Dolayısıyla adım başı butik tasarım mağazası veya sanat galerisi. Beyrut’un Ortadoğu’daki sanatçılar için bir cennet olduğunu burada bir kez daha anlıyorsunuz. İnsanların giyim tarzında bile entellektüel bir hava esiyor.

Bu bölgede önereceğim kafe ve restaurant sayısı çok fazla, hepsini bir günde denemeniz mümkün değil. Lübnan’da Yeme İçme yazısında ayrıntılarıyla bahsedeceğim ancak bu yazı için alternatifli tavsiyelerde bulunmadan edemiyorum. Buraya kadar gelmişken öğleden sonra kapanan Ermeni restaurantı Tawlet’te yemek yiyebilir veya her köşesinden tatlılık fışkıran Kalei Café’de keyif yapabilirsiniz.

Çıktıktan sonra bölgenin en meşhur ve lüks alışveriş merkezi olan ABC Mall’a gidip gitmemek tercihinize kalmış. Her köşesinde ayrı bir hikaye saklı Beyrut sokakları dururken AVM’de vakit geçirmek bana göre değil, o yüzden gitmedim ama tüm bloglarda yazılmış, eksik kalmayayım. AVM'nin içine girmeden yolunuza devam ederseniz kendinizi SASSINE MEYDANI’nda bulacaksınız. Şehrin en eski ve ünlü meydanlarından birisi olan Sassine, aynı zamanda yerlisinin bir numaraları buluşma noktası.

Bölgeden çok uzaklaşmadan Gouraud Caddesi’ne geri dönüp akşamı da burada geçirmenizi şiddetle tavsiye ederim. Vedat Milör ve Anthony Bourdin onaylı Le Chef’te akşam yemeğinin ardından Aaliya’s Books’ta lezzetli bir kokteyl ile kapanış yapın. Yoğun geçen iki günün değerlendirmesini yapmak için daha iyi bir yer düşünemiyorum.

beyrut gezilecek yerler

"48 Saatte Adım Adım Beyrut Gezilecek Yerler" yazısı hoşunuza gittiyse Lübnan ile ilgili yazıları okumak için tıklayın. Diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak isterseniz sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

4 comments on “48 Saatte Adım Adım Beyrut Gezilecek Yerler

  1. Merhabalar. Bilgilendirici yazı için çok teşekkürler. Epey aklımda bazı şeylerin şekillenmesine yardımcı oldu. Önümüzdeki hafta Lübnan tarafına bir gezi düşünüyorum. Bunu belirtmek istemem, fakat tek kadın olarak gideceğim.. Güvenlik konusunda ne derece sağlıklı, görüşünüzü alabilir miyim? Ve rica etsem konaklama için uygun fiyatlı ama güvenli bir yer öneriniz olur mu? Şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba. Ben gideli çok uzun zaman oldu. O dönemde tek kadın için bir sıkıntı görmemiştim, şu anda da yoktur diye tahmin esiyorum. Kaldığımız otel uygun fiyatlı ve güvenliydi, ona bakabilirsiniz.

  2. Selam, Yazınızı çok beğendim. Baska bir Beirut’ta 2 gün blogu okudum ve kahvaltı için marketten aldıkları kaşar peynir ve ekmeği tavsiye ediyorlardı. Pardon ama Beirut’a gidip bir Lübnan Kahvaltısı yapamayacaksam neden gidiyorum! Kahvaltıya verdiğiniz önemden dolayı size teşekkür eder, gidip geldikten sonra tekrar yorum yazacağımı belirtmek isterim.

    1. Merhaba. Yazıyı beğenmenize çok sevindim. İşin uzmanı değiliz ama elimizden geldiği kadar lokal lezzetleri de denemeye ve paylaşmaya çalışıyoruz. Umarım gezinizden en az bizim kadar keyif alırsınız. Sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir