Balayı Önerileri: Maldivler mi, Seyşeller mi, Zanzibar mı?

Bu yaz tamamladığımız Seyşeller seyahatinin ardından gelen sorular tek bir noktaya işaret ediyordu: Balayı için nasıl? Biz de balayı planı yaptığımız dönemde nereye gideceğimizi seçmekte çok zorlanıp sonunda Maldivler’e karar vermiştik. Fakat herkesin balayı için beklentisi çok farklı olabileceği için temel hatlarıyla “Maldivler mi, Seyşeller mi?” kıyaslaması yapmak istedim, yurt dışı balayı önerileri konusuna elim değmişken favorilerimizden olan Zanzibar’ı da dahil ettim.

Detaylara geçmeden önce altını çizeyim; kıyaslamayı, 3 ada için de çoğunluğun tercih ettiği standart seyahat tipine göre yaptım; yani Maldivler için seyahati tek bir island resort’ta geçirdiğiniz (çünkü artık daha ucuz olacak şekilde lokal adalarda kalma seçenekleri de var), Seyşeller için 3 büyük adayı dolaştığınız (burada da island resort seçenekleri var), Zanzibar için ana adada standart bir resort’ta kaldığınız (Vaktiniz bolsa komşu adalara geçme şansınız var) planları değerlendirdim. Seyşeller ve Zanzibar için detaylı gezi rehberleri blogda mevcut; karar aşamasında onların da faydası olabilir.

Şeffaflık önemli! Okumaya başladığınız Balayı Önerileri yazısı bazı işbirliği linkleri içermektedir. Linkler üzerinden yapacağınız herhangi bir rezervasyon veya alışverişle, hiçbir ekstra ücret ödemeden ufak bir komisyon almamı sağlayabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.


Doğal Güzellik

Maldivler, yaklaşık 1200 tane mercan kumundan oluşan bir ada topluluğu. Ölü mercanların ufalanması ile ortaya çıkan bu bembeyaz kumların üstünü kaplayan Hindistan cevizi ağaçları, turkuaz denizle birlikte bilgisayarımıza arka fon olacak güzellikte bir manzara sunuyor.

Seyşeller’i, okyanus ortasındaki diğer tropik adalardan ayıran en belirgin özelliği merkezde bulunan adaların granit kayalardan oluşması. Bu da başka yerde bulamayacağınız sahillerde vakit geçirme lüksü demek. Onun yanı sıra adaya özgü palmiye ağaçlarının oluşturduğu ormanlık alanları gerçekten nefes kesici.

Zanzibar da diğer iki adadan geri kalmayacak güzellikte kumsallara sahip. İlk defa bir tropik adaya geliyorsanız ortamdan etkilenmemeniz mümkün değil fakat diğer iki adaya kıyasla birazcık daha sönük kaldığını söylemeliyim.

Bence; bu konuda ezici üstünlük Seyşeller’de. Sadece sahilleri ile değil, yeşil alanlarıyla da doyurucu bir destinasyon.


Adalara Ulaşım Kolaylığı

Artık THY’nin her 3 adaya da direkt uçuşlar bulunuyor ve hepsi için uçuş süresi ortalama 8 saat. Aktarmalı gideceğiniz zamanki süre ise tamamen seçeceğiniz havayolu firmasına bağlı.

Maldivler’in ilk durağı olan başkent Male’de yapacak bir şey yok. Buradan, konaklama için seçtiğiniz adaya ulaşım sağlamanız lazım. Yerine göre ulaşım yöntemi air taxi (pırpır uçaklar) veya hızlı botlar olabilir.

Seyşeller’in ilk durağı, en büyük adası olan Mahe. Bütün seyahati bu adada geçirebileceğiniz gibi Praslin ve La Digue adalarına veya ada-otellerden birine geçiş yapabilirsiniz. Yerine göre ilave ulaşım yöntemi pırpır uçak veya hızlı feribot olabilir.

Zanzibar’ın ilk durağı doğrudan Zanzibar adası. Şnorkel turu gibi günübirlik kaçamakların dışında adadan ayrılmanıza gerek yok.

Bence; ulaşım kolaylığı konusunda hiçbiri, diğerinden üstün değil. Hepsine uzun yolculuk sonunda yorgun ve zombi gibi varıyorsunuz.  Eğer aşırı derecede uçak korkunuz varsa pırpır uçaklar zorlayıcı olabilir.

Seyşeller deniz kenarı
SEYŞELLER

Sağlık Önlemleri

Sarıhumma riski taşıyan bir ülkeden seyahat etmediğiniz sürece adaların hiçbirisi için sarıhumma aşısı olmak zorunda değilsiniz.

Maldivler’de sıtma riski yok. Diğer hastalıklara karşı dönemsel olarak sivrisinek ısırıklarından korunmanız tavsiye ediliyor fakat gittiğimiz adada bu konuda en ufak bir rahatsızlık duyduğumu hatırlamıyorum.

Seyşeller’de sıtma riski yok. Diğer hastalıklara karşı sivrisinek ısırıklarından korunmalısınız. Her adada çok fazla sivrisinek var ve gölgedeyseniz gün içinde bile rahatsız edici olabiliyor.

Zanzibar’da hala sıtma riski var, bu konuda kendinize uygun önlemi almanız gerekli. Detaylı bilgi için “Seyahat Aşıları Nerede Yapılır?” yazısına bakabilirsiniz. Seyahat Sağlığı Merkezi’ne gidip Zanzibar’a seyahat edeceğinizi söylediğiniz zaman sarıhumma aşısı da yaparlar ama aslında zorunlu değil; yaptırıp yaptırmamak size kalmış. Uzun süre geçerliliği olan bir aşı olduğu için aradan çıksın isteyebilirsiniz. Fakat aşı sonrasındaki birkaç ay içinde hamileliğin riskli olabileceğini unutmayın.

Bence; hijyen ve sağlık konusunda en rahat balayı yeri Maldivler. Sivrisinek ısırığı bol olsa da Seyşeller’i ikinci sıraya koyabilirim. Zanzibar ise yer yer zorlayabilecek bir noktada.


Vize / Balayı Önerileri

Maldivler ve Seyşeller, TC vatandaşları için vizesiz. Gümrükten geçerken kalacağınız gün kadar ücretsiz vize alabilirsiniz.

Zanzibar ise kapıda vizeli. Gümrükten $50 karşılığında 90 günlük vize alabilirsiniz. İki kişi için artı $100 vize ücreti güncel kurlarla hiç de az değil 🙁


Ada İçi Ulaşım

Maldivler’de trafik soldan akıyor ama trafikle hiçbir işiniz yok. Sürekli island resort’ta olacağınız için ya yürürsünüz ya da bisiklete binersiniz.

Seyşeller’de trafik soldan akıyor. Mahe ve Praslin adalarında motorlu taşıt olmadan hareket etmek imkânsız. Otobüse binebilir, şoförlü-şoförsüz araç kiralayabilir veya tura katılabilirsiniz. Daha detaylı bilgi Seyşeller’de Ulaşım ve Araba Kiralama» yazısında.

Zanzibar’da trafik soldan akıyor ve motorlu taşıt olmadan hareket etmek imkânsız. Arkası açık dolmuş tipi dala-dala’ya binebilir, şoförlü-şoförsüz araç kiralayabilir veya tura katılabilirsiniz. Daha detaylı bilgi Zanzibar’da Araba veya Motor Kiralamak» yazısında.

Bence; ulaşım konusunda en dertsiz yer Maldivler olduğu için balayı önerileri listemde ilk sırayı alıyor. Diğer adalarda, sağdan direksiyonlu araba kullanmak strese sokabiliyor. Onun yerine şoförlü araç ayarlamak veya tura katılmak ise ayrı bir planlama ve bütçe gerektiriyor.

Balayı önerileri - Zanzibar


Gezilecek Yerler

Maldivler’de gezilecek yer aransa bulunur muhtemelen, başkent Male veya civardaki yerel adalara gidilebilir ama onun dışında yapacak pek bir şey yok. Buradaki tatil kavramı yatma üzerine.

Seyşeller’de hem ana adaları, hem de adalardaki farklı koyları gezme imkânınız var. Her adanın, her koyun ayrı bir havası olduğu için hepsi görülesi. Onun yanı sıra birbirinden değişik florası ile nefesleri kesen rotalarda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Daha detaylı bilgi Seyşeller Gezilecek Yerler ve 12 Günlük Gezi Planı» yazısında.

Zanzibar ise gezilecek yerler konusunda en bonkör olan ada. Adanın farklı bölgelerindeki koyların yanı sıra köklü bir tarihi bulunan başkent Stone Town’u gezebilir, köylerine girip çıkabilir, baharat turlarına katılabilirsiniz. Maceranın dozunu arttırmak isterseniz Serengeti Ulusal Park’ında safari ile birleşik bir balayı planı yapabilirsiniz. Ama safariyi de işin içine katarsanız en az 10 gün ayırmanız lazım. Daha detaylı bilgi Zanzibar’da Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler» yazısında.

Bence; “Ben yata yata sıkılırım; bol gezmeli tozmalı, değişik aktiviteli bir balayı hayal ediyorum.” diyenleri doyuracak balayı yeri Zanzibar. Evlenmenin yeterince stresli bir süreç olduğunu düşünüp balayında hiçbir şey yapmamayı düşünenler içinse ideali Maldivler.

balayi önerileri - zanzibar kano turu
ZANZİBAR

Eğlence ve Gece Hayatı

Maldivler’de güneş battıktan sonra sizi oyalayacak çeşitli aktiviteler bulmanız mümkün fakat kaldığınız island resort’un sundukları ile sınırlı. Akşam havuz başında minik bir barbekü partisi veya yerel dans gösterisi gibi seçenekler bulabilirsiniz.

Seyşeller, gece hayatı konusunda sakin bir ülke. Mahe’nin merkezinde bulacağınız birkaç tane bar dışında gece eğlenebileceğiniz yerler, yine bir otelin eğlencesinin ötesine geçmez. Burada gece hayatı denince bütün oklar “Casino”ları gösteriyor; o da ne kadar ilginizi çeker, bilemem.

Eğlence ve gece hayatı odaklı bir balayı hayal ediyorsanız sizin tercihiniz kesinlikle Zanzibar olmalı. Halk zaten yeterince güler yüzlü ve dansa meyilli; adım başı “Jambo” eşliğinde dans edenler beliriyor. Kuzey sahilleri ise gece hayatıyla ünlü bölgelerinden.


Börtü Böcek

Maldivler’de şaşırtıcı bir şekilde tek bir böcekle karşılaşmadık. Burada, doğa içinde görmeye alışkın olduğumuz eklem bacaklıların yerini karada gezinen kabuklular almıştı. Yani bu konudaki en rahat yer Maldivler.

Benim gibi hamam böceği ve örümcek fobiniz varsa Seyşeller biraz acılı olabilir. Adalarda çok yaygın ve Four Seasons Hotel gibi lüks konaklama yerleri dahil olmak üzere her yerde göreceğiniz iri bir örümcek türü var; insana zararsızmış fakat resmi olarak her yerdeler. Ayrıca La Digue adasında hamam böceği ile karşılaşma olasılığınız da hayli yüksek.

Zanzibar’da böceklerle haşır neşir olma durumunuz tamamen kaldığınız yere bağlı. Düzenli ilaçlama yapılan bir otel tercih ettiyseniz çok sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. Fakat bizim kaldığımız ucuz otellerden birinde odalar bungalow tipi olduğu için zaman zaman fareye de rastlamıştık.


Dini Öğeler

Maldivler, katı kuralları olan Müslüman bir ülke. Ülkeye içki ve domuz ürünü sokmak ve kaldığınız island resort dışında bu ürünleri tüketmek yasak. Island resort’larda kısıtlama yok fakat lokal adalarda giyim kuşama biraz daha dikkat etmek gerektiği söyleniyor.

Seyşeller, nüfusun büyük çoğunluğunun Katolik olduğu bir ada. Bu anlamda turist olarak size yansıyan bir durum yok çünkü giyim kuşam konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Havaalanına çıktıktan sonra bikiniyle gezmeye başlasanız kimse sorun etmez gibi.

Zanzibar, tamamen Müslüman bir ada. Plajlarda üstsüz güneşlenmek hoş karşılanmıyor. Plaj dışında köy içlerine girdikten sonra ve Stone Town içinde kıyafete dikkat etmek gerekiyor. Kadınların kısa şort ve dekolte giymemesi tavsiye ediliyor. Giyerseniz de üstünüze çevrilen nahoş bakışlara hazır olmalısınız.

Bence; yaz tatili için gidilen bir mekânda yeri geldiği zaman kapalı kıyafetler giymeye adapte olmak biraz can sıkıcı bir durum. O anlamda Seyşeller’in rahatlığını çok sevdim. Maldivler’de, kaldığınız island resort’ta ülkedeki katı kuralların varlığını hissetmezsiniz bile. Fakat Zanzibar, doğrudan bir sorun yaşamasanız bile sık sık “Plaj kıyafetiyle gezmeyin.” tabelası ile karşılaşacağınız bir ada; bu yüzden hanesine düşük not giriyorum.

Balayı önerileri Maldivler bungalow
MALDİVLER

Su Altı Canlılığı

Maldivler, şimdiye kadar hiçbir yerde görmediğim bir su altı dünyasına ev sahipliği yapıyor. Bazen denize bile girmeye gerek kalmadan water bungalow’un balkonundan ayaklarınızın altından geçen rengârenk balıkları, vatozları, su kaplumbağalarını izleme şansına sahipsiniz. Ve işin acı tarafı; bu deneyim, iklim değişikliği sebebiyle 50 sene içinde yok olacak.

Seyşeller’de, Maldivler kadar olmasa da etkili bir su altı dünyası var ancak bunu her koyda bulamayabilirsiniz. Maalesef kıyıya yakın mercanlar ölmeye başlamış bile. Şnorkel veya dalış turlarına katılıp denizin açıklarındaki mercanları ziyaret edebiliyorsunuz.

Zanzibar’daki tropik su altı canlılığı diğer iki adaya nazaran biraz daha sönük kalıyor. Elbette burada da şnorkel ve dalış turları ile gidebileceğiniz noktalar var fakat kıyıda olduğunuz sürece karşılaşacağınız çeşitlilik biraz daha kısıtlı.

Bence; su altına ilginiz varsa sadece bu canlılığı görmek için bile Maldivler’e gitmeye değer.


Yüzme Kolaylığı

Maldivler, şnorkel yapmadığınız sürece sabahtan akşama kadar yüzme imkânı veren bir ada topluluğu değil. Elbette kaldığınız yere göre değişiklik gösterecektir fakat bizim deneyimimize göre gelgitle birlikte deniz çekildiği zaman çok sığ olabiliyor. Deniz yükseldiğinde ise akıntı çok şiddetli hissediliyor. Bence yüzme konusundaki temel sıkıntı bu. Fakat Maldivler’e balayına gidenlerin büyük bir kısmı kıyıdaki köpek balıklarından hayıflanıyor; yapılan yorumlar genelde “Hiç yüzemedik.” şeklinde. Evet, kıyılarda resif köpek balıklarına sıkça rastlamak mümkün ama genel olarak insana zararsız olduklarını bilmelisiniz.

Seyşeller, birbirinden farklı özellikte sayısız koy barındırıyor. Eğer 3 ana adayı kapsayan bir tatil planı yaparsanız bu koyların çoğuna erişim şansına sahip oluyorsunuz. Hangi mevsim giderseniz gidin illaki kendi zevkinize uygun bir koy (ister derin, ister sığ, ister bol balıklı, ister balıksız) bulma imkânınız var.

Zanzibar’ın bazı bölgelerinde gelgit çok yoğun hissediliyor, bazı dönemlerde deniz çekilmesi 2 km’yi bulabiliyor. Koca adada her daim yüzebileceğiniz sahiller sadece Kendwa ve Nungwi. Bu durum ya sizi tek bir bölgeye bağımlı hale getiriyor veya diğer taraflarda denize girmeden tatil yapma durumunuz ortaya çıkıyor.

Bence; “İstediği kadar zararsız olsun, ben denizdeki büyük balıklardan korkarım.” diyenlerdenseniz Maldivler’i eleyin. Diğer iki adada rahatlıkla yüzebileceğiniz sahiller bulmanız daha kolay olur.

Yüksek Sezon / Balayı Önerileri


Balayı Süresi / Balayı Önerileri

Maldivler’de gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler sınırlı olduğu için kısa süreli bir balayı için ideal. Biz 5 gecelik bir plan yapmıştık ve gayet yeterli oldu.

Seyşeller’e kadar gitmişken mümkün olan her yeri gezip görmek istiyorsanız en az 1 haftaya ihtiyacınız var. Hatta 3 ana adayı plana dahil edecekseniz 10 günden daha az kaldığınıza pişman olabilirsiniz.

Zanzibar, en az 1 haftayı hak eden bir ada. Daha kısa süreli geldiğinizde ancak yorgunluğunuzu atar, adanın çoğu güzelliğini göremeden ayrılırsınız.

Bence; düğün sonrası koştura koştura gezmek kulağa pek cazip gelmiyor. Kısıtlı vaktiniz varsa ve bu vakti dinlenerek geçirmek istiyorsanız en doğru tercih Maldivler.


Maliyet / Balayı Önerileri

Her üç ada içinde de lüks bir balayı geçirmenizi sağlayacak alternatifler mevcut ve limiti yok. O nedenle bu konuyu alt sınıra göre değerlendireceğim. “Lüksün hiçbir önemi yok, ben ne olursa olsun bu adalardan birisini görmek istiyorum.” diyorsanız en uygun fiyatlı seçenek Zanzibar. Daha detaylı bilgiyi Zanzibar Gezi Maliyeti» yazısında bulabilirsiniz.


Son… / Balayı Önerileri

Biz balayında; hem yıllık iznimiz olmadığı için, hem çok yoğun çalıştığımız bir dönemde gezip görmeli plan yapmaya vaktimiz olmadığı için, hem düğün stresinin ardından sadece yatıp huzur bulmak istediğimiz için, hem de balayının standart seyahatlerimizden farklı olmasını istediğimiz için Maldivler’i tercih etmiştik. Her ne kadar Seyşeller şimdiye kadar gördüğümüz en güzel ülke olsa da, Zanzibar’ı iki kere (ve imkân buldukça tekrar) gidecek kadar çok sevsek de yaptığımız tercihten hiç pişman olmadık; yine olsa aynı kararı veririz.

Maldivler kalitesinde, cennet gibi bir adada kimseyi görmeden ultra lüks bir balayını Seyşeller’de de ayarlamanız mümkün ancak çok daha yüksek maliyetli. Zanzibar’da ise o kadar izole bir ortam yakalamanız zor. Dalga sörfü, dalış gibi aktivitelerle farklı kesimlerin ilgisini çekse de Maldivler gerçekten tam bir balayı adası. Seyşeller ve Zanzibar ise, her yaştan ve zevkten insanın seyahat edebildiği destinasyonlar. Karar her zamanki gibi sizin 🙂


İlginizi Çekebilecek Yazılar

Temel Bilgilerle Seyşeller Gezi Rehberi»

Zanzibar Gezi Rehberi: Güneşin En Güzel Battığı Yer»

Maldivler Gezi Notları: Balayında Buruşana Kadar Yüzmeye Hazır Olun»

Seyşeller Pahalı mı? 12 Günlük Gezi Maliyeti»

Zanzibar Gezi Maliyeti»

Balayı Önerileri: Maldivler mi, Seyşeller mi, Zanzibar mı? yazısı ilginizi çektiyse ve diğer gezi yazılardan güncel olarak haberdar olmak isterseniz sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

2 comments on “Balayı Önerileri: Maldivler mi, Seyşeller mi, Zanzibar mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir