Afrika’da Safari İçin Çanta Hazırlığı ve Safari Kıyafetleri

Ön bilgilendirme: Afrika’da Safari İçin Çanta Hazırlığı ve Safari Kıyafetleri yazısını 2018 yılında paylaşmıştım. 2019 yılında çok ufak değişiklikler yaparak güncelledim. Seyahatten döndükten sonra yaptığım eklemeleri “G” harfi ile belirttim.

Afrika’da safari için yeniden yollara düşmeden önce aşmamız gereken son engel kaldı: 30 günlük safari kıyafetleri ve ihtiyaçlarımızı bir sırt çantasına sığdırmak!

Öncelikle bu seyahatimizin kış mevsimine denk geldiğini ve Güney Afrika, Namibya, Botsvana ve Zimbabve’yi kapsadığını belirteyim. Aslında son derece basit bir konunun söz konusu rotada neden bir sorun haline geldiğini, çantamın içine koyduğum eşyalar eşliğinde anlatacağım.

Bu eşyaları belirli gruplara ayırdım; içinde hem “Safaride ne giyilir?” sorusunun cevabı ve hem de Afrika’ya giderken alınması gerekenler var. Biz çoğunlukla çadırda kalarak hareket ettik ama listenin, çadırda kalmadan yapacağınız bir safari turu için de gerekli malzemeler konusunda biraz fikir vereceğini tahmin ediyorum.


Afrika’ya Giderken Unutulmaması Gereken Belgeler

Pasaport ve pasaport fotokopisi: Kaybolma veya çalınma durumuna karşı ikisi ayrı yerlerde tutulmalı. Gitmeden önce pasaport ve vize kısımlarının fotoğrafı, ülkede kalan birisine teslim edilebilir veya mail adresinde saklanabilir.

Dönüş için alınan uçak bileti çıktısı: Kapıda alınacak vizeler için gerekli olabilir. (G: Safariye gittiğimiz hiçbir yerde sorulmadı ama yine de yanınızda olmasında fayda var.)

Uluslararası geçerliliği olan sürücü belgesi: Araç kullanmayacaksanız gerek yok. Daha detaylı bilgi için Uluslararası Sürücü Belgesi Nasıl Alınır?»

Aşı sertifikası: Güney Afrika dışındaki her ülke için sarıhumma aşısı olmak zorunlu. Daha detaylı bilgi için Seyahat Aşıları Nerede Yapılır?»

Seyahat sigortası: Tüm dünyada geçerli olacak şekilde yaptırdığınız sigortanın kapsadığı ülkeleri kontrol etmeyi unutmayın. Sık seyahat ettiğimiz için Schengen vizesi alırken yaptırdığım seyahat sağlık sigortasında Zimbabwe kapsam dışındaydı, o nedenle ilave sigorta yaptırmak zorunda kalmıştım. Sigorta için World Nomads’ten faydalanabilirsiniz.

Biometrik fotoğraf: Kapıda alınacak vizeler için gerekli (G: Hiçbir yerde sorulmadı.)

Dalış brövesi: Hava durumuna göre Cape Town’da lazım olabilir.


Afrika’da Safari İçin Genel İhtiyaçlar

Priz dönüştürücü: Çoğu safari araçları priz donanımlı ve bizim kullandığımız ikili sistem var. Fakat kamp alanları veya lodge’larda üçlü giriş bulunabiliyor. (G: Üçlü giriş sistemi de kendi içinde ikiye ayrılıyormuş, bizim götürdüğümüz dönüştürücüyü Güney Afrika ve Namibya’da bazı yerlerde kullanamadık fakat kaldığımız yerlerden temin edebildik.)

Döviz: Mümkünse dolar. Basım tarihi 2009 yılından eski olmamalı.

Dürbün

Not defteri ve kalem

Gopro, aparatlar ve şarj aleti (G: Bataryaları yedekli götürmek lazım. Namibya ve Botsvana’da elektriğin olmadığı yerlerde konakladık.)

Fotoğraf makinesi ve şarj aleti

Hard disk: Olmazsa olmaz. Safaride, farkında olmadan 1000 tane fotoğraf çekiyorsunuz. Hafıza kartı filan yetmiyor. (G: Hafıza kartını da yedekli götürmek gerekiyor.)

Laptop: En kötü ihtimalle fotoğrafları hard disk’e atmak için gerekli (G: Yanında sadece hard disk taşıyan bir gezgin, fotoğraf makinesini boşaltmak için bizim laptoptan faydalandı. Siz de yanınızda taşımak yerine başkalarından faydalanma yöntemini kullanabilirsiniz.)

Şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi: Yaz-kış mutlaka gerekli

Sivrisinek kovucu: Afrika’ya giderken alınması gereken en önemli ihtiyaç bu. İçinde DEET etken maddesi bulunan öneriliyor. Hap kullansanız bile sıtma için en geçerli korunma yolu ısırılmamak.  (G: İki adet mavi kapaklı Defans götürdük. Etosha’dan sonra iki hafta boyunca her akşam kullandık. Ayrıca çadırın köşelerine pamuğa dökülmüş lavanta yağı yerleştirdik. Bir kere bile sinek ısırığına maruz kalmadan döndük.)

Suluk

Kitap, kulaklık: Afrika’da mesafeler kısa ama yollar uzun sürüyor. Sizi oyalayacak seyahat tipi oyunlar da alabilirsiniz.

Telefon şarj aleti

Sıtma önleyici hap: Seyahat Sağlığı Merkezinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlaçlar: Ağrı kesici, antiseptik krem, mide bulantısı önleyici, proton pompası inhibitörü, yara bandı vs.

Safari kıyafetleri - Afrika'da Safari - zimbabwe


Çadır İhtiyaçları

Eğer çadırda konaklamalı safari turu yapmayacaksanız bu eşyaların çoğuna ihtiyacınız yok.

Uyku Tulumu: Konfor aralığı 5-10 °C (G: Namibya’da uyku tulumunun konfor aralığı yetmedi. En soğuk ay olan Ağustos’ta gitmemizin de etkisi var fakat Namib Çölü bölgesinde gece sıcaklık inanılmaz derecede düşüyor.)

Yastık: Şişme yastık sevmediğim için ben microfiber bebek yastığı kullandım.

Üçlü priz: Çoğu kamp alanında priz sayısı sınırlıdır. Akşam safariden dönen herkes aynı anda bütün elektronik cihazlarını şarj etmeye çalıştığı için boş priz bulmak zor olur.

El feneri, kafa lambası ve yedek pili: Hava karardıktan sonra en büyük kurtarıcıdır. Valize yerleştirirken pilleri çıkartmayı veya ters koymayı unutmayın ki yanlışlıkla açılıp yol boyu pilleri bitirmesin.

Kulak tıkacı: Sesten rahatsız olan biriyseniz diğer çadırlardan gelecek gürültüyü engellemek için süper.

Sabun ve el havlusu (G: Bu tip malzemeleri gittiğinizde de temin edebilirsiniz.)

İp ve mandal: Çamaşır yıkamayı düşünmüyorsanız her güne 1 t-shirt koymalısınız ki bu mümkün değil. (G: Bu seyahatimizde çok yedekli kıyafet koymamıza rağmen 2-3 defa çamaşır yıkamak zorunda kaldık.)

Asma kilit: Overland safari aracında size ait olan dolabı kilitlemek için

Bel çantası: Afrika’da paranızı, kredi kartınızı asla yanınızdan ayırmamalısınız. En rahat yöntem ufak bir bel çantası

Safari kıyafetleri - Afrika'da Safari - botswana


30 Günlük Safari Kıyafetleri

6 ayrı ülkede safari yaptıktan sonra diyebilirim ki “Safariye giderken ne giyilir?” sorusunun cevabı tarz değil, ortam şartlarına uygunluk. Afrika’da safariye giderken dört mevsime hazırlıklı olmak gerekiyor. Gündüz hava sıcaklığı 30°C olup gece sıfırın altına inen yerler var. Yağmur yağdığı anda her taraf çamur olabilir. Ayrıca Afrika’da kış mevsimi, şiddetli fırtına anlamına geliyor.

Aşağıda yazdığım safari kıyafeti listesindeki adetleri ne kadar azaltırsanız o kadar çok elde çamaşır yıkamak veya yıkatmak zorunda kalırsınız. Su sıkıntısı olan bir coğrafyada bunu en aza indirmek istediğim için çantaya sığdığı müddetçe adetleri bol tutmaya çalıştım. Bir günde bir t-shirt kirlendiğini de not olarak düşeyim.

Kalın mont – 1 adet

Su ve rüzgâr geçirmez ceket – 1 adet

Bot – 1 adet: Akrep ve yılan tehlikesine karşı bazı kamp yerlerinde giymek zorunlu. O nedenle mevsim ne olursa olsun bot almanız şart. Ben yaklaşık 6 sene önce Salomon’un trekking botlarından almıştım; o zamandan beri gittiğim her doğa yürüyüşünde kullanıyorum; dört mevsim ve her koşulda giydim. Hala taş gibi duruyor. Safariye giderken de aynı botları kullandım, size de gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Bakmak isterseniz aşağıya ekledim. Derseniz ki “Günlük hayatta da kullanabileceğimiz bir bot olsun.”, o alternatifleri de yanına ilave ettim.


Bere – 1 adet: Hangi mevsim, nereye giderseniz gidin ihtiyaç duyabilirsiniz. Özellikle soğuk gecelerde çok işe yarıyor.

Şort olabilen pantolon – 1 adet: Bu ürün safaride hayat kurtarıyor. Sabah erkenden yola çıkarken hava çok soğuk, öğlen ise aşırı sıcak olabiliyor.

T-shirt – 10 adet: İçinde krem rengi, haki yeşili gibi doğayla uyumlu renkler olmalı. Arabanın içinden çıkmadığınız noktalarda rengin önemi yok. (G: Doğa yürüyüşlerine katılacaksanız beyaz, pembe, mavi kesinlikle giymemeniz gereken renkler. Ayrıca atmak üzere olduğunuz tişörtlerden getirip dönüşte burada bırakabilirsiniz. )

Şort – 3 adet

Uzun tayt – 3 adet: Akşam kamp alanında veya doğa yürüyüşlerinde kullanmak için; hem az yer kaplıyor hem de sıcak tutuyor.

Çorap ve iç çamaşırı – 10’ar adet

Uzun kollu ince gömlek – 2 adet: Çölde yanmak istemediğim noktalar için (G: Zimbabwe gibi akşam havanın sıcak fakat sivrisineğin yoğun olduğu yerlerde de çok faydalı oldu.)

• 1 adet normal pantolon ve bluz: Şehir merkezinde geçireceğimiz günler için eli yüzü düzgün kıyafetler.

Spor ayakkabısı – 2 adet: Birisi düzgün. Şehir içinde giymek için. Diğeri arabada ve kampta kullanmak için.

Bikini ve havlu: Suya girilebilecek noktalar için

Sırt çantası


Hijyen ve Kadın İhtiyaçlarıari 

Kişisel hijyen malzemeleri: Ped, tampon, deodorant, yüz temizleme jeli

Diş fırçası ve macunu

Pamuk ve pamuklu çubuk

Tarak, toka

Epilatör: 30 gün için gerekli maalesef

Şampuan ve saç kremi

Makyaj malzemeleri

Bu saydığım malzemelerin hepsi 60 litrelik sırt çantasına sığdı. Saç kurutma makinesi, kuru şampuan ve tuvalet kağıdını sığdıramadığım için almadım fakat bunlar da kamplı safari için gerekli olan malzemeler arasında.

Daha kısa bir safari turu (mesela 3-4 günlük) planlıyorsanız ve “Safari turunda ne giyilir?” diye düşünüyorsanız, yukarıda saydığım kıyafetlerin aynısını baz alabilirsiniz. Sayılarını, kalacağınız gün sayısına göre azaltmanız yeterli olur.

Safari kıyafetleri - Namibya - Afrika'da Safari


Safari Kıyafetleri Nereden Alınır?

Eğer Türkiye’de kış mevsimine denk gelen bir zamanda gitme hazırlığı yapıyorsanız işiniz biraz zor çünkü safari kıyafetleri doğa yürüyüşü kategorisinde yer alıyor ve pek çok spor mağazasında kış mevsiminde bu ürünler rafa kalkıyor. İstediğiniz çeşitte ürüne ulaşmak için alışverişinizi bahar ve yaz aylarında yapmanızı tavsiye ederim.

Peki, safari kıyafetleri nerede satılır, safari kıyafetleri nereden alınır? Hiçbirimiz National Geographic’te çalışan belgeselciler filan olmadığımız için profesyonel safari kıyafetlerine dünya kadar para akıtmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Ama illaki böyle yapmak isterseniz North Face, Columbia ve Jack Wolfskin’den her türlü pantolon, elbise, gömlek, şapka gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bu markaların kendi mağazalarını ziyaret edebileceğiniz gibi Boyner gibi yerlerden ulaşmak da bir alternatif.

Decathlon’ un ürün gamı bu konuda oldukça geniş. Fiyatları da bahsettiğim markalara göre çok daha ucuz. Biz şapka, sırt çantası, el feneri vb. temel ihtiyaçlarımızın hepsini buradan karşıladık. Şort olabilen pantolon için de benim kurtarıcım Decathlon oldu. Modellerin kalıpları çok büyük olduğu için piyasada kendime uygun bedeni bulmakta zorlanmıştım. Decathlon’un çocuk reyonundan kendime uygun pantolon bulmayı başardım.

Zara, Mango, H&M gibi markalar dönem dönem safari konseptine yer vermeyi seviyor. Şimdi bile gitseniz haki yeşili bir şeyler bulabileceğinize adım gibi eminim. Mudo veya Yargıcı’dan da toprak tonlarında kıyafetleri çok rahatlıkla edilenebilirsiniz. Hem de aldıklarınızı günlük yaşantınızda da kullanma ihtimaliniz olur.


Sizin İçin Seçtiğim Safari Kıyafetleri

Ne yazık ki safari, çok ucuz bir seyahat tipi değil. Bunun için ciddi bir bütçe ayırmak gerekiyor. Ne kadar sevsek de her sene safariye gitme durumumuz olmayabilir. Bu deneyimi hayatınızda bir kere yaşadıktan sonra tekrarlamak istemeyebilirsiniz. Yukarıda da belirttiğim gibi; bunun için, sadece bu seyahatte giyeceğiniz safari kıyafetlerine para dökmenize gerek yok, ortama uyumlu renklerde ve fonksiyonel kıyafetler almanız yeterli.

Hem safari konseptine uyacak hem de gündelik hayatta giyebileceğiniz bazı parçaları listedim.


Afrika’da Safari İle İlgili Diğer Yazılar

Afrika’da Overland Safari Turu Nasıl Ayarlanır?»

Nairobi Gezi Notları: Şehirde 24 Saat»

Botswana Gezi Notları: Özgür Filler ve Ötesi…»

Zanzibar Gezi Rehberi: Güneşin En Güzel Battığı Yer»

Ölmeden Önce Zimbabwe’ye Gitmek İçin Tek Sebep: Victoria Şelalesi»

Fotoğraf Makinesi Tavsiyesi: Seyahatte Hangi Ekipmanları Kullanıyoruz?»

“Afrika’da Safari İçin Çanta Hazırlığı ve Safari Kıyafetleri” yazısı hoşunuza gittiyse diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

2 comments on “Afrika’da Safari İçin Çanta Hazırlığı ve Safari Kıyafetleri

  1. MALİ’ye çalışmaya gidiyorum. Ne götürmeli, neleri orada temin edebilirim sorularına cevap arıyordum. Çok faydalandım.
    Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir