Trabzon Merkezde Gezilecek Yerler

Trabzon Gezilecek Yerler Uzungöl

Arabayla yaptığımız 5 günlük Doğu Karadeniz seyahatinin başlangıç noktası olan Trabzon, tarihî noktalarıyla, yaylalarıyla, damak çatlatan yöresel yemekleriyle tek başına gezi planlamasını hak eden bir şehir. İlk gidişimiz olduğu için Rize ve Artvin’e öncelik verdik ve Trabzon’da sadece 1 gün geçirdik. Trabzon Gezilecek Yerler yazısında ise bizimkine benzer bir Doğu Karadeniz gezi planı yapanlar için Trabzon merkezde ve merkeze yakın yerlerde gezdiğimiz yerleri sıraladım.

Trabzon, Artvin ve Rize’den oluşan gezi rotası, yol durumu, fiyatlar, toplam maliyet ve tavsiyeler ile ilgili genel bilgileri Arabayla Doğu Karadeniz Gezi Rehberi yazısında bulabilirsiniz.

Trabzon Merkezde Gezilecek Yerler yazısını 2017 senesinde hazırlamıştım; 2020 fiyatlarını ekleyerek güncelledim. Popülerliği her geçen sene artan bölgede eminim çok fazla değişiklik olmuştur. Yine de temel bilgiler ve tavsiyeler konusunda fikir vereceğinizi düşünüyorum.

Doğu Karadeniz gezisi sonrası hazırladığımız videoyu da buraya bırakayım. Arabayla Karadeniz turu nasıl oluyor, karayolu ile ulaşım kolay mı, gezilecek meşhur yerler nereler, yapılacak aktiviteler neler, öğrenmek ve rotaya genel bakış için seyrebilirsiniz. Hoşunuza giderse Youtube kanalıma abone olmanıza çok sevinirim.

Şeffaflık önemli! Okumaya başladığınız Trabzon Gezilecek Yerler blog yazısı bazı işbirliği linkleri içermektedir. Paylaşımlarım hoşunuza gider ve bana destek olmak isterseniz linkler üzerinden yapacağınız herhangi bir rezervasyonla, hiçbir ekstra ücret ödemeden ufak bir komisyon almamı sağlayabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

Trabzon Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi


OKUMAYA VAKTİNİZ YOK MU?

Sorun değil! Bu yazıyı daha sonra okumak için Pinterest’e kaydedebilirsiniz.

Trabzon’a Nasıl Gidilir?

Hava yolu ile ulaşım: Trabzon Uluslararası Havalimanı, Trabzon şehir merkezine yaklaşık 15 dakika mesafede. Uçak ile gitmeyi  düşünenler için yurt içinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya’dan; yurt dışında Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan,BAE ve İran’dan aktarmasız uçuşlar mevcut.

Gideceğiniz döneme göre en ucuz uçak bileti bulabileceğiniz hava yolu firması değişiklik gösterebilir. Skyscanner uygulamasını telefonunuza indirerek veya web sitesine girerek en uygun bileti yakalayabilirsiniz. İndirmek için >> ANDROID | IOS

Kara yolu ile ulaşım: İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Erzurum, Samsun gibi büyük şehirlerin pek çoğundan Trabzon’a otobüs bulabilirsiniz. Kendi aracınızla gelmek de bir seçenek; Doğu Karadeniz yolları eskide nazaran daha düzgün. Ancak yine de çok uzun ve yorucu olacağı için tercih ederken iki kere düşünmelisiniz.

Trabzon’da Nerede Kalınır? – Otel Tavsiyeleri

Trabzon’da otel seçimi yaparken öncelikli kriteriniz oda fiyatı ise lokasyon seçimine çok dikkat etmelisiniz. Liman bölgesindeki otellerin sicili pek temiz değil; güvenlik sorunu olabileceği gibi aile ortamına uymayan durumlarla karşılaşma ihtimaliniz var.

Aşırı tutucu bir şehir olmamasına karşın büyük zincir oteller dışındaki yerlerde evli olmadığınız takdirde partnerinizle aynı odada kalmanızda sıkıntı olabileceğini unutmayın.

Biz, gittiğimiz dönemde en uygun fiyatı bulduğumuz Anıl Otel’de kalmıştık (2020’de oda fiyatı 200 TL) Beklentinizi çok yüksek tutmazsanız, sadece yatağını kullanmayı planlıyorsanız yeterli ve düzgün bir işletme.

Oda içindeki detaylar şaşırtıyor sadece.

Trabzon otel odası tavandan geçen kalorifer peteği

Konforunuza düşkünseniz, maddi kaygıları bir kenara bırakıp daha büyük otelleri tercih etmelisiniz.“Trabzon şehir merkezinde nerede kalınır?” denince akla gelen yerler Park Dedeman, Zorlu Grand Otel, Hilton Grand Inn, Novotel Trabzon, Kuhla Boutique Hotel ve Trabzon Otel.

Trabzon’da konaklama için Airbnb’den ev kiralamayı da düşünebilirsiniz. Buraya tıklayarak ilk defa yapacağınız rezervasyondan $29 indiriminizi almayı unutmayın.

Trabzon’da Ne Yenir? – Yemek ve Restoran Tavsiyeleri

Doğu Karadeniz’in geneline özgü muhlama, kuymak, mısır ekmeği, lahana çorbası veya sarması, turşu kavurması, Karadeniz usülü kapalı pide, silor, laz böreği gibi lezzetlerin en güzel örneklerini Trabzon’da da bulmanız mümkün.

Bunların yanı sıra Trabzon’la özdeşleşmiş Hamsiköy sütlacı, Vakfıkebir ekmeği, kolot peyniri, beton helva, Akçaabat köfte ve her türlü hamsi yemekleri mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında.

  • Trabzon’un meşhur yemeklerini yiyebileceğiniz yerler ise şu şekilde:
    • Komaroğlu Köfte Salonu veya Nihat Usta’da Akçaabat köftesi
    • Beton Helva’dan beton helva 🙂 ve sadece yaz döneminde bulabileceğiniz dondurması
    • Çardak Pide, Bozo Pide veya Karpi Pide’de Karadeniz pidesi
    • Tarihî Kalkanoğlu Pilavcısı’nda tereyağlı pilav
    • Cemil Usta veya Bordo Mavi Restaurant’ta her türlü yöresel yemekler
    • Niyazi Usta’da Hamsiköy sütlacı
    • Kılıçoğlu Pastanesi’nde dondurma

Trabzon’a Ne Zaman Gidilir?

Kış mevsiminde yoğun sis ve kar yağışına denk gelme ihtimaliniz olsa da Trabzon dört mevsim ziyaret edilebilecek bir şehir. Plan yaparken unutulmaması gereken şey şu; yılın her ayında yağmurlu havaya denk gelebilirsiniz. Ayrıca mevsim normalleri değiştiği için bahar ayında ılık olacağını tahmin ederken kar yağışıyla veya serin olacağını tahmin ederken gezemeyecek kadar sıcak havayla karşılaşma ihtimaliniz var.

Biz Doğu Karadeniz gezisine Temmuz ayında çıkmıştık ve gittiğimiz dönemde Trabzon’da sıcaklık rekoru kırılıyordu. Sıcakta yürümeye tahammülümüz kalmadığı için ne Trabzon kalesine ne de Boztepe’ye çıkabildik. Yaz için “en iyi zaman” dense de o kadar sıcakta gitmek iyi değil açıkçası; Trabzon merkezi gezmek için bahar ayları daha ideal.

Trabzon’dan Ne Alınır? – Hediyelik Eşya Tavsiyeleri

Trabzon’da alışveriş konusuyla başlayayım. Bedesten Çarşısı, Semerciler Caddesi ve Bakırcılar Çarşısı alışveriş için tercih edilebilecek yerlerin başında geliyor. İşlemeli takunyalar, kırmızı renkli yöresel şallar, kemençeler ve çok kaliteli bakır mutfak ürünlerini buralardan hediyelik alabilirsiniz.

“Trabzon’dan yiyecek ne alınır?” diyenler ise mısır ekmeği, Vakfıkebir ekmeği, Trabzon simidi ve kolot peynirini tercih edebilirler.

Trabzon şehir merkezi martı şeklinde telefon kulübesi
Trabzon şehir merkezi lastikçi dükkanı

Trabzon Gezilecek Yerler

Yaptığımız Trabzon seyahati, Türkiye’nin çöl sıcaklarıyla kavrulduğu olağanüstü bir zamana denk geldiği için gezi planımız biraz farklılık gösterdi ve Trabzon’un gezilecek yerleri» listesinde bulunan noktaların bir kısmını görememiş olduk.

Sıcakta daha fazla gezecek halimiz kalmadığı için Trabzon Kalesi’ni, seyahat ettiğimiz dönemde yol kapalı olduğu için Çal Mağarası’nı, yol durumundan emin olamadığımız için Karester Tepesini gezmeden seyahatimizi tamamladık. Ayrıca Artvin’de gezerken lastik patlattığımız için Trabzon’da lastik tamiri gibi konularla da ilgilenip gereksiz vakit kaybettik.

Vaktiniz olursa veya Trabzon’a 2 günden daha uzun süre ayırma şansınız varsa Hıdırnebi Yaylası, Kayabaşı Yaylası gibi yaylaları gezebilir , Altındere Milli Parkı’nda doğa yürüyüşü yapabilir veya gün batımı manzarası için Boztepe’ye çıkabilirsiniz.

Trabzon Uzungöl

Trabzon’un, bir zamanlar “doğa harikası” olarak nitelendirildiği huzur köşesi Uzungöl, son dönemde sosyal medyanın en çok konuşulan konularından birisi oldu. Her gün, eski hâlinden eser kalmadığı yönünde eleştirileri okur olduk. Yine de gidip kendi gözlerimle görmek istedim, hiç de pişman değilim.

Evet, gölün etrafı otel, restoran, eğlence parklarıyla dolmuş taşmış! Padişah kıyafeti giyip elinde papağan gezdiren adamlar, elektrikli motor kullanan çocuklar…Fakat yine de doğal güzelliğine diyecek pek bir laf yok bence. Burası bizim Doğu Karadeniz’deki ilk durağımızdı, yeşilin ne olduğunu ilk gördüğümüz yer. O yüzden biraz fazla etkilenmiş olabilirim. İlk önce Artvin’i görüp gelseydik aynı hisleri duymazdım muhtemelen.

Trabzon gezilecek yerler Uzungöl manzarası
Trabzon gezilecek yerler - Uzungöl
Trabzon gezilecek yerler - Uzungöl manzarası

Trabzon ve Uzungöl arası mesafe, araba ile yaklaşık 1.5 saat. Yağmur veya sisin olmadığı bir günde gittiğimiz için ulaşımda hiç sorun yaşamadık ama Uzungöl’e giden yolun sonuna doğru dikleşen virajda kalanlar olsa da sürüş becerinize güveniyorsanız sorun yaşamazsınız çünkü göle kadar tertemiz asfalt yol var.

Uzungöl girişinde arabayı park edecek yer bulmak ise büyük mesele. Şansınız varsa arabayı göle geldiğiniz gibi bırakın ve etrafını yürüyerek gezin.

Uzungöl’ü tepeden gören noktaya gidip güzel bir kahvaltı yapmak isterseniz Karester Tepesi’ne çıkmanız gerekiyor.

Hapsiyaş Köprüsü (Kiremitli Köprü)

Hapsiyaş Köprüsü; Trabzon’dan Uzungöl’e giden yolun üzerinde bulunan, farklı mimarisiyle dikkat çeken tarihî köprülerden bir tanesi. Giderken görüp duramadığımız köprü için -yolun karşısında kalıyordu- Uzungöl’den dönüş yolunda ufak bir mola verdik.

Trabzon gezilecek yerler Hapsiyaş köprüsü Kiremitli köprü

Doğu Karadeniz’de derelerin üzerine yapılmış yüzlerce köprü var fakat Hapsiyaş Köprüsü ahşap malzeme kullanımı, mimarî üslubu ve çatısının olmasıyla diğerlerinden ayrılıyor.

Çatısında bölgeye has kiremitler kullanıldığı için Kiremitli Köprü de deniyor. Etrafında çardaklar yapılmış; çay, mısır vs. satan seyyar satıcılar var. Biz gittiğimizde çok sessiz sakindi. O nedenle çay molası için iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum.

Sümela Manastırı

Altındere Vadisi Milli Parkı giriş ücreti: 12 TL (otomobil başı)
Sümela Manastırı giriş ücreti: 10 TL (kişi başı) – Müzekart’a ücretsiz
Açılış – Kapanış Saatleri:
10.00-20.00 (Nisan–Eylül arası)
08.00-17.00 (Ekim–Mart arası)
Pazartesi kapalı
Resmî web sitesi için tıklayın.

“Trabzon gezilecek yerler” denince akla gelen ilk turistik yer sanırım Sümela Manastırı. Maalesef bizim gittiğimiz dönemde restorasyon sebebiyle ziyarete kapalıydı. Buna rağmen manastırı uzaktan da olsa görmek uğruna yollara düştük.

2019 senesinde Sümela Manastırı’nın bir kısmı ziyarete açılmış; kalan kısmının ne zaman açılacağını bilemiyorum. Gitmeden önce resmî sitesinden kontrol etmenizi öneririm.

Milli park alanına giriş yaptıktan sonra manastıra çıkış için 2 alternatif yol var: Birisi 3 km’lik araba yolu, diğeri ise 1.2 km’lik yürüyüş yolu. Eski zamanlardaki tırmanma hissini yaşamak için yürüyüş yolundan gitmeye kendimi çok hazırlamıştım ama oranın da kapalı olduğunu öğrenince hafif bir hayal kırıklığına uğradım. Umarım siz açık yakalarsınız.

Trabzon gezilecek yerler Sümela Manastırı
Altındere Vadisi Milli Parkı

Arabayla devam edip restorasyonun başladığı yer olan küçük kiliseye ulaştıktan sonra, Sümela Manastırı’nı görebileceğimiz en yakın mesafeden görüp, fotoğraflarımızı çekip dönüşe geçtik. Bu kadarı bile bizi etkilemeye yetti, manastıra kadar çıkıp içini gezmeyi düşünemiyorum.

Sümela Mananstırı’na gidiş hiç zor değil. Altındere Milli Parkı’na gelene kadar asfalt yol var. Sonrasında tırmandığınız 3 km’lik yol ise taş kaplı. Girdiğimiz çoğu stabilize yola göre iyi durumda.

Hamsiköy

Sütlacı ile meşhur olan bu köye gitmeye pek niyetim yoktu açıkçası. “Sadece sütlaç için onca yol gitmeye ne gerek var!” diye düşünüyordum. Sümela’da tahmin ettiğimizden daha kısa süre harcayınca Hamsiköy’e de uğramaya karar verdik.

Trabzon Hamsiköy yayla manzarası Nuri Usta mekanı

İyi ki gitmişiz; Hamsiköy, Trabzon’da gördüğüm en güzel yerdi. Sütlaç yemeye değil asıl köy manzarasını görmeye gitmek lazım. Yanında mis gibi sütlacı ve kuymağı da yedik, o ayrı!

Haritadan bakınca Sümela Manastırına kuş uçuşu çok yakınmış gibi görünse de Hamsiköy’e ulaşım için önce Maçka’ya geri dönmeniz gerekiyor. Sümela’ya 45 dakika, Trabzon merkeze ise 1 saat uzaklıkta.

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

Giriş ücreti: 10 TL
Açılış – Kapanış Saatleri: 10.00-17.00
Pazartesi kapalı
2020 için not: Müzenin restorasyon sebebiyle kapalı olduğu söyleniyor. Gezi planı yapmadan önce güncel durumu kontrol etmenizi öneririm.
Resmî web sitesi için tıklayın.

Doğu Karadeniz’de sadece ağaca, buluta, şelaleye doyduğunuzu zannetmeyin; Trabzon merkezde barok, rokoko ve art nouveau’ya da doyacağınız bir yer var: Trabzon Müzesi.

Eşsiz bir mimari ve iç mekan dekorasyonu ile oldukça farklı bir yapı. Trabzon Müzesi, Kostaki ailesine ait eski bir konak olduğu için Kostaki Konağı olarak da anılıyor. İçerisinde konağa ait eşyaların yanı sıra, Etnografya ve Arkeoloji Müzesi de bulunuyor. Kalorifer peteklerinde bile olan işlemelerle mest olduğunuz bu konakta, estetiği iliklerinize kadar hissediyorsunuz.

Trabzon Köşkü iç mekan görüntüsü

Bu tip yapılara pek ilginiz yoksa pas geçebilirsiniz fakat giriş ücreti çok uygun ve Müzekart geçerli. Yarım saat sürede gezebileceğiniz bir yer olduğu için “Gelmişken uğrayın.” derim.

Ayasofya Müzesi

Giriş ücreti: 8 TL
Açılış – Kapanış Saatleri: 09.00-17.00

Ayasofya Müzesi, Trabzon gezilecek yerler listesinin başlarında yer alan ama bence zaman ayırmaya gerek olmayan yerlerden birisi, üzgünüm.

Burası 13. yüzyılda kilise olarak inşa edilen, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethiyle birlikte camiye çevrilen tarihi değeri yüksek bir yapı. Fakat içinde görebileceğiniz pek bir şey yok; yani var ama göremiyorsunuz.

Trabzon merkezde gezilecek yerler Ayasofya Müzesi

İbadete açık olduğu için bütün freskler ve ikonlar kumaşlarla örtülmüş. Sadece dışarıdan yapıyı görmek ve Karadeniz manzarası eşliğinde serinlemek isterseniz gelebilirsiniz. Onun dışında, tavsiye edebileceğim bir yer değil.

Ayasofya Müzesi’nde restorasyon çalışması yapılmış ve müze olarak ziyarete açılmış. Yukarıda bahsettiğim detayların hepsini görebiliyormuşsunuz. Tekrar gitme şansım olursa buradaki fikirlerimi de güncellerim.

Atatürk Köşkü

Giriş ücreti: 10 TL
Açılış – Kapanış Saatleri:
08.00-19.00(Nisan-Eylül)
08.00-17.00(Ekim-Mart)

Trabzon merkezde yerli turistin en çok ilgi gösterdiği yer Atatürk Köşkü sanırım. Yanı sıra, “Trabzon’da gelin-damat çekimi yapılacak yerler” listesini sorarsanız, Atatürk Köşkü başı çekiyor galiba. Buradan, çevresinin nasıl güzel bir doğaya sahip olduğu sonucunu çıkartabilirsiniz.

Kurtuluş Savaşı zamanında Atatürk’ün gelip kaldığı, daha sonra da halk tarafından ona adanan ve müzeye çevrilen bir köşk burası. İçerisindeki dönem kıyafetleri, mutfak eşyaları, mobilyaları… oldukça ilgi çekiyor, bir anda o zamana ışınlanıyorsunuz.

Trabzon Atatürk Köşkü odası
Trabzon Atatürk Köşkü odası
Trabzon gezilecek yerler Atatürk Köşkü bahçesi

Atatürk Köşkü’nü ziyaret ettiğiniz sırada birkaç tane tur otobüsüne denk gelirseniz tadınız kaçabilir. Aynı anda salonda fotoğraf çekmeye çalışan 40 kişi oluveriyorsunuz. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde size tavsiyem, sabırlı olup 5-10 dakika bekleyip gezinize öyle devam etmeniz çünkü zaten turla gelenler en fazla 10 dakika içinde ortamı terk ediyorlar. Vaktiniz varsa, köşkün arkasındaki bahçede, ağaçlar altında bir çay molası verebilirsiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR

“Trabzon Merkezde Gezilecek Yerler” yazısı hoşunuza gittiyse diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

DAHA SONRA OKUMAK İÇİN PINTEREST’E KAYDEDİN.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir