Rize Çamlıhemşin’de Gezilecek Yerler

Arabayla yaptığımız Doğu Karadeniz gezi rotasına son dakika ilave ettiğimiz Rize; bize ömrümüzün 10 yıl daha uzadığını hissettiren, benzersiz bir doğaya ev sahipliği yapan, şu hayatımda gördüğüm en güzel şehirlerden birisi. Yamaçlarına kurulu köyleri, Ege sahillerinde emeklilik hayalinin pabucunu dama attıracak kadar huzurlu. Keskin virajlı yolları başımıza ağrılar sokarken, diğer taraftan manzarasıyla “Şu an dünyanın en güzel yollarından birini geçiyoruz sanırım.” diye düşündürüyor. Bir gece, bir de gündüz yani toplam 24 saat geçirdiğimiz Rize’ye, bu kadar sürenin kesinlikle yetmediğini belirterek Rize Gezilecek Yerler listesine başlıyorum. 

Trabzon, Artvin ve Rize’den oluşan Karadeniz gezi rotası, yol durumu, fiyatlar, toplam maliyet ve tavsiyeler ile ilgili genel bilgileri Arabayla Doğu Karadeniz Gezi Rehberi yazısında bulabilirsiniz.

Rize Çamlıhemşin’de Gezilecek Yerler yazısını 2017 senesinde hazırlamıştım; 2020 fiyatlarını ekleyerek güncelledim. Popülerliği her geçen sene artan bölgede eminim çok fazla değişiklik olmuştur. Yine de temel bilgiler ve tavsiyeler konusunda fikir vereceğinizi düşünüyorum.

Doğu Karadeniz gezisi sonrası hazırladığımız videoyu da buraya bırakayım. Arabayla Karadeniz turu nasıl oluyor, karayolu ile ulaşım kolay mı, gezilecek meşhur yerler nereler, yapılacak aktiviteler neler, öğrenmek ve rotaya genel bakış için seyrebilirsiniz. Hoşunuza giderse Youtube kanalıma abone olmanıza çok sevinirim.

Şeffaflık önemli! Okumaya başladığınız Rize Gezilecek Yerler blog yazısı bazı işbirliği linkleri içermektedir. Paylaşımlarım hoşunuza gider ve bana destek olmak isterseniz linkler üzerinden yapacağınız herhangi bir rezervasyonla, hiçbir ekstra ücret ödemeden ufak bir komisyon almamı sağlayabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

Rize Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi


OKUMAYA VAKTİNİZ YOK MU?

Sorun değil! Bu yazıyı daha sonra okumak için Pinterest’e kaydedebilirsiniz.

Rize’ye Nasıl Gidilir?

Rize’de bir havaalanı bulunmuyor. Uçakla ulaşım sağlamak isterseniz bizim yaptığımız gibi en yakın havaalanı olan Trabzon Havaalanı’na gelip oradan kara yolu ile devam edebilirsiniz.

Gideceğiniz döneme göre en ucuz uçak bileti bulabileceğiniz hava yolu firması değişiklik gösterebilir. Skyscanner uygulamasını telefonunuza indirerek veya web sitesine girerek en uygun bileti yakalayabilirsiniz. İndirmek için >> ANDROID | IOS

Uçakla Trabzon’a indikten sonra;

  • Trabzon Havaalanı’ndan araba kiralayıp Rize’ye geçebilirsiniz. Ulaşım yaklaşık 1 saat sürüyor. Arabayla Doğu Karadeniz Gezi Rehberi yazısında araç kiralama ve Karadeniz’de ulaşım detaylarından bahsettim.
  • Trabzon Havaalanı’ndan Havaş’a binip Rize’ye geçebilirsiniz. Ulaşım yaklaşık 2 saat sürüyormuş. Rize merkez 25 TL, Çayeli 30 TL. Buraya tıklayarak güncel saat ve güzergah bilgilerini kontrol edin.
  • Trabzon’dan otobüse binip Rize’ye geçebilirsiniz.

Doğu Karadeniz’de yayla yolları çok kötü olsa da şehir merkezleri arasındaki yollar eskisi kadar berbat değil; hızlı ve güvenli bir şekilde gidiliyor. O nedenle farklı şehirlerden otobüsle veya özel aracınızla gelmeyi de değerlendirebilirsiniz. Tek sıkıntı, uzun sürmesi.

Otobüs için Sahil Seyahat, Rize Ses, Golden Turizm gibi pek çok farklı firmayı bulmanız mümkün.

Ayder Yaylası şimşir ormanı
Rize gezilecek yerler - Ayder Yaylası'ndan Gelin Tülü Şelale manzarası

Rize Nasıl Gezilir? Neden Çamlıhemşin?

Rize, Doğu Karadeniz sahil şeridine biraz genişçe yayılmış bir şehir. Dolayısıyla ilçeler arası mesafeler biraz uzun. İşin içine kalp çarpıntısı yapan kalitede dağ yolları da eklenince kendi başınıza ve araçsız gezmek oldukça sıkıntılı bir hâl alıyor.

Biz, ilk gidişimiz olduğu için tura katılmak veya özel araç ayarlamak istemediğimiz için normal araçla hareket ettik ve yağmursuz bir yaz gününde aracın el verdiği ölçüde bir Rize turu yaptık.

  • Eğer Rize’de Ayder Yaylası dışında bir yaylaya gitme planınız varsa;
    • Ya 4×4 araç kiralayacaksınız – ki bu bile yeterli olmayabilir, sürüş kabiliyetinize güvenmiyorsanız bir de yolları bilen bir şöfor lazım
    • Ya da tura katılacaksınız.
Rize dağ manzarası - Zilkale'den görüntü

Yapmadık ama gördüğümüz ve Rizeli arkadaşlarımızdan duyduğumuz kadarıyla yaylaya çıkmak için en akıllıca yol bir tur ayarlamak. Kalabalık olmak zorunda değil, şöforlü araç da ayarlayabilirsiniz. Çünkü gerçekten santimetreleri hesaplayarak gittiğiniz yolları yerlisi avucunun içi gibi biliyor; nerede çukur var, nerede yol kapalı vs. her şeye hakimler. Kendiniz kullandığınız zaman çektiğiniz çileyle kalıyorsunuz.  

Ayrıca 4×4 araç kiraları sandığımız kadar ucuz değil. Buraya tıklyarak da kontrol edebilirsiniz. Turla gitmek çok daha ekonomik bir çözüm olabilir.

Bizim yaptığımız gibi normal araçla Rize’yi gezmek isteyenlerin –nispeten- rahatlıkla ulaşabileceği bölge Çamlıhemşin. Sahil yolundan içeri doğru girip Fırtına Deresi boyunca ilerlediğiniz zaman Çamlıhemşin’e ulaşıyorsunuz. Bu yazıda anlattığım Rize Gezilecek Yerler listesinde bulunan noktaların bir çoğu bu bölgede toplanmış durumda. O yüzden bu yazıyı birazcık Rize’nin genelinden ziyade Çamlıhemşin Gezi Rehberi gibi düşünebilirsiniz.

Rize’de Nerede Kalınır? – Otel Tavsiyeleri

Rize’de bol bol vaktiniz vardır ve “Gelmişken bir de merkezde kalayım.” dersiniz; ona lafım yok. Onun dışında merkezi direkt geçip yeşil alanlarda bir otel ayarlamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Rize’de otel tavsiyesi” diye arattığınız zaman karşınıza direkt Ayder Yaylası’ndaki seçenekler çıkıyor. Onları da hemen geçiniz. 2017’de gittiğimizde bile çok kalabalık ve hatta gürültülü bulduğumuz yaylanın son hâlini tahmin bile edemiyorum.

Çamlıhemşin’de kalınacak yerler için -eğer bozulmadıysa- Ortan Köyü ve Şenyuva civarına bakmanızı önerebilirim. Fırtına Vadisi boyunca uzanan oteller de fiyat bakımından gayet tercih edilebilir nitelikte.

Rize üçgen bungalov otel ve pansiyon

Bungalovda kalmak isterseniz Ada Pansiyon çok popüler; Doğu Karadeniz’e gidip de orada kalmayan blogger’ı kınıyorlar sanırım, o kadar popüler!

Biz, Rize’de konaklama için Fırtına Deresi kıyısındaki Naliya Otel‘i tercih ettik. Akşamları bahçede ateş yakılıyor, etrafında tulum eşliğinde horon tepiliyor. Bizim için keyifli bir deneyim oldu yani. Rize’de gezmek istediğimiz yerlerin (Ayder, Zilkale, Palovit) yol güzergahında bulunduğu için de ulaşım sorunu yaşamadık.

Gittiğimiz dönemde gecelik bungalov + kahvaltı fiyatı 200 TL idi.

2020 yılında bu fiyat 300 TL olmuş.

Rize’da konaklama için Airbnb’den ev kiralamayı da düşünebilirsiniz. Buraya tıklayarak ilk defa yapacağınız rezervasyondan $29 indiriminizi almayı unutmayın.

Rize’de Ne Yenir? – Yemek ve Restoran Tavsiyeleri

Doğu Karadeniz’in geneline özgü muhlama, kuymak, mısır ekmeği, kara lahana çorbası veya sarması, turşu kavurması, Karadeniz usülü kapalı pide, silor, laz böreği gibi lezzetlerin en güzel örneklerini Rize’de de bulmanız mümkün.

Bunların yanı sıra Rize’yle özdeşleşmiş etli kuru fasulye, Rize kavurması ve her türlü hamsi yemekleri mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında.

Rize Lale lokantası meşhur etli kuru fasulye ayran
  • Rize’nin meşhur yemeklerini yiyebileceğiniz yerler ise şu şekilde:
    • Yeni Bahar Lokantası’nda sac kavurma ve mıhlama
    • Huzur Pide ve Kebap Salonu’nda adı üstünde pide veya kebap
    • Çayeli’nde Lale Lokantası ve Hüsrev Lokantası’nda etli kuru fasulye ve turbo tatlısı
    • Sini Lokantası’nda kahvaltı ve yöresel yemekler
    • Konak 1870’de pide
    • Şelale Balık Lokantası’nda mezgit veya hamsi
    • Üçüncü dalga kahveci Zua Coffee’de kahve ve gözünüze güzel görünen bir tatlı (çünkü her şeyi nefis yapıyorlar.)

Rize’ye Ne Zaman Gidilir?

Kış mevsiminde gidip Doğu Karadeniz yaylalarının karlar altındaki büyüleyici görüntüsünü görmeyi gerçekten çok isterdim ama şu gerçeği kabul etmemiz gerekir ki rahat ve sorunsuz bir gezi için Rize’ye gidilecek en uygun zaman Temmuz ve Ağustos ayları.

Kış aylarında yoğun kar yağışı ve sonrasında yolların kapanma riski var. Kuru zamanda gittiğimiz için rahatlıkla geçebildiğimiz Palovit ve Zilkale yolunun yağmurlu zamanda çamura bulanma ihtimali var. Macera aramadan, dertsiz bir Rize seyahati için bahar ve yaz aylarından şaşmamak lazım.

Yılın her dönemi yağmur yağma potansiyelinin olduğunu da unutmamalısınız. Ayrıca, her yazıda belirttiğim üzere, Temmuz ayında anormal sıcaklıkların vurduğu bir dönemde gitmiş olmamıza rağmen gece yün yorgan altında yattık, kışın ne kadar soğuk olabileceğini siz hesap edin!

Rize’den Ne Alınır? – Hediyelik Eşya Tavsiyeleri

“Rize’den yiyecek ne alınır?” dendiğinde ilk akla gelen cevap tabii ki çay.

Özellikle Çayeli civarındaki butik dükkanlarda adını hiç duymadığınız markaların türlü türlü siyah, yeşil veya beyaz çaylarını bulabilirsiniz. Biz, Neşe Çay’ın çeşitlerini severek tüketmiştik. Çaykur’un Tirebolu 42’si de çok övülür. Ufak bir not: Çay almayı düşünüyorsanız, gelirken valizinizde hatırı sayılır bir boşluk bırakmanız lazım.

Çay kolonyası, meşhur Anzer balı, mısır ekmeği, kuru fasulye, fındık ve fındık ürünleri de kendinize veya hediyelik alabileceğiniz ürünler arasında.

Gıda dışında bir şeyler almak isterseniz eğer “Rize bezi” olarak bilinen Feretiko adındaki ünlü kumaşlarından, Hemşin çoraplarından, şimşir tarak veya kaşıklardan alabilirsiniz.

Rize gezilecek yerler Zilkale manzarası

Çamlıhemşin Gezi Tavsiyeleri

  • Burada gördüğüm hatalı sollamayı başka hiçbir yerde görmedim; adeta bir yaşam biçimi gibi. Yayla yollarının keskin virajı, normal yolların da başına buyruk sürücüleri yüreğimizi ağzımıza getirdi. Aman dikkat!
  • Araba tutması gibi bir sorununuz varsa ve buna özel bir ilaç kullanıyorsanız onu mutlaka yanınıza alın. Öyle bir sorununuz yoksa da Rize’deyseniz artık var 🙂 Yola çıkmadan önce yiyeceğiniz (veya çayını içeceğiniz) zencefil sizi rahatlatır. Çubuk kraker veya beyaz leblebi de hayat kurtarıcı oluyor.
  • Bunları da yanınıza alsanız iyi olur:
    • Yaz mevsiminde gidecekseniz sivri sinek kovucu
    • Yağmurluk (şemsiye de olur ama sağanak yağmur için şemsiye çok uygun değil, yağmurlukla hareket etmeniz daha kolay.)
    • Su geçirmez bir ayakkabı, mümkünse yağmur çizmesi (yanınıza aldığınız ayakkabıyla 15 cm çamura basacağınızı hesap edin)
    • Yağlı yemeklerle aranız iyi değilse antiasit
    • Kışın zaten kalın giyinirsiniz ama yazın sıcakta gitmeye aldanmayın ve mutlaka bir ceket veya hırka alın.

Rize Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler

Seyahatseverlerin ve kampçıların gözdesi hâline gelen Rize’de gezilecek yerler, buradakilerle sınırlı değil elbette. Her gezi yazısında yaptığım gibi bu yazıda da sadece bizim gezdiğimiz kadarını anlattım.

Çamlıhemşin’de gezdiğimiz yerler, neredeyse tek bir yol üstünde ip gibi dizilmiş olduğu için özel bir gezi planı yapmamıza gerek kalmadı.

  • Çamlıhemşin gezi rotamız kabaca şu şekildeydi:
    • Trabzon’a indiğimiz günün akşamı Fırtına Deresi kenarındaki otelimize yerleştik.
    • Ertesi gün sabah erkenden kalkıp önce Ayder Yaylası’na gittik.
    • Şenyuva tarafına dönüp Zua Coffee’de kahve molası verdik.
    • Zilkale ve Palovit Şelalesi’ne kadar gidip aynı yolu geri döndük.
    • Çinçiva Kafe’de ikindi zamanı yemek molası verdik.
    • 17.00 gibi Fırtına Vadisi’ne dönüp rafting yaptık.
    • Akşam konaklama için Artvin’e geçtik.

Siz, Rize’ye daha uzun vakit ayırırsanız Ortan Köyü, Şenyuva Köyü, Pokut Yaylası, Sal Yaylası, Çeçeva Çay Bahçesi gibi artık Instagram ünlüsü olmuş noktaları da planınıza dahil edebilirsiniz.

Çamlıhemşin Rize gezilecek yerler - Fırtına Deresi
Çamlıhemşin Rize gezilecek yerler - Fırtına Deresi

Fırtına Vadisi

Rize’ye başlangıç niteliğinde olan, her mevsim yağmur alan ve asi doğasıyla Amazon Ormanları’na benzetilen, bir dönem sit alanı ilan edilmişken şimdilerde HES canavarının kurbanı Fırtına Vadisi…Kaçkarlar’dan doğup çay bahçelerini yara yara akan Fırtına Deresi ve sunduğu muhteşem doğal güzellik, Rize’de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Dere boyunca yer alan taş köprüler yüzünden fotoğraf makinenizin hafızasının yetmeyeceğini garanti edebilirim.

Ayder Yaylası

Ayder Yaylası Milli Parkı giriş ücreti: 1O TL (otomobil başı)

Açılış – Kapanış Saatleri:
Her saat açık

“Rize’de gezilecek yerler” denince, yeryüzü ile gökyüzünün bir tablo gibi birleştiği yaylalardan en popüler olanı Ayder Yaylası geliveriyor akla. Bu durum, ulaşım kolaylığı sağlamasının yanı sıra otel ve turist kalabalığını da beraberinde getiriyor elbette. Herkesin ağzında aynı sitem “Niye Ayder’e gittiniz?!!” ve “Ah bir de eski halini görseydiniz!…”

Ayder’e gitmemizin iki sebebi var: Birincisi; ilk defa Doğu Karadeniz’e geliyoruz, sıfırdan başlamak istedik. İkincisi, yukarıda da belirttiğim gibi, bölgenin hakimi değilseniz ve uygun aracınız yoksa diğer yaylalara ulaşım çok zor. Bir günlük vaktimizde çile çekmeyi göze alamadık ne yazık ki.

Çamlıhemşin Rize gezilecek yerler - Ayder Yaylası eski hali

Tüm bölge gibi, Ayder Yaylası’nın da etkileyici bir doğası var, en azından şehirden gelen birisi için öyle. Oteller bölgesinden biraz uzaklaşırsanız kendini köpek gibi sevdiren ineklerle kaynaşma fırsatı bulabilirsiniz. Bulutlar izin verirse, adının hakkını veren Gelin Tülü Şelalesi’ne uzaktan bakıp bu coğrafyaya geldiğiniz için bir kez daha kendinizi şanslı hissedeceksiniz.

Ayder Yaylası’na ulaşım Çamlıhemşin üzerinden sağlanıyor. Çamlıhemşin’e geldikten sonra Kaçkar Dağları Milli Parkı’na doğru ayrılan yoldan devam etmek gerekli. Milli Park girişine kadar asfalt yoldan sıkıntısız bir şekilde gelebilirsiniz.

İçeride kalabalıktan kaynaklı ciddi bir park yeri sıkıntısı var. Tur otobüslerinin de güzergahında olduğu için ulaşım kolay olsa bile yoğun bir trafiğe maruz kalabileceğinizi belirtmem gerek.

Zilkale

Giriş ücreti: 3 TL
Açılış – Kapanış Saatleri: 09.00-18.00

En az Sümela Manastırı kadar etkileyici bir yapı olan Zilkale, doğa ve tarihin bir arada olduğu nefes kesen bir yer. Yapım yılı net olarak bilinmese de bir zamanlar kale olarak inşa edildiği aşikar. 100 metre altından süzülen Zil Deresi’ne kalenin korkuluklarından bakmak midenizde minik kıpırtılara sebep olabilir.

Çamlıhemşin Rize gezilecek yerler - Zilkale uzaktan görüntü

Zilkale’ye ulaşım da Çamlıhemşin üzerinden sağlanıyor. Yani Çamlıhemşin’den sonra ikiye ayrılan yolun biri Ayder’e giderken diğeri Zilkale’ye devam ediyor. Palovit tarafına yöneldiğiniz zaman, Şenyuva’yı geçtikten sonra taş döşeli yolu takip ettiğinizde büyüleyen manzarasıyla Zilkale çıkıyor karşınıza.

Gidişte veya dönüşte, yol üzerinde göreceğiniz tarihi Çinçiva Köprüsü’ne uğrayabilir, biraz ileride mola verip köprüye karşı çay veya kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Palovit Şelalesi

Zilkale’ye geldikten sonra hava ve yol durumu uygunsa ve gidiş-geliş tek şerit gidilen virajlı yollarda mahsur kalan Arap turistler canınızı sıkmayacaksa yönünüzü Palovit Şelalesi’ne çevirdiğinize pişman olmazsınız. Burası bölgenin en yüksek debili şelalesi.

Çamlıhemşin Rize gezilecek yerler - Palovit şelalesi

Yanına indiğinizde sıçrayan sulardan sırılsıklam olduğunuz türden…15 metre yükseklikten akıyor ama çağlaması her taraftan duyuluyor. Bulutlar güneşe engel olmazsa bittiği yerde gökkuşağı renklerini bile görebilirsiniz.

Palovit Şelalesi’ne giden yol, Rize’de girdiğimiz en kötü yoldu. Hava kuru ve açık olduğu için zor da olsa gitmeyi başardık fakat yağmurlu ve sisli havada ulaşımın zor olacağını düşünüyorum.

Fırtına Deresi’nde Rafting

Rize’de yapılacak aktiviteler arasında bir numarada rafting yer alıyor bence.

Bölgedeki inşaat ve HES’lerden kaynaklı Fırtına Deresi’nin debisinde ciddi bir azalma ve kaza sayısını sıfıra indirmek için rapid’lere yapılan müdahaleler sebebiyle adrenalinden uzak bir etkinlik olmaya başlamış ama benim gibi hem yapmayı isteyip hem de suya düşmekten korkuyorsanız, bu değişiklikler işinize gelir.

2020 yılında hangi firmalar kalmıştır, son durum nedir, bilemiyorum ancak biz 2017’de gittiğimizde Didi Rafting’i kullanmıştık  (Uğur eski rafting rehberi olduğu için firma seçimini özenle yaptı.) ve kişi başı 50 TL ücret ödemiştik. Yeni fiyatları öğrenemedim ne yazık ki.

Fırtına Deresi’nde rafting, bizim gördüğümüz hâliyle ıslak yerinizi bırakmayacak kadar hareketli, suya düşmeyeceğiniz kadar sakin ve güvenli. Su ayakkabısı da dahil olmak üzere rafting için gerekli tüm ekipmanlar firmadan veriliyor.

Rize Fırtına Deresi rafting kask ve can yelekleri

Rafting’e giderken ne giyilir?

Normalde, hava sıcaklığı uygunsa mayonuzla rafting yapabilirsiniz fakat açıkçası Rize’de tek bir kadını mayo veya bikiniyle görmediğim için spor şortu ve üstüne ince bir tişörtle gitmeyi tercih ettim.

  • Erkekler; alta mayo veya sort, üste tişört veya suda kullandığınız neopren üst
  • Kadınlar; alta şort veya tayt, üste tişört veya suda kullandığınız neopren üst giyebilirler.
  • Rize’nin gender-free dostu bir şehir olduğunu sanmıyorum.

Hava soğuksa ince bir yağmurluk üşümenizi engeller. Su ayakkabısı firma tarafından veriliyor fakat giymek istemezseniz kendi su geçirmez sandaletlerinizi de kullanabilirsiniz.

Havlu, giydiğiniz her şey sırılsıklam olacağı için yedek kuru kıyafetler ve ıslak kıyafetlerinizi koyacağınız uygun bir çanta almayı unutmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR

“Rize Çamlıhemşin’de Gezilecek Yerler” yazısı hoşunuza gittiyse diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

DAHA SONRA OKUMAK İÇİN PINTEREST’E KAYDEDIN.

Rize Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi
Rize Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

2 comments on “Rize Çamlıhemşin’de Gezilecek Yerler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir