Nepal Gezisi Öncesinde İhtiyaç Duyacağınız Her Şey

Uzun zamandır doğa odaklı seyahat etmeye çalıştığımızı sık sık dile getiriyorum. Değişen dünya ve iklim sebebiyle, bugün var olma çabası içindeki doğal güzellikleri 10 sene sonra görememenin endişesi içindeyiz. Fakat 2018 senesi başında bu konuda biraz değişiklik yapmaya karar verdik, Bahreyn'e taşınmamızın da etkisiyle bölgeye yakın coğrafyaları keşfetmek önceliğimiz oldu. Suudi Arabistan'da yaşadığımız kültür şokunun ardından benzer bir deneyimi farklı bir ülkede yaşamaktan da keyif alacağımızı düşündük. Bu amaç için, nokta atışı gitmeye karar verdiğimiz Nepal'den daha iyi bir seçim olamazdı sanırım. 9 günlük Nepal gezisi sonunda yazacak dünya kadar şey biriktirdim, kimse "Amma da abarttın!" diye kızmasın.

Nepal Hakkında

Dünyanın çatısı Himalayalar'ın eteklerinde kurulu olan ve Hindistan ile Tibet arasında kalan bu minik Asya ülkesini sınırları içinde barındırdığı Everest zirvesi, ülkeyi yerle bir eden 2015 depremi, dörtgen olmayan bayrağa sahip tek ülke oluşu ve Budizm felsefesinin kurucusu Siddharta Gautama (Buddha)'nın doğum yeri olması ile tanıyoruz. Halkın %80'inin Hindu olduğu Nepal'de yerel halk kısıtlı imkanlar dahilinde mütevazi hayatlarını sürdürürken yüzyıllık geleneklerine de sahip çıkmaya devam ediyor.

2008 yılına kadar monarşi ile yönetilen ülkede, yönetimin çalkalanması 2001 yılındaki çılgın katliama dayanıyor. Bir gece veliaht prens cinnet geçirip kral ve kraliçe ile birlikte 11 kişiyi öldürüp kendisi de intihar etmeye çalışmış. Daha sonrasında ayaklanmalar ve iç karışıklıkla birlikte geçen 7 senenin sonunda resmi olarak parlementer rejime geçiliyor. Günümüzde ise başkanlık koltuğunda bir kadın oturuyor. Komünist kökenli Bidhya Devi dünyanın sayılı kadın başkanları arasında.

Nepal Gezisi Kathmandu meydan

Bayrağına da değinmeden geçmeyelim. Bütün dünya ülkeleri Avrupa'nın benimsediği modern tip dörtgen bayrağa geçiş yaparken Nepal "Bu bizim kültürümüz" diyip yüzyıllardır kullandığı bayrağına sahip çıkmış. Sadece bu bile kültürlerine sahip çıktıklarının kanıtı ve Nepal gezisi planlamak için bir neden. Üst üste binen 2 üçgenden oluşan Nepal bayrağının anlamı için pek çok farklı bakış açısı var: Himalayalar'ı temsil ettiğini söyleyen kaynaklar da var, Hinduizm ve Budizm'in bir arada oluşunu söyleyen de. Bhaktapur'da ayarladığımız rehber ise sadece Nepal'deki pagodalara özel olan çatı kesitini yansıttığını söyledi.

Everest'in hürmetine uzun yıllardır turistik bir ülke olmasına rağmen kültür erozyonunu gözlemlemek çok zor. Durbar Meydanı'nda kahvemi yudumlarken geleni geçeni seyretmek, insanların rengarenk kıyafetlerini incelemek bile farklı bir deneyim. Kesinlikle şimdiye kadar gördüğüm en güler yüzlü insanlar Nepal'de yaşıyor. Daha dönmeden "Tekrar ne zaman geliriz?" şeklinde planlar yapmamızın tek sebebi ise, karşımıza çıkan herkese istemsizce "Namasteeee!" diye seslenmemize sebep olan pozitif enerji değil, elbette. Gezilecek, görülecek, deneyimlenecek o kadar yer barındırıyor ki bizim gibi 5 günlük yıllık izni hafta sonları ile birleştirerek geldiyseniz bitirmenizin imkanı yok. Yine de ufak başlangıçları en çok hak eden ülkelerden birisi bence.

Nepal Gezisi güneş ile evlenme katmandu

Nepal'de Ne Yapılır?

Hinduizm ve Budizm'in barış içinde harmanlandığı Nepal'de bu doğrultuda yapılmış düzinelerce tapınağı ziyaret edebilirsiniz. Daha önce Asya'ya seyahat etmiş olanlar çok iyi bilir ki hala yaşayan bir Hindu veya Budist tapınağı gezmek kilise gezmeye benzemez. Hepsinin hikayesi ayrıdır, her seferinde yeni bir ritüelle karşılaşıp kendinizi bambaşka bir dünyanın içinde bulursunuz.

Nepal gezisi sırasında yapabileceğiniz (hatta bunu yapmadan dönmemeniz konusunda biraz ısrarcı olabilirim) bir diğer önemli aktivite ise Himalayalar'ın eteklerinde trekking. Performansınıza güveniyorsanız, uygun zamanınız varsa yaklaşık iki hafta süren Annapurna Ana Kampı (ABC) veya Everest Ana Kampı (EBC) yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Gücünüz yoksa ama yine de biraz dağ havası alıp hepsi birbirinden farklı dağ köylerinden birinde Nepal'in en tatlı halini görmek istiyorsanız şehir merkezinden jeep ayarlayıp gidebileceğiniz yerler mevcut.

Nepal'in bir diğer turistik aktivitesi rafting. Himalayalar'dan eriyen karların beslediği azgın nehirleri geçmek herkese uygun olmasa da ilgilisi için bilgi vermiş olayım. Buradaki her aktivite gibi rafting de uçlarda yapılıyor. Yemeğinizi, çadırınızı bota yükleyip 10 gün boyunca kürek çektiğiniz turlar bile var.

Nepal gezisi içinde kültür turuna alternatif olarak ormanın içinde doğayla başbaşa bir şeyler yapmak isteyenler için safari seçeneği de var. Chitwan Milli Parkı'nda nehirde timsahlar arasında kano turu yapabilir, yürüyerek veya jeep ayarlayarak gergedan (veya şanslıysanız Bengal kaplanı) görmeye gidebilirsiniz. Hemen heyecanlanıp gaza gelmeyin lütfen. Safari konusu bizim için hassas nokta, böyle bir fırsatı asla kaçırmayız normalde fakat yaptığımız uzun araştırmalar sonunda buraya gitmekten vazgeçtik. Birincisi, ortamda çok fazla fil sömürüsü var ve bunu görmeye bile tahammülüm yok; ikincisi, ne bloglarda ne de Tripadvisor'da gidip de kaplan gören birisine rastlamadım ama enteresan bir şekilde herkes o iki gergedanı görmüş! İçimize sinmediği için gitmeyi uygun bulmadık.

Himalayalar'daki trekking hakkındaki detayları aşağıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

Nepal Vizesi Nasıl Alınır?

Nepal, hem umumî hem de yeşil pasaporta vize istiyor. Tek yapmanız gereken ülkeye girişteki Başvuru Formu'nu doldurduktan sonra Vezne'ye gidip almak istediğiniz gün sayısına göre vize ücretini yatırmak. Dekontu alıp 1 adet herhangi boy bir fotoğrafınızla birlikte pasaport kontrolünden geçerken vizeyi de almış oluyorsunuz. Sabah 09:00'da indiğimiz için mi bilinmez, bizim bu işlemlerin hepsi 10 dakika sürdü çünkü kimsecikler yoktu. Fakat kalabalık bir zamana denk gelirseniz bu süre 2 saate kadar çıkabiliyormuş. Dikkat: Yanınızda bir kalem ve Başvuru Formu'na yazmak için uçuş bilgileriniz hazır bulunmalı.

15 günlük vize $ 25 / 30 günlük vize $ 40 / 90 günlük vize $ 100

Nepal'e Nasıl Gidilir?

İstanbul'dan Katmandu'daki Tribhuvan Havaalanı'na aktarmasız uçuşlar THY'de mevcut ve ortalama 8 saat sürüyor fakat tahmin edeceğiniz gibi fiyatlar fahiş. Ucuz uçuşlar için tavsiyem Fly Dubai, Air Arabia, Etihad ve Air Asia firmaları. İkinci bir güncellemeye kadar Skyscanner'ı ise kesinlikle kullanmamanızı öneririm çünkü bu firmalar için hiç uygun sonuçlar paylaşmadığına şahit oldum.

Biz planladığımız Nepal gezisi için gidişte Sharjah aktarmalı Air Arabia'yı, dönüşte ise Dubai aktarmalı Fly Dubai'yi kullandık. Air Arabia'da 10 kg kabin valizi dışında kargoya vereceğiniz valiz ekstra ücrete tabi. Sharjah Havaalanı ise hayatımda gördüğüm en berbat havaalanı olabilir; tuvaletler pis, restaurantların çoğu Hint yemeği servis ediyor, beklerken oturacak yer bulmakta zorlanacağınız kadar kalabalık, ayrıca wi-fi ve priz bulunmuyor. Bunları göz önünde bulundurunca Dubai'den aktarma yapan Fly Dubai biraz daha konforlu gelebilir; 20 kg valiz hakkınız var, onun dışındaki bütün özellikler paralı. Eğer Pegasus ile yolculuk etmeye alışkınsanız bu iki firmayı yadırgamazsınız.

Nepal için rezervasyon yaptırdığınız bütün uçak biletlerinin çıktısını yanınızda taşımanızda fayda var. Gerek iç hatlara geçişte, gerekse dönüş uçağına binmek kullanacağınız dış hatlar girişinde güvenlik kontrolünden önce bilet kontrolü yapılıyor. Yani havaalanına girmek için öncelikle biletinizi göstermeniz gerekiyor.

Nepal Gezisi Katmandu budist tapınağı

Para Birimi

Nepal'in para birimi Nepal rupisi (NPR). 1 Dolar, 104 Nepal rupisi ediyor ancak rupi yerine dolarla ödeme yapmak istediğiniz her yerde istisnasız $1=100 NPR olarak hesap yapılıyor. O nedenle, özellikle yüksek tutarlarda, rupi ile ödeme yapmak her zaman için daha avantajlı.

Döviz bürolarında Euro veya dolar bozdurabilirsiniz ancak Türk lirası bozdurmanız imkansız gibi. (Hindistan'da TL çeviren yerler olduğu için Nepal gezisi için de böyle bir beklenti oluşabiliyor.) Döviz büroları komisyon almıyor fakat bölgeye oranlarda çok ufak farklılıklar oluyor ve çok zarara uğratmıyor. Kapı kapı döviz bürosu gezmenize gerek yok, ihtiyaç duyduğunuz yerde bozdurabilirsiniz. Yine de merak edenler için en kötü oran veren yerleri en iyiye doğru sıralayayım: Oteller, Pokhara şehir merkezi, Katmandu Havaalanı dış hatlar, Katmandu Havaalanı iç hatlar, Thamel, Boudhanath Stupa çevresi.

Nepal'de Konaklama

Bu konuyu iki ayrı başlıkta anlatmakta fayda var: Şehir merkezindeki oteller ve dağ eteklerindeki Guest (Tea) House'lar.

Katmandu veya Pokhara'da şehir oteli seçimi yaparken bu noktalara dikkat edebilirsiniz: Düzenli elektrik kesintisine karşı jeneratör var mı? 24 saat sıcak suyu var mı? Otel genelinde internet bağlantısı var mı? Banyosu yeni mi?...Bu ihtiyaçları karşılayan, şehrin göbeğinde, standart bir otelde kahvaltı dahil çift kişilik oda fiyatları $ 20-30 arasında değişiyor. Gidip gördüğünüz zaman ne kadar çok otel alternatifi olduğuna şaşıracaksınız. Dilerseniz önceden rezervasyon yapmadan gittiğinizde seçeceğiniz şekilde de hareket edebilirsiniz. Eğer konfor aramıyor, tamamen düşük bütçeli bir seyahat planlıyorsanız gecelik kişi başı $ 1-2 civarında hostelde yatak ayarlamanız mümkün. (Bizim seçtiğimiz otel detaylarını Katmandu ve Pokhara gezi rehberi yazılarında anlattım.)

Gelelim Guest House'lara...Nepal'de trekking'e gittiğiniz zaman rota üzerinde bulunan dağ köylerinde hem yemek molası verebileceğiniz hem de gece kalabileceğiniz sayısız Guest House var. Hepsi birbirinden mütevazi, sadece bir yatak ve battaniye sağlayan fakat manzara gören terası varsa ayrılmak istemeyeceğiniz yerler. Komite tarafından bir fiyat politikası belirlenmiş, hiçbir işletme bu fiyatların üzerine çıkamıyor; çift kişilik odanın gecelik fiyatı içinde banyosu varsa en fazla 1000 rupi ($ 10), banyo yoksa 500 rupi ($ 5). Kahvaltı, akşam yemeği, su, havlu, tuvalet kağıdı, sabun vs. aklınıza gelebilecek diğer bütün ihtiyaçlar için ekstra ücret alınıyor normalde ama yerine göre değişebilir. Wi-fi ücretsiz 🙂 Hepsine rezervasyonsuz gidilebilir çünkü özellikle tursuz gidilen trekking'de planlar şaşıyor; hızlı yürürsünüz geceyi bir sonraki köyde geçirmek istersiniz mesela.

Nepal Gezisi

Internet Durumu ve Kredi Kartı Kullanımı

Nepal gezisi sırasında internet ile ilgili en ufak bir sıkıntı yaşamadık. Kaldığımız tüm otellerde, guest house'larda ve yemek molası verdiğimiz tüm restaurantlarda ücretsiz wi-fi mevcuttu. Acil ihtiyaç duyacağım bir durum oluşmadığı için gittiğim hiçbir ülkede SIM Card almıyorum, internet konusunda sıkıntı çıkarsa da birkaç gün kafamı dinlemiş oluyorum ama Nepal'de günlerce internetsiz kaldığımız bir zaman dilimi olmadı.

Turistik alanlara giriş haricinde hemen hemen her yerde kredi kartı ile ödeme imkanı sunuluyor fakat oteller de dahil olmak üzere %4-5 komisyon ilave ediliyor. Booking üzerinden rezervasyon yaptığımız otelin ödemesinde bile komisyon ilave etmek istediklerini belirteyim.

Nepal'de Yeme İçme

Bol miktarda baharatlı yiyecekleri ile dikkat çeken ülkede yerel tatları denemekte ısrarcı olursanız biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ben hayatta acı yiyemeyen bir insan olarak Nepal gezisi öncesinde ne diye heveslenip 1 sayfa yerel yemek listesi yapıp gittim, bilmiyorum. İçlerinden sadece Dal Bhat, momo ve samosa'yı deneyebildim.

Dal Bhat, Nepal'in yerlisi olan Newari yemeği. Tabağın içinde ortada sade bir pilav, etrafında da yerine göre değişen meze veya sebzelerle servis edilen bir yemek çeşidi. Hemen hemen her restaurantta var. Etrafında gelenler acı olduğu yiyemedim ama Uğur, özellikle trekking zamanı mola verdiğimiz guest house'larda bol bol tüketti.

Momo, biraz Özbek mantısını andıran bir Tibet yemeği. Acı olmasa Nepal'de yediğim en lezzetli yemek olduğunu söyleyebilirdim. Sebzeli veya kıymalı, haşlama veya kızartma çeşitleri var.

Samosa, içinde patates ve mercimek püresinin olduğu, kızartılarak yapılan bir börek. İçi o kadar acı geldi ki sadece dışının çıtır kısmını yiyebildim. Sorun bende tabi, acı seviyorsanız seve seve yersiniz.

Nepal gezisi boyunca yediğim yemeklerden genel hatlarıyla bahsetmem gerekirse...Aklınıza gelecek her yemeğin içinde kişniş yaprağı var, nedenini bilmiyorum. Uluslararası yemekler bile bazen o kadar acı geldi ki Uğur bile yiyemedi. Peki, aç mı döndük? Tabii ki hayır! Katmandu ve Pokhara merkezde dünya mutfaklarından yemekler sunan onlarca harika restaurant var. Şahane pizzalar, hamburgerler, noodlelar yedik. Yüksek standartlı bir restaurantta kişi başı porsiyonlar en fazla $ 4-5 (Katmandu ve Pokhara gezi rehberlerinde detaylarından bahsettim.)

Çok lüks bir yerde kalmadığınız sürece otellerde kahvaltı içeriği standart: genellikle yumurta, sosis veya bacon, sebzeli papates, marmelat ve yağdan oluşuyor. Yerine göre Hint usülü fasulyeler, yumurtalı ekmekler eklenebiliyor ama peynir&zeytin bulmayı beklemeyin. Kahvaltı için her yerde bulabileceğiniz German Bakery'lerden birisini de kullanabilirsiniz.

Nepal Gezisi

Nepal'de en pahalı şey sanırım alkol, fiyatlar hem marketlerde hem de mekanlarda bizdekinden bile yüksek. Everest, Gorkha ve Nepal Ice yerel biraları. Fiyatı $ 4-5 arasında değişiyor ama neyse ki 500ml'lik şişelerde geliyor. İçtiğimiz en ucuz içki, yerli üretimi yapılan Danimarka cider'ı Somersby idi. Şişesine en fazla $ 2 ödedik.

Nepal'de yemek konusunda dikkat etmenizi tavsiye edeceğim noktalar şu şekilde:

- Sularda hastalık riski olduğu için pişmemiş gıda tüketmemeye çalışın.

- Güvenmediğiniz bir restoranda et yememenizi tavsiye ederim. Gördüğüm kadarıyla kasaplarda etler hep açıkta duruyor. Et siparişi verecekseniz pişme oranını teyit ederek verin.

- Çay ve kahve doğal olarak şekerli geliyor. Sipariş verirken 3-4 kere şekersiz ve sütsüz istediğinizi söylemelisiniz.

- Paketli su dışında su tüketmeyin. Dağ köylerinde pet şişeleri kendileri doldurup satmaya çalışıyorlar, ona dikkat edin.

- Restoranların çoğunda menüdeki fiyatların üstüne %10 servis bedeli ve onun da üstüne %13 KDV ekleniyor.

Nepal'de Alışveriş

Katmandu'da Thamel'de ve Pokhara'da tüm şehir merkezinde en dikkat çekici ürünler dağcılık ve trekking malzemeleri. Çok uygun fiyatlara bir dünya alternatif bulabileceğiniz sayısız mağaza var ancak markalı ürünlerin pek çoğu imitasyon. Kalitesine göre fiyatlar değişiyor ama alırken dikişlerine, marka baskısına, fermuar detaylarına çok iyi bakmak lazım. Düşük kalite bir ürünü yüksek kalite fiyatına satmaya çalışan dükkanlar var. Verilen fiyatların pazarlık payı ilave edilerek söylendiğini de unutmamalısınız. Mutlaka orijinal ürün almak isteyenler için en güvenilir yerler, markaların kendi mağazaları.

Nepal'e gittiğinizde alabileceğiniz diğer ürünler şöyle: Yöreye özgü kumaşlardan yapılmış şalvar veya elbise, el örgüsü çanta, yak tüyünden yapılmış şal, el yapımı singing bowl, organic Nepal kahvesi, baharat çeşitleri...

Nepal'e Ne Zaman Gidilir?

Nepal'de Haziran- Eylül arası muson dönemi, yani en düşük sezon. Fakat denilene göre standart bir Asya musonundan ziyade sadece akşamları yağışın olduğu bir sistem varmış. Yağmurlar yağıp bittikten sonra pırıl pırıl olan gökyüzü ile birlikte pek çok aktiviteye imkan tanıyan Ekim ve Kasım ayları ise en yüksek sezon. Bu dönemde gidecekseniz biraz daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Aralık, Ocak ve hatta Şubat hava biraz soğuk olduğu için pek tercih edilmese de yine de ziyaret edilebilir bir dönem. Bu dönemdeki en büyük sıkıntı, iyi bir otelde kalmıyorsanız geceyi odada üşüyerek geçirebilirsiniz çünkü pek çoğunda ısıtıcı yok. Yüksek sezonda gitmek istemeyenlere diğer alternatif ise havanın ılımaya başladığı Mart-Mayıs arası.

Nepal Gezisi ile İlgili Diğer Bilgiler

* Nepal saati Türkiye saatinden 2 saat 45 dakika ileride.

* Dakikası dakikasına plan yapmayı sevenlerdenseniz Nepal'de bu huyunuzu bir kenara bırakmanız gerekir. Her an, herhangi bir sebepten ötürü aksaklık olabilir çünkü.

* Pazarlık yapmak buralarda standart bir prosedür gibi, yapmaktan çekinmeyin. Fakat pazarlık yapmaktan yorgun düşeceğiniz bir ortam da pek yok açıkçası. Almak istemediğimiz noktada peşinizden koşan satıcıya rastlamadık.

* Her ne kadar biz sadece 1 gece elektrik kesintisine denk gelsek de Nepal'de düzenlik elektirk kesintisi yaşanması bilinen bir gerçek. Özellikle akşamları buna hazırlıklı olmanız lazım.

* Nepal güvenlik açısından sıkıntılı bir ülke değil. Yine de çok savruk gezmemenizde fayda var. Pokhara ve Katmandu'da gayet tatlı bir gece hayatı var. Her taraf canlı ve rengarenk. Akşam dışarı çıkma konusunda da bir tedirginlik yaşamanıza gerek yok.

* Prizler hiç görmediğim bir şekilde çoklu delikli. Yani öyle bir yapmışlar ki her tip fiş uyuyor. O nedenle dönüştürücü almanıza gerek yok.

* Hindistan sınırına yakın bölgeler dışında sıtma riski yok. Biz seyahat sırasında herhangi bir önlem almadık, aşı da olmadık. Yine de Nepal gezisi planı yaparken Seyahat Sağlığı Merkezi'ne danışmanızda fayda var. "Seyahat Aşıları Nerede Yapılır?" yazısını okumak için TIKLAYINIZ.

* Turla gitmenizi gerektirmeyecek kadar gezmesi rahat bir ülke. Sokaklarda laf atan, peşinize takılan, tedirgin eden, dolandırmaya çalışan tipler yok. İmkanlar kısıtlı ama insanlar sizi memnun etmek için çaba sarf ediyor. Ayrıca, anı yaşamak isteyeceğiniz ülkelerden birisi.

* Namaste! - Nepal'de herkesin selamlaşırken veya teşekkür ederken kullandığı sözcüktür. Fakat sıradan bir "Merhaba"nın ötesinde kalpten gelerek söylenir ve "İçimdeki ışık, içindeki ışığı selamlıyor.", "Ruhun, ruhumu onurlandırıyor." benzeri anlamlar taşır. Nepal'de yabancıların bile birbirini "Namaste!" diye selamlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR

Katmandu Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler »

Pokhara Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler »

Nepal Turu Düşünenlere Alternatif 8 Günlük Gezi Planı »

Yurt Dışına Seyahat Planı Nasıl Yapılır? »

"Nepal Gezisi Öncesinde İhtiyaç Duyacağınız Her Şey" yazısı hoşunuza gittiyse Nepal ile ilgili yazıları okumak için tıklayın.  Diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir