Lübnan Gezi Maliyeti – Beyrut Gezisi Kaça Mal Oldu?

Gezi esnasında sıcağı sıcağına paylaşım yaparken yemek fiyatlarını gösterip “Çok pahalı, çok pahalı!” diye ortalığı ayağa kaldırdım ama Lübnan seyahatinde toplam ne kadar harcamışız diye bakınca çıkan sonuca bir o kadar şaşırdım açıkçası. Çok salaş yerlere kaçmadan standart bir restoranda yeme içme, Avrupa başkentleri ayarında olsa da şehri yürüyerek gezmek, müze ve antik kent girişlerine muadillerinin çok altında ücret ödemek bütçeyi rahatlatmış. O zaman gelin birlikte bakalım Lübnan Gezi Maliyeti detaylarına. (Belirtilen toplam tutar 2 kişiliktir.)

Şeffaflık önemli! Okumaya başladığınız Lübnan blog yazısı bazı işbirliği linkleri içermektedir. Paylaşımlarım hoşunuza gider ve bana destek olmak isterseniz linkler üzerinden yapacağınız herhangi bir rezervasyonla, hiçbir ekstra ücret ödemeden ufak bir komisyon almamı sağlayabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

7 Günlük Lübnan - Beyrut Seyahati Kaça Mal Oldu?

Lübnan’a kadar gitmişken bayrağına beyaz rengini veren karlı dağlarında kayak imkanını da değerlendirmek istediğimiz için seyahat tarihi olarak Şubat sonunu seçtik; yani kayak için yüksek, Lübnan geneli için düşük sezon. Beyrut’un içinde 3 gün ve 5 gece geçirdik; birer gün de yakın çevredeki yerleri gezdik. Amacımız şehirdeki eğlenceyi deneyimlemekten ziyade kültürel bir gezi yapmak olduğu için gece hayatına çok fazla vakit ayırmadan, akşamları tatlı bulduğumuz mekanlarda azıcık içip otelimize döndük. Eğer gece kulüplerine gitme gibi bir planınız varsa toplam maliyet daha farklı olacaktır.

Grafikteki kategorilerin ayrıntılarına geçmeden önce neye göre gruplandırdığımı da açıklayayım: Muhtemelen çoğu kişi kayak tatilinden bağımsız bir Beyrut seyahati yapacağı için ulaşım ve konaklama da dahil olmak üzere Mzaar Kayak Merkezi için harcadığımız tüm parayı ayırdım ki kafa karıştırmasın. Onun dışındaki “Ulaşım”, “Konaklama”, “Yeme İçme” harcamaları ise Byblos ve Baalbek gibi Beyrut’un çevresindeki yerleri de kapsıyor.

Lübnan Gezi Maliyeti #1 Uçak Biletleri

Lübnan | Beyrut Gezi Rehberi yazısında da bahsettiğim üzere, uçak biletlerimizi Dammam kalkışlı olarak Lübnan’ın yerel havayolu firması olan MEA’dan aldık ve gidiş-dönüş kişi başı $ 334 ödeme yaptık. Bahreyn’e taşındıktan sonra şöyle bir alışkanlık oluştu: Ne zaman bir yere bilet alsak merakımıza yenik düşüp aynı tarihte İstanbul’dan kalkan uçak biletlerinin fiyatlarını da kontrol ediyoruz ve sonuçları görünce “Oh ne güzel, buradan ucuz ucuz uçuyoruz.” diye göçme kararımızla yersiz bir gurur duyuyoruz 🙂 Fakat ilk defa Beyrut için bu tepkiyi veremedik çünkü gidiş-dönüş $150’a gördüğümüz biletler buna müsaade etmedi. Yani bütçe planlaması yaparken bu kalemi biraz daha düşük düşünebilirsiniz.

Lübnan Gezi Maliyeti #2 Konaklama

Beyrut ve çevresi için konaklama fiyatları, seçtiğiniz tarihe ve lokasyona göre çok fazla değişkenlik gösteriyor. Başkentin bölgede nasıl bir eğlence merkezi konumunda olduğunu hafta içi ve hafta sonu fiyatlarındaki oynamadan kolayca anlayabilirsiniz. Beyrut’ta kaldığımız 5 geceden hafta sonuna denk gelen iki gecesini Hamra’da, yani en uygun fiyatlı otellerin olduğu caddede ayarladığımız için bütçemiz çok sarsılmadı. Buraya tıklayarak Hamra civarındaki uygun fiyatlı otelleri inceleyebilirsiniz. Görmek istediğimiz mekanların çoğu Mar Mikhael ve Gemmayzeh tarafında olduğu için 2 geceyi buraya yakın bir konumda ayarlamak istedik çünkü Hamra’da kalsaydık oteller arasındaki fiyat farkını taksiye verecektik muhtemelen. Tercih ettiğimiz The Living by Beirut Homes da bizi pişman etmedi.

Bir de Byblos konaklaması var…Olur da bir gecenizi burada geçirmek isterseniz denize girme imkanı da olan bu tatlı sahil kasabasında yaz ve kış fiyatları arasında ciddi bir fark olduğunu unutmamalısınız. En düşük sezonda gittiğimiz için nefis manzaralı ve süper kahvaltılı Aleph Boutique Hotel’de gecelik $ 76 ödeyerek kaldık ama üzülerek söylüyorum ki yazın bu mümkün değil. Olur da benzer bir fiyat yakalarsanız hiç düşünmeden rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.

lübnan gezi maliyeti otel fiyat listesi

Lübnan Gezi Maliyeti #3 Ulaşım

Alışkın olduğumuz bir toplu taşıma sistemi bulunmayan her ülkede olduğu gibi Lübnan’da da en önemli gider kalemimiz ulaşım oldu. Lübnan | Beyrut Gezi Rehberi yazısında şehir içi ulaşım alternatifleri ile ilgili tüm bilgiler vermiştim. Her ne kadar Beyrut şehir merkezinde gün içinde her yeri yürüyerek gezdiysek de sabah ve akşam, şiddetli yağmurun da etkisiyle ara ara Uber kullanmak zorunda kaldık. Siz onun yerine paylaşımlı taksi (servees) kullanırsanız bu rakam yarıya düşer.

Beyrut dışındaki yerlere ulaşım konusu biraz kritik, pazarlığınızı iyi yapmanız lazım. Fakat listede yazdığım fiyatların altına düşürmeniz biraz zor. O nedenle onları sabit gider olarak kabul edebilirsiniz. Tur ayarlamayı düşünüyorsanız en az ikiyle çarpın. Eğer bütçenizin çok üstündeyse otobüs alternatifini değerlendirdiğiniz anda bu rakamlar da ortadan kalkacak ve toplam maliyetiniz oldukça düşecektir.

lübnan ulaşım fiyatları fiyat listesi

Lübnan Gezi Maliyeti #4 Yeme İçme

Ve geldik en çok üzen kısma…Eğer bloglarda okuyup bir an önce denemek için sabırsızlandığınız bir mekan listeniz varsa bu kısma bizden çok daha fazla para harcayacağınız kesin. İyi haber; hemen hemen her yerde porsiyonlar çok büyük. Tek başınıza değilseniz, hele hele kalabalık bir grupsanız toplu siparişte çok daha düşük rakamlara çıkabilirsiniz. Bahreyn’deki Lübnan restaurantlarından büyük porsiyonlarla karşılaşmaya alışkın olduğumuz için 2 kişi için ideal olarak 1 meze veya başlangıç + 1 ana yemek veya 3-4 meze şeklinde sipariş verdik. Bunun dışına taştığımız yerlerin hepsinde yemeklerimiz arttı. Bu noktada bir bilgi: Araplarda, tüm yemekleri denemek için menünün yarısını sipariş verip, sonra artanları eve götürmek çok yaygın ve normaldir. Kalan yemeklerinizi hiç çekinmeden, başka öğünlerde yemek için paket yaptırabilirsiniz.

Kötü haber; Uğur’un en hararetli diyet yaptığı zamanda gittiğimiz için Lübnan’ın meşhur mezelerini, kebaplarını çok fazla tüketmemeye özen gösterdik. Aç kalmadık ama gözümüz dönmüşçesine –bu Beyrut’a giden bir turistin olmazsa olmazıdır- yemek siparişi vermedik. O nedenle bu kısımdaki harcamalarımızı en ince detayına kadar yazdım ki gün ve öğün sayınıza göre kendiniz için bir tahminde bulunabilesiniz.

lübnan gezi maliyeti yemek fiyatları listesi

Lübnan Gezi Maliyeti #5 Aktivite

Bu bölümde genel olarak müze ve ören yerlerine giriş ücretlerini listeledim. Yazının başında da bahsettiğim gibi standartların biraz altında (ve hatta ücretsiz) sunulan müze fiyatları yüzümüzü güldürdü ve şans eseri para vermeden girdiğimiz iki müze oldu: Beyrut Ulusal Müzesi’nde gittiğimiz güne özel, ne olduğunuz anlayamadığımız ama kapıdaki güvenliğin biletsiz bir şekilde geçmemizi istediği bir durum vardı. “48 Saatte Adım Adım Beyrut Gezilecek Yerler” yazısından hatırlarsanız Beit Beirut da her zaman açık değil ve giriş ücreti içindeki sergiye göre değişiyor. Bizim denk geldiğimiz gün giriş ücretsizdi.

Lübnan Gezi Maliyeti #6 Diğer

Gelelim ıvır zıvır harcamalara…Yürekleri dağlayan $ 43’lık Simcard ödemesinin yanında yol üstünden $ 4.7’a şemsiye almak zorunda kaldık çünkü Şubat, çünkü yağmur…Bir de sabah mahmurluğuyla Baalbek Antik Kenti girişindeki bir satıcıya karşı koyamadım ve $ 5 ödeyerek rehber kitapçık satın aldım. Ufak ve ağzına kadar doldurulan valizle yola çıkmanın dezavantajı olarak hiç alışveriş yapmadığımızı söylemeden geçmeyeyim.

Lübnan Gezi Maliyeti #7 Kayak

Bu kısmı fazla uzatmadan meraklısını “Lübnan’da Vizesiz Kış Tatili: Mzaar Kayak Merkezi” yazısına davet ediyorum çünkü orada ulaşım, konaklama, alternatif skipass fiyatları da dahil  her şey mevcut. Toplam maliyette görünmesi ve fikir vermesi için buraya da ilave etmiş olayım.

lübnan gezi maliyeti

Genel olarak Lübnan/Beyrut seyahatimizi değerlendirirsek;

Uçak biletleri ve kayak tatili hariç 5 günlük toplam maliyet: $ 1022 / 2 kişi

Kişi başı, her şey dahil günlük harcama: $ 102

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Lübnan Gezilecek Yerler - 7 Günlük Lübnan Gezi Planı »

48 Saatte Adım Adım Beyrut Gezilecek Yerler »

Lübnan | Beyrut Gezi Rehberi »

Lübnan'da Vizesiz Kış Tatili: Mzaar Kayak Merkezi »

"Lübnan Gezi Maliyeti" yazısı hoşunuza gittiyse Lübnan gezisi ile ilgili yazıları okumak için tıklayın. Diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak isterseniz sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

2 comments on “Lübnan Gezi Maliyeti – Beyrut Gezisi Kaça Mal Oldu?

  1. Teşekkürler. Ayrıntılı bir aydınlatma olmuş.bütcem müsait olunca inşallah birgün niyetindeyim.birde Türkiye den kendi aracımla gitme imkanım ve tr plakası sıkıntı yaparmı.slm.lar.

    1. Merhaba. Güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Türkiye’den araçla gitme konusundaki bir bilgim yok ancak kullanabileceğiniz tek sınır Suriye-Lübnan sınırı. O rota da güvenlik açısından sıkıntılı diye biliyorum. Gideceğiniz zaman tekrar bakmanızı öneririm.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir