Afrika’da Overland Safari Turu Nasıl Ayarlanır?

Afrika'da overland safari turu fotoğraflarına bakıp gaza geldiyseniz ve bu deneyimi yaşamak için içinizde heyecan fırtınası kopacak gibi olduysa safariye gitmeye bir adım daha yaklaşmışsınız demektir. (Overland safari turu hakkında bilginiz yoksa sizi öncelikle buraya davet ediyorum.) Peki, Afrika'da overland safari turu nasıl ayarlanır? Adım adım anlatayım:

1. Overland safari turu için ayıracağınız bütçeyi belirleyin.

Standart bir başlangıç oldu ama bu konuda söyleyeceklerim var. Belirlediğiniz bütçe için en önemli, olmazsa olmaz iki gider uçak bileti ve paket tur fiyatı. Bunların yaklaşık olarak minimum değerlerini örnek olması adına aşağıda yazdım. Eğer bu fiyatlar ayırdığınız bütçenin çok üzerinde ise bu işe girişmemenizi tavsiye ederim. Kampanyalı dönemde daha ucuz uçak bileti bulabilir, turlarla pazarlık yaparak fiyatlarda indirim isteyebilirsiniz elbette. Şunu unutmayın, ilk defa gideceğiniz için ön göremediğiniz farklı masraflar ortaya çıkacaktır. Bütün giderleri bir bütün olarak değerlendirmeniz gerekli. Örneğin; Namibya Etosha'daki safari fiyatları, Kenya Massai Mara'daki safari fiyatlarından çok daha düşüktür ve doğal olarak cezbedicidir. Çünkü Etosha'ya giriş ücreti yaklaşık 6$ iken, Maasai Mara'ya giriş ücreti 80$. Ancak Kenya'ya ulaşım, Namibya'ya ulaşımdan daha ekonomiktir.

En düşük gidiş-dönüş uçak bileti fiyatları: Kenya 480$, Tanzanya 565$, Uganda 700$, Namibya 1000$ (Bunlar kampanyasız dönemdeki ortalama fiyatlar)

Gün sayısına göre değişkenlik gösteren en düşük tur fiyatları: Güney Afrika'da 7 günlük çadırlı tur 500$, bizim daha önce katıldığımız Doğu Afrika'da 10 günlük çadırlı tur 964$, bu sene katılacağımız 24 günlük çadırlı tur 2670$, Nairobi-Cape Town arasındaki 58 günlük çadırlı tur 4000$

Overland safari turu

2. Overland safari turu için ayırabileceğiniz zamanı ve gün sayısını belirleyin.

Overland safari turu 3-5 günlük bir aktivite değil. Bence en az 7 günlük bir programa dahil olmak gerekiyor. Vaktiniz uygunsa 58 günlük tura katılıp Afrika uzmanı da olabilirsiniz elbette. Kafanızda "Sever miyim acaba?" gibi soru işaretleri varsa 1-2 haftadan uzun bir plan yapmayın. Biz ilk turumuzda 2 hafta süreli gittik fakat gruptaki herkes 40 günlük program yapmıştı. Ayrılırken aklımız kaldı resmen. Sıradaki tura; Kurban Bayramı, 30 Ağustos ve bütün yıllık izinleri dahil ederek 30 gün ayırdık.

3. Afrika'da gitmek istediğiniz bölgeyi seçin.  

Nerede safari yapmak istiyorsunuz? En çok nereyi görmek istiyorsunuz; Maasai Mara-Serengeti arasındaki büyük göç mü, Victoria Şelalesi mi, Namibya çölleri mi, goril safarisi mi, Okavango Deltası mı? Ayıracağınız gün sayısı ve bütçeye göre düzinelerce seçenek var. Bu noktada, bölgelere göre "en iyi zaman" kıyaslamalarını yapmayı ihmal etmeyin. Bunu da hemen kendimden bir örnekle açıklayayım: Victoria Şelalesi'ne gidiş için tavsiye edilen zaman dilimi Şubat-Mayıs arasındadır. Şelale debisi maksimumda olduğu için en etkileyici zaman olduğu söylenir. Fakat biz Devil's Pool denilen şelalenin döküldüğü kısma girmeyi çok çok istediğimiz için debinin en düşük olduğu zamanda, yani Ağustos sonu-Ocak arasında bir plan yapmamız gerekti.

4. Overland firmalarından kendinize uygun turu belirleyip rezervasyon yaptırın.

African Overland Tours, Nomad Africa, Acacia Africa ve Drifters, size önerebileceğim ve güvenle rezervasyon yaptırabileceğiniz firmalardır. Gün sayısı, fiyat, bölge, gruptaki kişi sayısı ve konaklama tiplerine göre alternatifler sene boyunca mevcut. Kendinize uygun olan zamanı belirleyip tur firması ile irtibata geçmelisiniz. Rezervasyon zamanı, fiyatın %20-30'u kredi kartı ile ödenir. Kalan miktar, tur başlamadan 1 ay önce kredi kartıyla veya turun başladığı gün nakit olarak elden ödenir, firmasına göre değişiyor. Ne kadar erken hareket ederseniz o kadar indirimli fiyat alırsınız. 12 ay öncesinden yapacağınız rezervasyonlarda %20'ye varan indirim yakalama şansınız var.

5. Rezervasyon tarihine göre uçak bileti alın.

Turun başlangıç ve bitiş tarihlerine en az 1 gün ilave ederek gidiş ve dönüş uçak biletlerinizi alın. Biz iki seferde de gidiş biletlerimizi biriken mil puanlarımızla aldık. Miles&Smiles'ta gerekli minimum mil tutarı Nairobi için 10.000, Cape Town için 30.000.

6. Gideceğiniz ülke için gerekli vize şartlarını kontrol edin.

Safari için gidilen çoğu Afrika ülkesinde vize aranmıyor veya kapıda vize imkanı var. Fakat o bölge ile dış ilişkilerimiz hareketli olduğu için sürekli güncellemeler olabiliyor. 2 sene öncesine kadar Zimbabwe'ye vizesiz giriş yapılmazken, artık kapıda vize alınabiliyor mesela. Bu konuda en sıkıntılı ülke, sanırım Namibya. Namibya vizesi nasıl alınır? başlıklı yazımda detayları görebilirsiniz. En güncel vize uygulamalarını www.mfa.gov.tr adresinden takip etmelisiniz.

7. Seyahat Sağlığı Merkezi'ne gidin.

Afrika'da hangi ülkeye giderseniz gidin, mutlaka gitmeden en geç 6 hafta önce Seyahat Sağlığı Merkezine uğrayarak aşılar ve ülkenin güncel sağlık durumu hakkında bilgi alın. Seyahat aşıları nerede yapılır? başlıklı yazımda detayları görebilirsiniz.

8. Tur haricinde kalacağınız günler için otel rezervasyonlarınızı yapın.

Satın alacağınız tura, turun başlangıç ve bitiş tarihleri haricindeki hiçbir masraf dahil değil. Bu sebeple gidiş ve dönüş zamanında konaklayacağınız yerleri belirleyip önceden rezervasyon yapmanız gerekiyor. Tur firmasının yönlendirdiği bir otelde kalabileceğiniz gibi, farklı bir otel de seçebilirsiniz.

9. Gerekli ekipmanları toparlayın.

Çadırlı safariye gidiyorsanız eğer uyku tulumu, büyük boy sırt çantası ve belli başlı kamp malzemelerine ihtiyacınız olacak. Yanınızda götüreceğiniz malzeme detayları ayrı bir yazının konusu fakat son dakika çanta hazırlarken sıkışmamak için 3-4 hafta önceden götüreceklerinizin planını yapmaya başlayın.

10. Seyahat sağlık sigortası yaptırın.

Vize istemeyen bir ülkeye giderken atlanan veya önemsenmeyen bir konu da seyahat sağlığı sigortası. Afrika'da hastalanma ihtimaliniz her zaman var. O nedenle bu konuyu geri plana atmamanızı şiddetle tavsiye ederim. Önceden yaptırdığınız, tüm dünyada geçerli bir sağlık sigortanız varsa kapsamını kontrol edin. Örneğin bazı sigortalar Zimbabwe'yi kapsam dışı bırakıyor.

11. Yanınızda götüreceğiniz dövizleri ayarlayın.

Tur boyunca çok yüksek ihtimalle kredi kartı kullanmayacaksınız çünkü komisyon oranları çok yüksek. Seyahat süresince, ilave olarak harcayacağınız miktarı iyi tespit edip ona göre nakit para götürmeniz gerekiyor. Bu ilave masraflar neler olabilir? Alkol, hediyelik eşya, havaalanı ulaşımı, bulunduğunuz bölgede yapılan ama tura dahil olmayan aktiviteler (örneğin; skydiving, köpek balığı dalışı, zipline vb...). Ve en önemli konu: Yanınızda götürdüğünüz dövizin basım tarihi 2009'dan eski olmamalı, kabul edilmiyor. Gitmeden önce mutlaka elinizdeki dövizi kontrol etmelisiniz.

"Afrika'da Overland Safari Turu Nasıl Ayarlanır?" yazısı hoşunuza gittiyse safari ile ilgili yazıları okumak için tıklayın.  Diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir