Artvin’de İki Günde Gezilecek Yerler

Arabayla Doğu Karadeniz seyahati rotasındaki son durağımız Artvin, doğasıyla bizi en çok etkileyen şehir oldu çünkü yamaçları daha bir yeşil; suları daha bir haşmetli akıyor. Siz de bu nefes kesen şehre bir an önce gitmeyi düşünüyor ve kendi aracınızla gezmeyi planlıyorsanız Artvin’de Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi başlığı altında işinize yarayacak şekilde gezi yorumlarımı aktarmaya çalıştım.

Trabzon, Artvin ve Rize’den oluşan Karadeniz gezi rotası, yol durumu, fiyatlar, toplam maliyet ve tavsiyeler ile ilgili genel bilgileri Arabayla Doğu Karadeniz Gezi Rehberi yazısında bulabilirsiniz.

Artvin’de İki Günde Gezilecek Yerler yazısını 2017 senesinde hazırlamıştım; 2020 fiyatlarını ekleyerek güncelledim. Popülerliği her geçen sene artan bölgede eminim çok fazla değişiklik olmuştur. Yine de temel bilgiler ve tavsiyeler konusunda fikir vereceğinizi düşünüyorum.

Doğu Karadeniz gezisi sonrası hazırladığımız videoyu da buraya bırakayım. Arabayla Karadeniz turu nasıl oluyor, karayolu ile ulaşım kolay mı, gezilecek meşhur yerler nereler, yapılacak aktiviteler neler, öğrenmek ve rotaya genel bakış için seyrebilirsiniz. Hoşunuza giderse Youtube kanalıma abone olmanıza çok sevinirim.

Artvin’de Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

Şeffaflık önemli! Okumaya başladığınız Artvin Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi blog yazısı bazı işbirliği linkleri içermektedir. Paylaşımlarım hoşunuza gider ve bana destek olmak isterseniz linkler üzerinden yapacağınız herhangi bir rezervasyonla, hiçbir ekstra ücret ödemeden ufak bir komisyon almamı sağlayabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.


OKUMAYA VAKTİNİZ YOK MU?

Sorun değil! Bu yazıyı daha sonra okumak için Pinterest’e kaydedebilirsiniz.

Artvin’e Nasıl Gidilir?

Rize ve Trabzon’u dahil ederek bir Doğu Karadeniz turu yapmayı düşünüyorsanız, başlangıç noktası Trabzon olacak şekilde Karadeniz sahil şeridi boyunca görmek istediğiniz yerleri arabayla dolaşabilirsiniz. Bence buraya kadar gelmişken Rize’de gezilecek yerleri de planınıza dahil etmenizi öneririm.

Eğer sadece Artvin’e gidecek şekilde bir gezi planı yapıyorsanız otobüsle, trenle veya uçakla gitmeyi düşünebilirsiniz.

Merkezî illerin pek çoğundan Artvin’e giden otobüsler mevcut. Vaktiniz varsa Kars veya Erzurum’a trenle gelip oradan kara yolu ile Artvin’e geçebilirsiniz. Yolculuk 3-4 saat sürüyor.

Artvin’e uçakla ulaşım için ise farklı seçenekler var:

  • Artvin’e en yakın havaalanı Batum-Hopa Havaalanı. Gürcistan sınırları içinde bulunan bu havaalanına İstanbul’dan direkt uçak bulabiliyorsunuz ve sanki yurt içi uçuş yaparmış gibi Batum Havaalanı’na inip Hopa’ya geçiyorsunuz. Çok pratik bir alternatifmiş gibi görünse de uçak bileti fiyatları 2 katı olabiliyor. Gideceğiniz döneme göre Trabzon’la kıyaslayarak karar vermenizi öneririm.
  • Artvin’e gitmek için kullanılan diğer havaalanı ise Trabzon Havaalanı.  Oradan Artvin’e kara yolu ulaşımı, gidececeğiniz ilçeye göre değişmekle birlikte, 3-4 saat sürüyor.
  • Bilet fiyatına göre tercih edilebilecek diğer bir alternatif ise Erzurum Havaalanı. Buradan da ulaşım yaklaşık 4 saat sürüyor.

Gideceğiniz döneme göre en ucuz uçak bileti bulabileceğiniz hava yolu firması değişiklik gösterebilir. Skyscanner uygulamasını telefonunuza indirerek veya web sitesine girerek en uygun bileti yakalayabilirsiniz. İndirmek için >> ANDROID | IOS


Artvin Nasıl Gezilir? Artvin’de Yol Durumu

Artvin’de görülecek yerlere giden bir toplu taşıma sistemi olmadığı için kendi aracınızla veya bir tur firmasıyla hareket etmeniz gerekiyor.

Artvin gezilecek yerler - Çiftekemer Köprüsü çifte köprüler

Biz Trabzon’dan araba kiralayıp onunla dolaştık. Bu yazıda bahsi geçen  Artvin’de Gezilecek Yerler listesindeki tüm turistik noktalara gitmeyi başardık. Ancak siz Artvin gezi rotasını daha geniş tutacaksanız veya yaylalara da gitmeyi düşünüyorsanız 4×4 bir aracınızın olması şart!

Borçka Karagöl gibi çok dar yollardan geçerek gittiğimiz yerlerde ise küçük aracımızın olması işimize geldi açıkçası. Aksi halde uçurum kenarında araç kullanırken direksiyon hakimiyetini sağlamak biraz zorlayacaktı.


Artvin’de Nerede Kalınır? – Otel Tavsiyeleri

Artvin’e arkadaşımızın düğünü için gittiğimiz için bir geceyi doğanın içinde, bir geceyi ise Arhavi merkezde bir şehir otelinde geçirdik.

“Arhavi’de kalınacak yerler” denince akla gelen ilk yerlerden birisi Mençuna Konakları sanırım. Mençuna Şelalesi’ne giden araba yolunun son durağında bulunuyor. Yol üzerinde belirli aralıklarla çadır kuranlar ve Mençuna Restaurant dışında, etrafında bina veya yerleşim olmayan huzur yuvası burası.

Mençuna Konakları’na giden yol biraz kötü; çok dar ve virajlı. Internet var fakat telefon çekmiyordu en son. Diğer sıkıntı ise, akşam yemeği servisi yoktu ve yanındaki restoran oldukça kötüydü; belki değişmiştir. Yani akşam yemeği için hazırlıklı olmanız lazım.  Ayrıca kapasitesi sınırlı olduğu için gitmeden rezervasyon ve ön ödeme yapmak şart.

2017 senesinde tek gecelik taş oda + kahvaltı fiyatı 240 TL idi.

2020 yılında bu fiyat 550 TL olmuş.

Artvin gezilecek yerler - Arhavi çay bahçesi

Arhavi merkezde kaldığımız yer ise Özay Otel idi. İki yıldızlı, standart bir şehir oteli. Fiyat kaygınız olmadığı sürece “Doğu Karadeniz’de şehir otellerini değerlendirmeyin.” derim.

Tek gecelik oda + kahvaltı fiyatı 150 TL

Artvin’de konaklama için Airbnb’den ev kiralamayı da düşünebilirsiniz. Buraya tıklayarak ilk defa yapacağınız rezervasyondan $29 indiriminizi almayı unutmayın.

Artvin’de Ne Yenir? – Artvin’in Meşhur Yemekleri

Daha turistik oldukları için mi bilmiyorum ama Trabzon ve Rize’den sonra Artvin, mekan ve yemek alternatifleri konusunda birazcık daha geride kaldı. Bunu kesinlikle kötü anlamda söylemiyorum; sadece Instagurme’lerin sayfalarında görmeye alışkın olduğunuz işletmeleri burada bulmanın kolay olmayacağını bilmelisiniz.

“Artvin’de ne yenir?” derseniz, muhlama, kuymak, mısır ekmeği, lahana çorbası veya sarması, turşu kavurması, Karadeniz usülü kapalı pide, silor, laz böreği gibi Doğu Karadeniz yöresine özgü lezzetlerin yanı sıra Gürcü mutfağından örnekleri de bulabilirsiniz.

Artvin meşhur yemekleri kapalı Karadeniz pidesi
  • Artvin’nin meşhur yemeklerini yiyebileceğiniz yerler ise şu şekilde:
    • Katrevan Tepe Restaurant’ta güzel bir manzara eşliğinde yöresel yemekler
    • Klaskurelebi’de kahvaltı veya Gürcü yemekleri
    • Çifteköprü Restaurant’ta kuymak, sac kavurma veya laz böreği
    • Dede Cağ Kebap’ta adı üstünde cağ kebabı
    • Meroli’de silor veya gözleme
    • Ünlü bir yer değil ama Borçka merkezde rastgele oturduğumuz Dilan Pide Salonu’ndaki pide de enfesti!

Artvin’e Ne Zaman Gidilir?

Nasıl bir Artvin seyahati planladığınıza bağlı olarak yılın her dönemi gidilebilecek Artvin’de nispeten kuru ve ılıman bir hava yakalamak istiyorsanız bahar ve yaz aylarında gitmeniz daha doğru olur.

Biz Temmuz ayının başında gittiğimizde Artvin merkezdeyken termometreler 40 dereceyi gösteriyordu. Bir İzmirli olarak hissedilen sıcaklığın çok daha yüksek olduğuna adım gibi eminim. Hava sıcaklığı nem ile birleşince hiç de ferahlatmayan bir hava ortaya çıkıyor. Aynı koşullarda Rize’de ne kadar ferahladıysak Artvin’de o kadar bunaldık ve hatta gece uyumakta bile sıkıntı çektik. Yaz dönemi için aklınızda olsun.

Artvin şehir merkezi manzarası

Artvin Gezi Tavsiyeleri

  • Yazın en kuru dönemde gitseniz ve tek damla yağmura denk gelmeyecek olsanız bile bir yerlerde çamura batma ihtimaliniz var çünkü özellikle Borçka Karagöl gibi yerlere giden yollarda dağdan akan sular çamur oluşturuyor. Buna uygun bir ayakkabı giymeniz lazım.
  • Karagöl’e giderken gündüz için bile sivrisinek kovucu ve ısırıklara karşı bir krem almanızı öneririm.
  • Yaz döneminde Mençuna veya Maral Şelalesi’ne gidecekseniz mayo, havlu ve ıslak malzemelerinizi koyacağınız uygun bir poşet veya çanta almayı da unutmayın.
  • Rize’de gezilecek yerler ile kıyaslandığı zaman Artvin’de gezilecek yerler, yol durumu bakımından çok daha kötü geldi bize. Artvin şehir merkezi bile sürekli dik ve virajlı yollardan oluşuyor. Gece ulaşım sağlamak sıkıntılı olabilir.
  • Belki değişmiştir ama bizim gittiğimiz dönemde çoğu yerde telefon çekmiyor ve kredi kartı kabul edilmiyordu.

Artvin’de Gezilecek Yerler ve Yapılacak Aktiviteler

Yukarıda da bahsettiğim gibi Artvin’e düğün amacıyla gittiğimiz için Trabzon ve Rize ile birleştirerek, biraz garip bir gezi rotası çıkarttık. Yine de zamanımızı güzel değerlendirdik ve bu coğrafya hakkında az da olsa fikir sahibi olduk.

Artvin Borçka Karagöl'de orman
  • Artvin gezi planımız kabaca şu şekildeydi:
    • Rize Çamlıhemşin’deki işimiz bittikten sonra Arhavi’ye doğru yola koyulduk. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürdü.
    • Akşam hava kararmadan önce Çifte Köprüler’e vardık. Oradan devam ederek Mençuna Konakları’na ulaştık, geceyi orada geçirdik.
    • Sabah erkenden kalkıp kahvaltı yaptıktan sonra yürüyerek Mençuna Şelalesi’ne geçtik ve öğlene kadar orada oyalandık.
    • Öğlen oteli boşaltıp Arhavi merkezdeki diğer otele yerleştik ve düğün için hazırlandık 🙂 Sonra direkt ertesi sabaha ışınlandık.
    • Artvin’deki ikinci günün sabahında saat 10.30’da Arhavi’den yola çıkıp Borçka Karagöl’e geçtik. Öğle yemeği molasını Borçka merkezde verdik.
    • Saat 15.00 gibi Hatila Vadisi’ne vardık. Akşam Trabzon’da olmak için yola koyulduk.
    • Dönüşte yol üstündeki Çoruh Zipline’de mola vermeyi de ihmal etmedik.

Çiftekemer Köprüsü

Arhavi’nin doğa harikalarından birisi olan Kamilet Vadisi’ne açılan kapısı Çiftekemer Köprüsü (Çifte Köprüler), 18. yy’da inşa edilmiş. Kamilet Deresi üzerinde birbiri ile kesişen iki köprü, Doğu Karadeniz’in meşhur köprüleri arasında adı akılda kalanlardan.

Rize’den çıktıktan sonra Artvin şehir merkezine gelmeden, Arhavi’den Mençuna yönüne ayrıldığınız zaman bu köprülerle karşılaşabilirsiniz. Sadece fotoğraf molası için değil, dere kenarına inip doğanın sesine kulak vermek için de harika bir nokta.

Artvin gezilecek yerler - Çiftekemer Köprüsü çifte köprüler

Kamilet Vadisi

Tek araçlık stabilize yola katlanmak pahasına Artvin’in bize sunduğu muhteşem güzellik Kamilet Vadisi‘ni Mençuna Şelalesi’ne kadar görmenizi tavsiye ederim. Rize’deki Fırtına Vadisi’ne göre çok daha bakir. Yerleşim yok denecek kadar az. Olanlar da yeşilliklerin arasında kaybolup gitmiş ve dolayısıyla ziyaret eden kişi sayısı daha az. Sayısız endemik bitki türüne ev sahipliği yapan vadi, Artvin’de gezilecek yerler listesi içinde kafa dinlemek için biçilmiş kaftan.

Artvinde gezilecek yerler - Kamilet Vadisi ve deresi

Mençuna Şelalesi

“Artvin’de gezilecek yerler listesinin en başına nereyi koyarsın?” derseniz, açık ara “Mençuna Şelalesi” derim.

Kötü mü kötü bir araç yolunun ardından, yarım saat tırmanarak ulaştığımız şelaleyi görünce Bali’ye filan ışınlandığımızı düşündüm. Temmuz başında gittiğimiz için şelalenin debisi oldukça düşük olmasına rağmen yaklaşık 50 metre yükseklikten dökülüşü bizi kendine hayran bırakmaya yetti. Şelalenin altında yüzmek ise şimdiye kadar yaşadığım en keyifli deneyimlerden birisiydi.

Doğu Karadeniz Artvin gezilecek yerler - Mençuna Şelalesi
Artvin gezilecek yerler - Mençuna asma köprü

Mençuna Şelalesi’ne nasıl gidilir?

Arhavi ilçesine geldikten sonra Mençuna’yı gösteren tabelaları takip etmeniz gerekli. Önce karşınıza Çiftekemer Köprüsü çıkacak. Oradan sonra yol bayağı bozuluyor; gidiş-geliş tek şeride düşüyor. Bol viraj da cabası.

Mençuna Konakları’na varana kadar araçla devam ediyorsunuz. Sonrasında araç yolu yok. Aracı Mençuna Konakları’nın oraya park edip sonrasında yürüyerek devam etmelisiniz.

Yine tabelalar ile şelaleye giden patika tarifi yapılmış. Biraz dik ve yorucu bir yolu var ama çay tarlaları arasından geçerken mest olduğunuz için yorgunluğu anlamıyorsunuz.

Yarım saat tırmandıktan sonra karşınızda Türkiye’de görüp görebileceğiniz en göz alıcı doğa oluşumlarından birisi…

Borçka Karagöl

Doğu Karadeniz’e gitmeden önce fikir almak için o yöreden arkadaşlarımla konuştum ve Trabzon’a geldiğimde orada birkaç esnafın ağzını yokladım. Hepsinin ortak özelliği şu:

“En güzel yer neresi?” sorusuna “Bizim köy!” diye karşılık veriyorlar. Yani anladığım kadarıyla Doğu Karadeniz’de herkesin memleketi kendine göre “en görülmesi gereken” yer.

Fakat bu kuralı bozan bir yer var: Borçka Karagöl.

Konuştuğum herkes, önce kendi köyünü övdü; sonra “Karagöl’ü de mutlaka görün.” diye ekledi. Haklılar, Karagöl öyle bir yer çünkü. Artvin’de gezilecek yerler listesinin en turistik olanı ama Karadenizli’yi bile etkileyecek bir doğal güzellik. Hele gölün etrafını dolaşırsanız karşılaşacağınız bitki örtüsü ağzınızı açık bırakacak.

Artvin gezilecek yerler Borçka Karagöl turuncu kayık

Borçka Karagöl’e nasıl gidilir?

Borkça merkeze geldikten sonra 25 km daha Karagöl yönüne devam edince milli parka ulaşabilirsiniz. Bu yolun son 6 km’si taş döşeme, yer yer ufak şelalelerden akan sularla kaplı, bazı noktalarda yamaçlardan taşlar düşmüş. Çok rahat bir yol olduğunu söylemek zor, güneşli bir günde sorun yaşamadan gittiğimiz için kendimizi şanslı hissettik açıkçası.

Borçka Karagöl’e araç girişi ücreti 2020 yılında 15 TL olmuş. İçeride ufak bir işletme ve gölün hemen girişince bol bol piknikçi var. Fakat gölün diğer ucuna doğru uzaklaştığınız anda karşılaştığınız tek canlı, bataklıktaki kurbağa.

Bir gecemi gölün etrafında kamp yaparak geçirmeyi çok istemiş olsam da düğün sebebiyle gittiğimiz için şartlarımız uygun olmadı. Gölün manzarasını görünce bu isteğimin tavan yaptığı noktada at sinekleri imdadıma yetişerek(!) dakika başı sundukları tatsız ısırıklarla bu hayalimi biraz olsun baltaladı.

Hatila Vadisi

Yine tavsiye edip etmemekte kararsız kaldığım yerlerden birisi…Hatila Vadisi‘nde bulunan Cam Seyir Terası, 2016 yılında ziyarete açılmış; biz 2017’de en taze hâliyle ziyaret etmiş olduk.

Hatila Deresi’nin 220 metre üzerine kurulan cam teras Türkiye’nin en yükseği olma özelliğinde. Yaşattığı deneyim ise tarifsiz. Metrelerce yüksekten aşağıya bir cam üzerinde dolaşarak bakmak kalbinizde minik kıpırtılara yol açabilir.

Fakat hepsi bu…Vadiye geldikten sonra yapacağınız başka pek bir şey yok veya biz çok sıcak bir günde, çok sıkıntı çekerek gittiğimiz için dönüşe geçme acelesiyle öyle hissettik.

Artvin Hatila Vadisi cam teras manzarası

Hatila Vadisi’ne nasıl gidilir?

Artvin şehir merkezine geldikten sonra Hatila Vadisi’ne ayrılan yola girmeniz gerekiyor. Cam seyir terasına kadar 13 km stabilize yol var fakat bu yolun Doğu Karadeniz seyahatimiz sırasında girdiğimiz en kötü yol olduğunu söylemeliyim.

Yola girdikten sonra “Ayyy! Çok kötüymüş, en iyisi geri dönelim.” deme şansınız sıfır çünkü yol neredeyse tek şerit. Ulaşmamız tam 45 dakika sürdü. Dönüşte lastiğimiz patladı, arabayı kenara çekecek yer bulamadık, 4 km patlak lastikle ilerledik.

Bütün bu eziyeti çekmeyi göze alırsanız, sonunda yaşadığınız deneyim sadece 15 dakika. Tuvalet molası vereceğiniz yer bile yok (tu o zaman. Umarım şimdi biraz değişmiştir.)

Artvin Hatila vadisi cam teras manzarası

Çoruh Zipline

Rize’de Fırtına Vadisi civarına veya Ayder Yaylası’na gittiğinizde çok sık karşılaşacağınız aktivitelerden birisi de zipline’dır; hani sizi bir kemerle bağlayıp çelik halat üzerinde kaydırdıkları ekstrem spor. Yurt dışındaki örneklerinde ciddi bir yükseklik farkı olduğu için denemeye çekineceğiniz türden adrenalin salgılatabiliyor ama Doğu Karadeniz’dekiler oldukça sakin ve herkesin yapabileceği türden.

Neyse…Rize’deki zipline parkurları çok kısa olduğu için denemeyi tercih etmemiştik. Fakat Artvin’de yol üstünde denk geldiğimiz Çoruh Zipline, bölgenin en uzun parkuru olduğu için aklımızı çeldi.

Artvin gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler Çoruh Nehri zipline

2017 yılında kişi başı 15 TL verdiğimiz aktivite, hiç beklemediğimiz kadar eğlenceliydi. Norveç fiyortlarını aratmayan manzarasıyla Çoruh Nehri’ni boydan boya ip üstünde geçmek, Artvin’de mutlaka yapılması gerekenler arasında olmalı.

Artvin; Doğu Karadeniz’de, hatta ve hatta dünya üzerinde gördüğüm en güzel şehirlerden birisi. Tekrar gelip başka bölgelerini de keşfetmek için sabırsızlanıyorum, çünkü vaktimiz yetmediği için Macahel‘i, Maral Şelalesi‘ni, Hopa‘yı, Şavşat Karagöl‘ü göremeden dönmek zorunda kaldık; buraya tıklayarak Artvin’de bizim gidemediğimiz diğer yerleri görebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR

“Artvin’de İki Günde Gezilecek Yerler” yazısı hoşunuza gittiyse diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

DAHA SONRA OKUMAK İÇİN PINTEREST’E KAYDEDİN.

Artvinde Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi
Artvinde Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir