Fotoğraf Makinesi Tavsiyesi: Seyahatte Hangi Ekipmanları Kullanıyoruz?

Piyasada işinin uzmanı onca fotoğrafçı varken fotoğraf makinesi tavsiyesi vermek bize düşmez tabii ki ama zaman zaman konuyla ilgili sorular aldığımız için, uzun süredir kullandığımız ekipmanlarımız hakkında genel bir bilgi vermek ve elimizin altında hızlıca paylaşabileceğimiz bir içerik olmasını istedim.

Uzman kalemden çıkan bir yazı olmasa bile “Fotoğraf makinesi almak istiyorum.” diyenler için faydası olabilir.

Bu blog yazısında çoğul konuşuyorum çünkü önereceğim ekipmanları iki kişi kullanıyoruz; yazdığım yorumlarda hem Uğur’un hem de benim açımdan kullanım kolaylıklarından bahsedeceğim.

Ayrıca, bir Instagram geleneği olarak, orada paylaştığım fotoğraflarda fazlaca renk ve ışık düzenlemesi yaptığım halde kullandığımız fotoğraf makinelerinin nasıl sonuç verdiğini daha iyi anlamanız için bu yazıdaki fotoğrafları hiçbir düzenleme yapmadan paylaşacağım.

Şeffaflık önemli! Okumaya başladığınız Fotoğraf Makinesi Tavsiyesi blog yazısı bazı işbirliği linkleri içermektedir. Paylaşımlarım hoşunuza gider ve bana destek olmak isterseniz linkler üzerinden yapacağınız herhangi bir rezervasyonla, hiçbir ekstra ücret ödemeden ufak bir komisyon almamı sağlayabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

Canon EOS 6D Mark II (Full Frame DSLR)

Yaklaşık 8 aydır kullandığımız bu fotoğraf makinesinde neleri seviyoruz?

• Eğer fotoğraflarınızı Lightroom gibi bir programda düzenleyecekseniz, kalite kaybını en aza indirmek için RAW çekmeniz gerektiği bilinen bir gerçek.

Fakat yüzlerce fotoğraf çektiğimiz bir seyahatte RAW çekim, tam bir hafıza kartı düşmanı; bizim seyahat esnasında onun altından kalkmamız mümkün değil. Ayrıca, profesyonel değilim; fotoğraf çekerek para kazanmıyorum veya fotoğrafları baskıya vermiyorum. Sadece Instagram ve blog yazılarında kullanmak için düzenlediğim fotoğrafları RAW çekmek bana çok gerekli gelmiyor.

O nedenle, bu makinenin .jpeg formatındaki çekim kalitesini, benim amatör kullanımım için fazlasıyla yeterli buluyorum. Özellikle keskinliği çok iyi.

• Auto Focus’u (AF) çok hızlı. Seyahatteyken, Petra gibi sabahın köründe bile insan kaynayabilen noktalarda dakikalarca fotoğraf makinesi ayarıyla oyalanma, “Poz verdim, vermedim, gözüm kapalı çıktı.” dertleriyle uğraşma lüksümüz olmadığı için boşluğu yakaladığımız anda çekmemiz lazım. Bu yüzden seri çekim modunu çok aktif bir şekilde kullanıyoruz. Bu fotoğraf makinesi de bu konuda bizi üzmedi.

• Kablosuz kullanım imkânı sağlaması, seyahatte sıcağı sıcağına sosyal medyadan paylaşım yapmayı kolaylaştırıyor. Wi-fi ile telefona bağladıktan sonra içindeki fotoğrafları telefona aktarabiliyoruz veya gerekli durumlarda telefonu uzaktan kumanda olarak kullanabiliyoruz.

• 658 gr gövdesi, bana göre hala ağır :); tek başımayken taşıyorum taşımasına ama her zaman daha hafif bir kamerayı tercih ederim. Fakat Uğur’a göre, eski gövdelerle kıyaslayınca gayet rahat. Hassas kullanmaya özen göstersek de toza ve darbeye dayanıklı olması da işimize geliyor.

Siz neyi sevmeyebilirsiniz? / Fotoğraf Makinesi Tavsiyesi

Tek bir makine alıp hem fotoğraf, hem de kaliteli video çekme niyetiniz varsa Canon EOS 6d Mark II size göre değil. Full HD çekim yapıyor ama 4K yok. Bununla çekeceğiniz bir videoyu aşağıdaki yazdığım Canon’la ve hatta Iphone’la da çekebilirsiniz. Bu makinenin tek avantajı, farklı lens kullanabilmeniz olur.

Image Stabilizer’ı (IS) fena değil ama yine de hareket halindeyken bir gimbal kullanmak gerekiyor. Kompakt bir gimbal içinse fazla ağır bir makine.

Genel olarak, özellikle sürekli hareket halindeyken fotoğraf çekme konusunu ele alırsak, Canon EOS 6D Mark II’den çok memnunuz. Seyahat için fotoğraf makinesi tavsiyesi arayanlara gönül rahatlığıyla önerebiliriz. Aşağıda, farklı lens ve filtrelerle çekilmiş örnekleri görebilirsiniz. Buraya tıklayarak ürünü inceleyip satın alabilirsiniz.

Fotoğraf makinesi tavsiyesi - Canon EOS 6D mark 2
Fotoğraf makinesi tavsiyesi - Canon EOS 6D mark 2
Fotoğraf makinesi tavsiyesi - Canon EOS 6D mark 2
Fotoğraf makinesi tavsiyesi - Canon EOS 6D mark 2

Canon EOS M3 (Aynasız)

“Fotoğrafları telefonla çekmek istemiyorum ama çok profesyonel bir ekipmana da gerek yok; hafif olsun, seyahatte bütün gün dolaşırken boyun fıtığı olmayayım; ufak olsun, gerektiğinde el çantama sığsın; video çekmeye de uygun olsun ama çok pahalı olmasın.” dediğim bir dönemde edindiğim Canon EOS M3, bu klasmanda bugüne kadar en memnun kaldığım fotoğraf makinesi oldu. Elbette yetersiz noktaları var fakat uygun fiyatıyla negatifliklerine gözümüzü kapatmamızı sağladı.

Aşırı hafif; kompakt, her yere sığıyor; 2 senede kaç kere düşürdüğümü hatırlamıyorum bile, hala taş gibi duruyor; wi-fi özelliği var; sadece fotoğraf çekersem orijinal bataryası 12 saat dayanıyor; ters çevrilebilir LCD ekranı sayesinde vlog çekmek çok rahat.

Gelelim sıkıntılara… Canon’un standart lensleri için adaptör takıldığında AF ölümcül yavaş (30 saniye beklediğimi bilirim.) O nedenle kendi gövdesine özel 18-55 mm lensi dışında bir lens kullanmak pek mantıklı değil. IS, Iphone’dan bile kötü. Video çekerken ya gimbal kullanmalı ya da makineyi sabit tutmalı. Ayrıca video çekmek için mikrofon kullanmak şart; aksi takdirde en ufak bir esinti dev bir uğultuya dönüşüyor. Buraya tıklayarak ürünü inceleyip satın alabilirsiniz.

Canon m3 aynasız yemek çekimi
Canon m3 aynasız safari çekimi
Canon m3 aynasız manzara çekimi

GoPro Hero 4 Black (Aksiyon Kamerası)

GoPro Hero 4 Black, yaklaşık 4 senedir elimiz ayağımız oldu; daha öncesinde de ilk modeli olan HERO’yu kullanıyorduk.

Bütün su altı çekimlerini bu kamera ile yapıyoruz. Ayrıca kola, arabaya, kaska ve hatta köpeğe monte edebileceğimiz aparatları sayesinde kayak tatilinde, harika manzaralı bir road trip’te veya çöl gibi aşırı tozlu bir ortamda istediğimiz sonucu alabiliyoruz. GoPro’nun kalitesi o kadar ortada ki bir de benim övmeme gerek yok sanırım.

Ekranı yok fakat wi-fi ile telefona bağlayıp ne çektiğinizi rahatlıkla görebiliyorsunuz. Işığın açısına göre renklerde fazla değişim olabiliyor ama kullandıkça açıyı da ayarlamaya alışırsınız. Geniş açılı olmasından dolayı seyahat fotoğrafları için ideal.

Aksiyon kamerasına ihtiyaç duyacağınız ortamlarda bulunmasanız bile, eğer fotoğrafçılık bilginiz zayıfsa, teknik detaylarla uğraşmak istemiyorsanız, “Hem her ortamda fotoğraf, hem de 4k video çekeyim.” diyorsanız ve her şeyi tek bir kamerayla halletmek istiyorsanız hiç düşünmeden GoPro alabilirsiniz.

Sizin için tek eksiği şu olabilir; ışık azaldıkça netlemesi de azalıyor yani gün batımından sonra çekim yapmak çok zor. Üst modellerinde bu sorunu da azalttılar ama denemeden yorum yapmayayım. Ayrıca housing (Su geçirmeyen kap) takılıyken mikrofon da kapalı olduğu için sesi çok derinlerden aldığı için sesli video biraz sıkıntı oluyor. Buraya tıklayarak ürünü inceleyip satın alabilirsiniz.

Gopro Hero 4 black - su altı çekimi
Gopro Hero 4 black
Gopro Hero 4 black - su altı çekimi

Lowepro (Fotoğraf Makinesi Çantası)

Uğur, bütün kamera ve lensleri tek bir çantada derli toplu taşımak için Lowepro Flipside 400 AW II Backpack kullanıyor. En sevdiği özelliği, bel desteği sayesinde çantayı indirmeden ön tarafına alıp içinden istediği ekipmanı alıp koyabilmesi. Her türlü aksesuarı zarar görmeden yerleştirebilmenin yanı sıra ön tarafına tripod da bağlanabiliyor.

Çantanın çok hafif olduğunu söyleyemem; eğer birkaç tane lens veya aksesuarı bir arada taşıma niyetiniz yoksa gün içinde kullanmak için pratik gelmeyebilir. Bütün ekipmanları koyduktan sonra çantaya cüzdan ve gözlük dışında fazla bir şey koymak mümkün değil.

Seyahatteyken gün içinde kullanmasanız bile uçuş veya diğer yolculuklar için böyle yüksek koruyuculu bir çanta edinmek gerekiyor. Kuru çanta (dry bag) değil ama su geçirmiyor; teknede ve yağmurda denedik, onayladık, tavsiyemizdir. Buraya tıklayarak ürünü inceleyip satın alabilirsiniz.


B-GRIP GLIDER (Fotoğraf Makinesi Askısı)

Canon EOS M3 gibi hafif ötesi bir fotoğraf makinesi de dâhil, Canon’un makineyle birlikte gelen standart askıları ergonomiden çok uzak ve bence berbat. Uzun süreli kullanımda ciddi bir ağrı oluşturuyor ve askı boynu kesmeye başlıyor. O nedenle biz ayrı bir askıya ihtiyaç duyduk.

Hiçbir araştırma yapmadan, kullandığımız gimbal’ın kayıp vidasına uyumlu tek ürün olduğu için B-Grip Glider’ı aldık ve o zamana kadar nasıl akıl edememiş olduğumuza bayağı söylendik.

Kullanımı aşırı rahat bir olan fotoğraf makinesi askısı, her marka ve modele uyum sağlıyor. Omuz bölgesine gelen kısmı çok yumuşak ve silikonlu, o nedenle makinenin ağırlığıyla baskı yapmıyor. İsterseniz bütün gün çanta gibi taşıyabilirsiniz, isterseniz boyna dolamadan sırt çantasının kollarına monte edebilirsiniz.

Sizin için tek dezavantajı şu olabilir; tıpkı tripod usulü bir kullanımı var fakat makineye bağlanan aparat tripoda uyumlu değil. Eğer tripod kullanıyorsanız sık sık aparat değiştirmek zorunda kalırsınız. Buraya tıklayarak ürünü inceleyip satın alabilirsiniz.


Diğer Yardımcılar

• Manfrotto (Tripod)

Kullanımı kolay, kurulumu pratik fakat en önemlisi muadillerine göre hafif. DSLR gövde ve lensi taşıyacak tripod’lar biraz hantal oluyor genelde. Manfrotto’nun bu modelini ben bile bütün gün çok rahat sırtımda taşıyabiliyorum. Buraya tıklayarak ürünü inceleyip satın alabilirsiniz.

• Dome (GoPro Aksesuarı)

GoPro’yu içine monte edip yarısı su altında, yarısı su üstünde fotoğraflar çekmemizi sağlayan aparat bu. Fazla yer kapladığı için her yere taşıması biraz sıkıntılı oluyor. Daldığınız suyun berrak, dalgasız ve mümkünse kumsuz olması lazım; aksi halde çok iyi sonuç alınmıyor.

• Diğer GoPro Aparatları

GoPro’nun piyasada sayısız aparatı var. Orijinallerine dünyanın parasını verebileceğiniz gibi Amazon, dx.com gibi sitelerden çok daha uygun fiyata muadillerini alabilirsiniz. Bazı satıcılar, toplu aksesuar satışı da yapabiliyor.

Bizim kullanmayı en sevdiğimiz aparatlar:

• Selfie çubuğu: En çok kullandığımız aparat. Geniş açı olduğu için kendimiz çektiğimiz zaman çubuğu göstermeden fotoğraf çekebiliyoruz. Bazı tipleri tripod’a da dönüşebiliyor.

• Kol bandı: Şnorkel veya dalış esnasında kullanımı çok kolay.

• Kask aparatı: Bundan birkaç tane edindik. Bisiklet ve snowboard’da kullandığımız kaskların hepsine taktık. Bu tip aktiviteler için en ideal aparat. (Göğüs aparatı kullanmamaya özen gösterin. Düşme durumunda vücuda zarar verebiliyor.)

• Cama monte aparatı: Arabanın içinden görüntü almak istediğimizde ön cama yapıştırıp kullanabiliyoruz.

Bu aparatlara kendimce isimler vermiş gibi oldum ama yukarıdaki tüm ürünleri bir arada görmek için Amazon» hesabımı takip edebilirsiniz.

Gopro Hero 4 black - dome çekimi
Gopro Hero 4 black - snowboard çekimi

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Sosyal Medya İçin Grafik Hazırlama Rehberi: Canva Nasıl Kullanılır? »

Nasıl Her Seferinde Kabin Bagajı ile Seyahat Ediyorum?»

Afrika’da Safari İçin Çanta Hazırlığı ve Safari Kıyafetleri»

En Çok Kullandığım Instagram Uygulamaları ve Bilgisayar Programları»

Fotoğraf Makinesi Tavsiyesi: Seyahatte Hangi Ekipmanları Kullanıyoruz? yazısı hoşunuza gittiyse ve diğer gezi yazılardan güncel olarak haberdar olmak isterseniz sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir