Ölmeden Önce Zimbabwe’ye Gitmek İçin Tek Sebep: Victoria Şelalesi

Şiddetli sağanak yağmur sonrasında kaldırım kenarlarından akan suyu bile seyretmekten keyif alan birisi olarak dünyanın en büyük şelalesi sayılan Victoria Şelalesi ile karşılaştığım anda oluşan kalp çarpıntısını hayatım boyunca unutamam sanırım. Görür görmez orada bulunduğumuza şükrettiren bu büyüleyici doğa harikasını ölmeden önce görülecekler listesine alanlar için, bu yazıda Victoria Şelalesi hakkında güncel bilgileri ve Zimbabwe gezi notlarımı aktarmaya çalıştım.

Zimbabwe Ülke mi!

Tüm dünyada geçerli olan seyahat sağlık sigortasında Zimbabwe'nin kapsam dışı bırakıldığını gördükten sonra yeni bir sigorta yaptırmak için gittiğim acentedeki yetkilinin sorduğu, hiç de sarkastik olmayan soru şuydu: "Zimbabwe ülke mi?!" Evet, Zimbabwe dünyanın en fakir 10 ülkesinden birisi.

Basın toplantılarında uyuyakalacak kadar yaşlı fakat istifa etmeyecek kadar inatçı devlet başkanı Mugabe'nin taze ayrılışı sonrasında ülkedeki genel durumun ne olacağını zaman gösterecek. En son bıraktığımızda %1.000.000.000'a varan enflasyon oranlarıyla birlikte çöken ekonomi sebebiyle para birimi tamamen ortadan kalkmıştı. Gitme planı yapanlara söyleyebileceğim şey şu; ülkede çoğu para birimi geçerliydi ama genel olarak dolara adapte olmaya çalışıyorlardı.

Victoria Şelalesi Nerede Bulunuyor?

UNESCO Dünya Mirası Listesinde ve Dünyanın Yedi Doğa Harikası arasında bulunan Victoria Şelalesi, Afrika kıtasındaki Zambiya ve Zimbabwe sınırında bulunuyor. Her iki ülkeden de şelaleyi görmek mümkün ancak pek çok forum ve blogda okuyabileceğiniz üzere en güzel göründüğü yer Zimbabwe tarafı çünkü buradan baktığınızda şelalenin neredeyse tamamını görme imkanınız var.

Zimbabwe'deki iç karışıklık sebebiyle şelaleyi görmek için Zambiya'ya gitmeyi tercih eden gezginlerin sayısı hayli fazla. Biz Overland safari turunun rotası gereği Zimbabwe'de bulunduğumuz için bu yazıda ağırlıklı olarak Zimbabwe hakkındaki detaylardan bahsedeceğim.

Victoria şelalesi

Victoria Şelalesi Hakkında Kısa Bilgiler

Bir şelalenin büyüklüğünü belirleyen 3 tane kriter vardır: Genişliği, yüksekliği ve debisi. Victori Şelalesi, bu kriterlerin hiçbirisi için "en" değil fakat 3 kriter bir arada değerlendirildiği zaman Niagara ve Iguazu ile birlikte dünyanın en büyük şelalelerinden birisi.128 metre yükseklikten 1,7 km boyunca tek bir şerit halinde akması sebebiyle de dünyanın en büyük şelalesi kabul ediliyor.

Merak edenler için; en geniş şelale 11 km genişliği ile Laos'taki Khone Falls; en yüksek şelale 979 metre yükseklik ile Venezuela'daki Angel Falls; en yüksek debili şelale ise saatte 17.000 m3 ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Boyama Falls imiş.

Victoria Şelalesi'nin ortasında hiç kaybolmayan bir gökkuşağı olduğundan söz edilse de bu biraz abartılı bir bilgi. Zira tam şelaleye gittiğimiz gün hava hafif puslu olduğu için o müthiş görüntüyü yakalayamadık. Gökkuşağı kayboluyor yani, kesin bilgi!

Victoria Şelalesi'ne Nasıl Gidilir?

Tam tahmin ettiğiniz gibi Victoria Şelalesi'ne Türkiye'den direkt uçuş yok. Zambiya tarafına gitmeye niyetliyseniz uçak bileti bakacağınız hava alanı Livingstone, Zimbabwe tarafı için ise Victoria Falls. En rahat aktarma yapacağınız ülkeler ise Güney Afrika Cumhuriyeti, Kenya veya Tanzanya.

Biz, Botsvana'dan gelip kara yolu ile Zimbabwe'ye giriş yaptık. Afrika'da gördüğüm ülkelerin hepsine karadan sınır geçişi yapmıştım. Açıkça söylemeliyim ki, Ebola zamanı Kenya-Tanzanya arası geçişi de görmüş olmama rağmen  en berbat ve karışık gümrüğe sahip olan ülkenin Zimbabwe olduğunu düşünüyorum. Gümrük memurları vizeyi elle doldurduğu için uzun kuyruklar oluşuyor ve bu kuyruklarda beklerken gözünüzü dört açmanız lazım, aksi halde bir anda önünüze 10 kişi geçebilir.

Zimbabwe vizesi almak, kapıda alma imkanı sunulduğu için artık çok kolay. Tek girişlik vize almak için, ülkeye giriş yaparken fotokopiyle yamuk yumuk çoğaltılmış bir Başvuru Formu doldurmanız ve 30 dolar vermeniz yeterli. Buraya kadar gelmişken Zambiya tarafına da geçmek isteyenler için iki ülkeyi kapsayan Kaza Visa uygulaması başlamış. 50 dolar verip iki ülkede de geçerli, çoklu giriş-çıkış yapabileceğiniz bir vize alabiliyorsunuz.

Zambiya ve Zimbabwe sınır geçişi, iki ülkeyi birbirine bağlayan Victoria Falls Bridge üzerinden yapılıyor. Sadece bu köprü üzerinde yürüyüp geri dönmek veya köprü etrafındaki aktivitelere katılmak için Kaza Visa almanıza gerek yok. Fakat Zambiya tarafında bulunan Devil's Pool'a  (Şeytanın Havuzu) gitmek için Zambiya vizesi de almanız gerekiyor. Böyle bir düşünceniz varsa Kaza Visa almanız daha avantajlı olacaktır.

Zimbabwe Zambiya gümrük köprü

Victoria Falls Şehir Merkezine Ulaşım

Zimbabwe'de şelalenin bulunduğu ufak şehir de "Victoria Falls" adını taşıyor. Hava yolu ile Victoria Falls Havaalanına gelirseniz şehir merkezine ulaşım sağlayabileceğiniz farklı alternatifler var. Öncelikle, rezervasyon yaptırdığınız otelin havaalanı servisi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer yoksa, havaalanı ve şehir merkezi arasında çalışan büyük otellere veya aktivite firmalarına ait shuttle'lara rezervasyon yaptırabilirsiniz; kişi başı 15 dolar civarında bir ücrete denk geliyor. Ancak bu shuttle'ların 10-15 kişilik olmasından dolayı rezervasyon yaptıran başkaları da olacak. Özellikle vize sırası sebebiyle herkesin aynı anda havaalanından çıkması imkansız olduğu için bu alternatifi seçerseniz diğer yolcuları beklemek zorunda kalabilirsiniz ama dönüş için gayet mantıklı. Son çare olarak yaklaşık 30 dolar vererek taksi ile gidebilirsiniz, insan ilişkileriniz kuvvetliyse oraya vardığınızda taksiyi paylaşacak birilerini ayarlayarak en ekonomik yöntemi kullanmış olursunuz. "Aynı yere mi gideriz ki?" diye düşünmeyin. Victoria Falls küçücük bir şehir, bütün oteller birbirine yürüme mesafesinde.

Dilerseniz araba kiralayan yerler de mevcut. Detaylarına pek hakim olmasam da trafik konusunda belirtmek istediğim noktalar var. Birincisi; trafik soldan akıyor ve yol durumu çok kötü. İkincisi; hiçbir sorununuz, eksiğiniz olmasa bile Zimbabwe polisinden kaçmanız imkansız. Ülkenin ekonomik durumu sebebiyle polisin rüşvet alması feci boyutlara ulaşmış durumda. 4 günlük Zimbabwe yolculuğumuzda yaklaşık 18 kez polis tarafından durdurulduk. Neyse ki uyanık bir rehberimiz olduğu için hiç rüşvet vermek zorunda kalmadık. Açığınızı bulup ceza kesmek için çok ciddi çaba sarf eden bir polis topluluğu olduğunu bilerek araba kiralamanızda fayda var ama kısa süreli bir seyahat için bu yöntemi kesinlikle önermiyorum.

Victoria Şelalesi Milli Parkı'na Ulaşım

Şehir merkezinde Victoria Şelalesi'nin gürleyişini duyabilir, tepesinde oluşan gökkuşağını görebilir, döküldüğü yere yaklaşırsanız yüzünüze çarpan su damlacıklarını hissebilirsiniz fakat şelaleyi hiçbir şekilde göremezsiniz. (Belki çok gizli bölgeler vardır da ben bilmiyorumdur.) Bungee jumping, zipline veya rafting benzeri aktivitelere katıldığınızda da göremezsiniz. Şelaleyi görmeniz için yapmanız gereken Victoria Şelalesi Milli Parkı'na (Victoria Falls National Park) giriş yapmaktır. Helikopter turlarına katılıp tepeden seyretmek de bir alternatif elbette.

Milli park girişi, şehir merkezine yaklaşık 1 km mesafede. Zambiya'ya geçiş yapmak için kullanacağınız sınır kapısı da hemen milli park girişinde bulunuyor. İkisine de yürüyerek gitmek çok çok kolay aslında fakat yol üstünde her türlü hayvanla karşılaşma ihtimaliniz olduğu için taksi ile gitmek isteyebilirsiniz. Yolda babunlar ve yaban domuzlarıyla karşılaşmak son derece olağan. Şehirde bulunduğum ilk gün Zambiya tarafına geçmeye heveslenip yola koyulsam da yol kenarında fillere rastladığım için (Kulağa şaka gibi geliyor, biliyorum!) geri dönmek zorunda kaldım; 2 saat sonra tekrar şansımı denedim ama hala aynı yerde ağaç yediklerini görünce bu planım da başka bahara kalanlar arasındaki yerini almış oldu.

Doğal güzellikleri görmek için para verilmesine karşıyım ama maalesef Zimbabwe'nin turizmden gelen her kuruşa ihtiyacı olduğu için Victoria Şelalesi Milli Parkı'na giriş için verilen 30 dolar ücrete çok tepki göstermedim. Milli parkın her köşesini gezmek, aynı zamanda doya doya fotoğraf çekmek için minimum 3 saate ihtiyacınız olduğunu da belirtmek isterim.

Victoria Şelalesi Victoria Falls zimbabwe

Victoria Şelalesi'ne Ne Zaman Gidilir?

Eğer şelaleyi en güçlü döküldüğü, yani debisinin en yüksek olduğu zamanda görmeye niyetiniz varsa tercih edeceğiniz aylar Şubat-Mayıs arası olmalı. Ancak bu dönemde gittiğinizde fotoğraf bile çekemeyecek kadar ıslanma durumunuz var. Sıçrayan sular sebebiyle şelalenin çevresinde yağmur ormanları oluşmuş, öyle düşünün! Devil's Pool'a girme veya Zambezi Nehri'nde rafting yapma hayalleri kuranlar için de uygun bir dönem değil.

Rahat rahat fotoğraf çekip, yukarıda bahsettiğim aktivitelere katılıp, bir de üzerine komşu ülke Botswana'da benzersiz bir safari deneyimi yaşamak için en güzel zaman Haziran-Eylül arası. Şelaledeki su seviyesi düşük olduğu için akan su şeridi arasında kayaları da görüyorsunuz ama karşılaştığınız manzara o haliyle bile nefes kesici.

Bunların dışında kalan aylarda görülmez mi? Elbette görülür, neticede şelale yılın 12 ayı çağlıyor ama Eylül'den sonra hem en kuru zamanı hem de Zimbabwe'nin en yağışlı ve nemli dönemi olduğu için çok keyifli olmadığını söylüyorlar. Yine de tercih sizin.

Konaklama

Victoria Falls'ta zevkinize göre seçebileceğiniz sayısız konaklama alternatifi mevcut, hatta "Şehir merkezi tamamen otellerden oluşuyor." diyebilirim. Ne yazık ki fiyatlar beklenmedik bir şekilde bütçenizi zorlayabilir. En uygun seçenecek her zaman olduğu gibi çadır kurmak veya hostelde kalmak. Kendi çadırınızı getirmek şartıyla, gecelik 10 dolar ücret ödeyerek çadır kurabileceğiniz kamp alanları var. Ayrıca "backpacker's lodge" olarak adlandırılan hostelleri de tercih edebilirsiniz.

Standart bir otelde konaklamak için gecelik minimum 50 dolar ayırmanız gerekecek. Buradaki oteller genellikle safari lodge tipinde, etrafı ağaçlarla çevrili, pek çoğunda havuz olan, akşam yemeklerinde geleneksel Afrika yemeklerini -özellikle braai- deneyimleyebileceğiniz yerler.

Biz Victora Şelalesi ziyaretini safari turu ile birleştirdiğimiz için tur firmasına ait olan Drifters Lodge'da konakladık. Kahvaltı dahil gecelik kişi başı ücreti 45 Euro; şehir merkezine 15 dakika, şelale girişine 45 dakika yürüme mesafesinde; küvetten hallice bir havuzu olan; sakin ve huzurlu bir işletmeydi. Merak edip detaylı bilgi almak isterseniz TIKLAYIN. 

Ayrıca buraya tıklayarak Victoria Falls'taki diğer otel alternatiflerini görebilirsiniz.

Havuzlu bungalov doğal otel

Yeme  İçme - Victoria Şelalesi'nde Ne Yenir?

Victoria Falls şehir merkezinde timsah, antilop gibi Afrika'ya özgü etleri tadabileceğiniz yöresel restaurantlar bulabileceğiniz gibi Zambezi Nehri manzarasına karşı şarabınızı yudumlayabileceğiniz lüks seçimler de yapabilirsiniz. Ayrıca bazı tur firmaları, günübirlik safari ve vahşi doğada akşam yemeği kombinasyonları barındıran seçenekler sunuyor. Anlayacağınız o ki dünyanın en fakir ülkelerinden birisinde de olsanız kesenin ağzını açtığınız vakit önünüze sunulanların haddi hesabı yok.

Alkol konusuna gelecek olursak...Bu konuda da bölgedeki en pahalı ülke Zimbabwe. Yerel bir şeyler denemek isterseniz ülkenin ulusal birası olan Zambezi'yi önermeyi çok isterdim ama içtiğim en kötü bira olma özelliğini taşıyor ne yazık ki.

Biz bir akşam, şehir merkezindeki en bilindik yerlerden birisi olan The Three Monkeys'de yedik. Eski bir tren vagonundan oluşan restaurantın ortamı, müzikleri ve kokteylleri oldukça başarılıydı; servis biraz yavaş olsa da gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Pizza, salata, burger vb. yemek çeşitlerinden oluşan menüde fiyatlar 13-18 dolar arasında değişiyor.

Önerebileceğim diğer bir mekan, yine şehir merkezindeki Shearwater Cafe. Wi-fi bulabileceğiniz bu kafe, öğle sıcağında vereceğiniz mola için ideal. Peynirli tost ve soda için 10 dolar ödediğim kafe için Victoria Falls'un uygun fiyatlı mekanlarından olduğunu söylemeliyim çünkü daha önce de belirttiğim gibi maalesef Zimbabwe fakir ama pahalı bir ülke.

Victoria Şelalesi'nden Ne Alınır?

Daha önce Afrika'nın güneyindeki herhangi bir bölgede bulunduysanız el yapımı ahşap hediyelik eşyaları fark etmişsinizdir. İşte onların hepsi Zimbabwe'den dağılıyormuş. Dolayısıyla bu tip ürünleri en uygun fiyata bulabileceğiniz nokta Victoria Falls. Şehir merkezinde düzinelerce hediyelik eşya mağazası var; en kaliteli fakat en pahalı ürünler bu mağazalarda satılıyor. Benim gibi en ucuzunu bulmaya meraklılar için önereceğim yer ise "Craft Market" dedikleri, el yapımı eşyaların, Afrika tipi kumaş ve kıyafetlerin satıldığı geniş bir pazar. (Dikkat! Bahsettiğim yer şelale girişinin karşısındaki stantlar değil. Craft Market, şelale ve şehir merkezi arasında kalıyor.)

Craft Market, hayatında hiç pazarlık yapmamış bir insanı bile pazarlığa alıştıran ve ikinci el eşya ile alışveriş yapılan bir yer. Eğer para vererek alım yapmayı düşünürseniz fiyatları çok da aşağıya çekemiyorsunuz çünkü ekonomik krizi doruklarda yaşayan bu ülkede insanların ihtiyacı olan şey para değil, ürün. O nedenle aklınıza gelebilecek her eşya ile (kalem, çakmak, el feneri, giyilmiş ayakkabı, tişört hatta iç çamaşırı...) takas usulü alım yapabilirsiniz.

Trilyona varan ve artık geçerliliğini yitirmiş banknotlar ise hediyelik eşyalar arasındaki yerini almış durumda. Gezerken yol üzerinde sık sık önünüzü kesip size para satmaya çalışan satıcılarla karşılaşırsanız şaşırmayın.

Valize Ne Koymalı?

- Şelale debisinin yüksek olduğu sezonda gidiyorsanız mutlaka yağmurluk ve suya dayanıklı ekipmanlar

- Sivrisinek kovucu losyon veya sprey

- Güneş kremi ve şapka

- Gün içinde sıcakta giymek için kısa, akşam sivrisinekten korunmak için uzun ama ferah kıyafetler

- Priz dönüştürücü (İngiliz tipi üçlü)

- Alışveriş yapmak isterseniz kullanmadığınız kıyafet veya eşyalar (Alışveriş yapmayacak olsanız bile getirip buradaki ihtiyaç sahiplerine verebilirsiniz.)

Şelale Bölgesinde Yapılabilecek Aktiviteler

Victoria Şelalesi denince akla ilk gelen aktivite, bizim de bir zamanlar ölmeden önce yapılacaklar listemizde bulunan Devil's Pool'da (Şeytanın Havuzu) yüzmek. Zambiya tarafında, şelalenin döküldüğü yerde bir oluşum var. Debinin düşük olduğu dönemde buraya girip şelalenin dökülüşünü en uç noktadan seyredebiliyorsunuz. Fakat gelin görün ki bunu gerçekleştiremeyişimiz bir yana, yapmaktan da soğuduk açıkçası. Daha önce gidip tecrübe eden arkadaşlardan aldığımız bilgiye göre, eskiden buraya ekstra bir para vermeden, yanında bulunan otelin içinden geçerek girebiliyormuşsunuz. Fakat şu anda aşırı popüler olması fırsat bilinmiş ve minimum 100 dolar ödemek zorunda bırakıldığınız bir olaya dönüşmüş. Bir tur firması ile anlaşıp yanında bulunan otelde kahvaltı, öğle yemeği veya akşamüstü çayı karşılığında 10 kişilik bir gruba dahil olarak buraya gelebiliyorsunuz ve bunun için 4-5 gün önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. (Başka çakal yöntemler bilenler yorum olarak yazabilirse çok sevinirim. Belki bir sonraki gidişimizde kullanırız :))

Popüler aktivitelerden bir diğeri ise White Water Rafting. "Zambezi Nehri'nin azgın sularında adrenalini doruklarda yaşayabileceğiniz tam günlük yorucu ama süper eğlenceli bir alternatif. " diyor tek başına raftinge giden Uğur. Safari dönüşü çok yorgun olduğumdan ben yapmayı reddettim (bkz: Cesaret edemedi!). Sizi otelden alıp otele bıraktıkları, içinde öğle yemeği de dahil olan aktivite için kişi başı ücret 130 dolar. Kullandığımız firma Wild Horizons ile ilgili daha detaylı bilgi almak için TIKLAYINIZ.

Victoria Falls Bridge üzerinde yapılan bungee jumping için de "Yapmadan dönme!" deniyor ama bu aktivitenin Zimbabwe'deki sicili pek temiz değil, yakın zamanda düşme ve ip kopması gibi vakalar yaşandığı için pek sıcak bakamıyorum. Onun yerine benzer bir duyguyu yaşayacağınız zipline aktivitelerine katılabilirsiniz.

Victoria Falls tam bir turist şehri olduğu için yukarıda saydıklarıma benzer, buraya yazamayacağım düzinelerce aktivite seçeneği sunuyor. Çok yüksek ihtimalle, kaldığınız otelde de tur firmalarının tanıtımına denk geleceksiniz. Denk gelmeseniz bile gittiğinizde kendiniz bir tur firması ile görüşüp daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Victoria şelalesi rafting

Safari Seçenekleri

Bu kadar yol gelip sadece şelale görüp dönmek istemeyenler için en iyi seçenek yakın bölgede yapılan bir safari olacaktır. Komşu ülke Botsvana'nın filler cenneti Chobe'de günübirlik bir safari deneyebilir veya rotayı uzatıp unutulmaz bir Botsvana turu yapabilirsiniz. Botsvana bizden vize istemeyen güzide ülkelerden birisi. Değerlendirmek isterseniz eğer "Botswana Gezi Notları: Özgür Filler ve Ötesi..." yazısını okumak için TIKLAYINIZ.

Zimbabwe içindeki safari seçeneklerini değerlendirmek isteyenler için Matobo Milli Parkı'nı önerebilirim. Nesli tükenme tehlikesi altındaki gergedanların koruma altına alındığı bu parkta doğa yürüyüşü yaparak gergedanları çok yakın mesafeden görme şansını elde ediyorsunuz. Not: Bu doğa yürüyüşünde yanımızda bir koruma bulunmuyor, silah veya tüfek taşıyan birileri yok. Park içinde elinde tüfekle dolaşan korumalar turistleri gergedanlardan değil, gergedanları olası bir boynuz avcılığı vakasından korumak için oradalar.

Victoria Şelalesi Gezisi İçin Son Tavsiyeler

* Victoria Falls şehri, her ne kadar turistik olsa da vahşi hayvanların ortalıkta dolaştığı bir bölge. Hava karardıktan sonra kesinlikle dışarıda yürümemelisiniz. Hatta gündüz bile uzun yürüyüşler yapmamanızı tavsiye ederim.

* Aynı gün içinde hem otelden ayrılıp şelaleye giderken, hem de otele dönerken 2 kez kayboldum ki bu pek benlik bir durum değil. Aynı akşam, otelde konuştuğum herkes kaybolduğunu söyledi. Bizim otele özel bir olay mı, yoksa Victoria Falls genelinde yaşanan bir sıkıntı mı bilmiyorum ama oteller bölgesi biraz değişik bir alan. Her otel birbirine benziyor çünkü hepsinin bahçesi aynı şekilde çevrilmiş durumda. Referans alabileceğiniz ne bir tabela, ne bir ev ne de başka bir şey var. GPS'im olsaydı muhtemelen böyle bir sorunla karşılaşmazdım.

* Otelde hiçbir değerli eşyanızı bırakmamaya çalışın çünkü otel çalışanları pek güvenilir olmuyormuş. Bizzat rehberin ve otel müdürünün uyarısıydı.

* Zimbabwe sıtma riskinin yüksek olduğu bir ülke ve Victoria Falls'ta da çok fazla sayıda sivrisinek var. Bu konuda mutlaka önlem almanız gerekiyor. Seyahat öncesinde Seyahat Sağlığı Merkezini ziyaret etmeyi unutmamanızı tavsiye ederim. Daha detaylı bilgi almak için "Seyahat Aşıları Nerede Yapılır?" yazısını okumak için TIKLAYINIZ.

* Sinek ısırığından korunmak için sürekli olarak her yerimize içinde DEET bulunan sinek kovucudan sürdük. Ayrıca her akşam pamuğa lavanta yağı damlatıp yatağımızın çevresine koyduk. Bu şekilde hiç ısırılmadan seyahati tamamlamayı başardık.

* Kafasında soru işaretleri olanlar için ufak bir bilgi...Zimbabwe'nin farklı bölgelerine doğru ilerledikçe yürek burkan insan manzaraları olmasına karşın Victoria Falls'un merkezinde bu durumdan pek eser yok.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR

Güvenli Seyahat İçin Hırsızlığa Karşı Alınacak 15 Önlem »

Yurt Dışına Seyahat Planı Nasıl Yapılır? »

Afrika'da Safari İçin Çanta Hazırlığı ve Safari Kıyafetleri »

"Ölmeden Önce Zimbabwe'ye Gitmek İçin Tek Sebep: Victoria Şelalesi" yazısı hoşunuza gittiyse diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

2 comments on “Ölmeden Önce Zimbabwe’ye Gitmek İçin Tek Sebep: Victoria Şelalesi

  1. Yazınız gayet açık ve öz. Bilgilendirmeniz çok yararlı. Bir tür şirketiyle Eylül’de gideceğim ancak önceden bilgilenmek istedim, karşıma siz çıktınız. Teşekkürler. Sizi izlemek ve deneyimlerinizden yararlanmak isterim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir