Namibya Gezi Rehberi

Şimdiye kadar ziyaret ettiğimiz ülkelere kıyasla çok farklı bir deneyim sunan Namibya, hayatımızın en unutulmaz anlarını yaşamamıza vesile olduğu için uzunca bir süre listemizde Botsvana ile birlikte başı çekecek gibi görünüyor. Afrika'da gezdiğimiz her ülke gibi Namibya da hava şartları, yol durumu, doğal yaşam, iletişim gibi konularda şahsına münhasır özelliklere sahip. Namibya Gezi Rehberi yazısında bu özelliklerden ve dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsedeceğim.

Namibya'ya Ulaşım / Namibya Gezi Rehberi

Türkiye'den Namibya'ya direkt uçuş henüz bulunmuyor. En çok tercih edilen aktarma noktası Cape Town veya Johannesburg. Bu iki noktadan birisine gelip, Namibya'nın başkenti Windhoek'e uçup gezilecek noktalara kara yolu ile devam edebilirsiniz.

Namibya Gezi Rehberi

Bizim yaptığımız gibi Cape Town'a vardıktan sonra kara yolundan kuzeye doğru ilerleyip Namibya'ya giriş yapmak ise diğer bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Bu yolculuk yaklaşık 8-10 saat sürüyor. Cape Town'dan araba kiralayabilir, şoförlü araç ayarlayabilir veya bir tura katılabilirsiniz. Bu yolu tercih etmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken bir konu var: Namibya'da gezilecek noktalar arasındaki mesafeler gerçekten oldukça fazla, vaktinizin büyük bir kısmı yollarda geçiyor. Kısıtlı vaktiniz varsa Güney Afrika'dan arabayla gelmek pek de mantıklı değil. Fakat Namibya'dan sonra Angola veya Botsvana'ya devam edecek olan yüzlerce turistin bu yolu tercih ettiğini söyleyebilirim.

"Benim vaktim çok bol, en yavaş nasıl gidebilirim? Kimselerin kullanmadığı bir yol denemek istiyorum" diyenler için ise Cape Town veya Johannesburg'dan Windhoek'e trenle gitme imkanı var. Tren+otobüs+tren şeklinde bir kombinasyondan oluşuyor ve her gün mevcut değil.


"NAMİBYA VİZESİ NASIL ALINIR?" YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.


Namibya'da Ulaşım / Namibya Gezi Rehberi

* Tren ile ulaşım

Namibya'nın geniş çaplı bir demir yolu ağı olmadığı için tren ile ulaşım turistler tarafından tercih edilen bir alternatif değil. Trenin aşırı yavaş hareket etmesi ve çok önceden rezervasyon yaptırmadığınız müddetçe yer bulmanın imkansız olması da cabası. Fakat farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için "Desert Express" gibi haftada bir kez düzenlenen özel tren turları mevcut.

* 4x4 ile ulaşım

Namibya, "road trip" yapabileceğiniz en güzel ülkelerden birisi olarak gösteriliyor. Kuzeye varana kadar çölün içinde yapacağınız yolculuk zaman zaman nefes kesen manzaralar sunuyor. Kalabalıktan hoşlanmayanlardansanız Namibya'da müthiş bir keyifle gezeceğinize eminim. Keyfinizin kaçmaması için altını çizmek istediğim konular şu şekilde;

* Özellikle "araba" yerine "4x4" diye belirttim çünkü Namibya yollarında ihtiyacınız olan bu. Bakımlı olsa da yolların büyük bir kısmı toprak yol. Standart araca hasar verme ihtimaliniz çok yüksek.

* Bazen saatlerce hiçbir yaşam belirtisinin olmadığı yerlerden geçiyorsunuz. Yanınızda yedek su ve yiyecek bulundurmanız, benzin deposunu her fırsatta doldurmanız çok önemli. Sıkıntılı bir durum olduğunda çok uzun süre yardım beklemek zorunda kalabilirsiniz.

* Lastik patlatmak çok normal bir durum, hazırlıklı olun.

* Hayatınızın en tozlu yolculuğu olacağını unutmayın.

* Kiraladığınız aracın sigorta detaylarını çok iyi incelemelisiniz. Hasar sonrası bakım için korkunç bedeller ödemek zorunda kalabilirsiniz.

* Road trip'in bu kadar popüler olduğu bir ülkede, bizdeki gibi sık sık mola yerleri ile karşılaşacağınızı ummayın. Etosha'ya varana kadar şehir merkezleri dışında in cin top atıyor.

Namibya Gezi Rehberi

* Tur ile ulaşım

Namibya'yı, bizim yaptığımız gibi, yerel bir tur veya şoförlü araç ayarlayarak gezebilirsiniz. Bu noktada bütçe durumunuz belirleyici faktör olacaktır. Ülkeyi tek başınıza gezme konusunda en ufak bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum, Afrika'nın en güvenli bölgelerinden birisi. Tek sorun kısıtlı vakit ve uzun mesafeler. Aşağıda neden turu tercih ettiğimizi listeledim, karar sizin.

* 2 haftalık Namibya gezisi boyunca her gün, en az 6 saatimiz yolda geçti. Tek bir noktada kalma ihtimalimiz olmadığı için her gün ayrı bir yerde konakladık. Her gün çadır söküp, kurduk; yemek pişirdik; bulaşıklarımızı yıkadık; sürekli tozlandığı için çamaşır yıkadığımız zamanlar oldu. Bunun üzerine bir de araç kullanma durumunu eklemek istemedik. ("Hem tura katılıp hem de iş mi yaptınız?" diyenler, Overland Safari hakkındaki yazılarıma bakabilir.)

* Bir kere lastik patlattık, grupla olduğumuz için değiştirmemiz kolay oldu. Tek başımızayken böyle bir durumla karşılaşsaydık çölün ortasında, 40 derece sıcağın altında debelenecektik.

* Yolda hız yapma durumu yok, bazen 50 km/sa hızla gidiyorsunuz. Yolcuyken kitap okumak, müzik dinlemek, sohbet etmek, uyumak, fotoğraf çekmek, bir şeyler yiyip içmek gibi alternatiflerimiz olmasına rağmen sıkıntıdan patladığımız çok zaman oldu. Bu yollarda bir de şoför olduğunuzu düşünün.


"AFRİKA'DA OVERLAND SAFARİ TURU NASIL AYARLANIR?" YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.


Para Birimi

Namibya'nın para birimi Namibya Doları (NAD) 'dır. Günlük konuşma dilinde direkt "dolar" diye bahsedilir. Bazı turistik aktiviteler  Amerikan Doları üzerinden fiyatlandırıldığı için her adımda kontrol etmenizde fayda var.

Namibya Doları'nın değeri, Güney Afrika Randı (ZAR)'na sabitlenmiştir.  Ülkenin her yerinde, 0 komisyon ile ZAR harcayabilirsiniz. Fakat Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Namibya Doları kullanamazsınız. İki ülkeyi de ziyaret edecekseniz eğer sadece ZAR edinmeniz yeterli olur.

Namibya Gezi Rehberi

İletişim / Namibya Gezi Rehberi

Namibya'da kalacağınız yere göre telefon ve internet erişim olanakları çok değişiyor. Biz genellikle tenha bir kamp yerinde çadır kurduğumuz için çoğu zaman telefon çekmiyordu ve wi-fi yoktu. Wi-fi olan yerlerde ise belli bir ücret karşılığı internetten faydalanabildik. Çok uzun süreler internet bağlantımızın olmayışı sorun oldu mu? Bence hayır! Mental olarak büyük bir rahatlama yaşadım, ilk defa dünyadan tamamen kopuk, doğa ile baş başa olduğum günler geçirdiğim için halimden memnundum.

Şehir merkezlerinde durum biraz daha farklı, ücretli veya ücretsiz olarak çoğu yerde wi-fi bulmak mümkün. Eğer seyahat esnasında düzenli olarak telefon ve internet bağlantısına ihtiyaç duyacaksanız, MTC'nin kontörlü (pre-paid) paketlerini inceleyebilirsiniz. Detaylı bilgi almak için tıklayınız. 

Kaldığımız yerlerde ödediğimiz wi-fi ücretleri

* Orange River: 25NAD (7TL) - 250 MB

* Swakopmund: 50NAD(14TL) - Sınırsız

Namibya Gezi Rehberi

Yeme İçme

Et yemeyi seviyorsanız Namibya sizin için tam bir cennet olabilir. Çoğu restaurantta antilop çeşitleri (kudu, springbok, oryx), deve kuşu ve zebranın yanı sıra lezzetli dana etleri bulmak mümkün. Marketlerde bu saydığım çeşitlerin kuru et şeklinde atıştırmalıkları da var, uzun yolların en büyük kurtarıcısı. Atlantik Okyanus'nun kenarındaki bu ülkede deniz mahsulü yemeden dönmek ise biraz ayıp kaçabilir.

Biz, seyahatimizin büyük bir kısmında süpermarketten alışveriş yapıp yemeğimizi kendimiz hazırladık. Rehberimiz sayesinde Afrika'nın güney bölgesinin geleneksel yemeği olan pap ve barbeküsü braai 'yi deneme fırsatımız oldu. Sadece Swakopmund'da restaurantlarda yemek yedik. Tek önerim, bir yere gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız olacak.

Windhoek, Namibya'nın her yerde karşınıza çıkacak yerel birası. Çeşmelerden su içilebileceği söylense de ben güvenip içmedim, düzenli olarak 5 litrelik su aldık. Yeme içmeye dair yaptığımız harcama örneği şu şekilde:

Yol üstü filtre kahve: 10-15 NAD (3-4 TL)

5 litre su: 60 NAD(17 TL)

Markette bira: 10-15 NAD (3-4 TL)

Mekanda bira: 30 NAD (8 TL)

Restaurantta 2 kişilik akşam yemeği (2 porsiyon et + 1 şişe şarap + bahşiş): 550 NAD (155 TL)

Bahşiş / Namibya Gezi Rehberi

Afrika'da çoğu ülkede olduğu gibi Namibya'da da bir bahşiş kültürü var. Yemek yediğiniz yerde vereceğiniz %10'luk bir bahşişin yanı sıra iletişim halinde olduğunuz rehberlerinde bir bahşişi beklentisi var. Katıldığınız safarinin, kano turunun veya herhangi bir aktivitenin rehberine günlük 2-3$ bahşiş vermeniz uygun olacaktır.

Namibya Gezi Rehberi


"NAMİBYA'DA GEZİLECEK YERLER" YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.


Hava Durumu ve En Uygun Seyahat Zamanı

Namibya'nın çölleriyle meşhur olduğunu biliyorsanız yaz mevsiminde çok sıcak olduğunu da tahmin edebilirsiniz. Peki, Namibya'ya ne zaman gidilir? Ülkeyi ziyaret etmek için en iyi zaman, hem serin hem de kuru olmasından ötürü Ağustos-Ekim dönemi olarak gösteriliyor. Biz Ağustos sonu, Eylül başında seyahatimizi gerçekleştirdik. Bu dönemde gitmenin avantajları:

* Gündüz katlanılabilir bir sıcaklıkta hareket edebiliyorsunuz. (Kış mevsimi olmasına rağmen Etosha'da gündüz 34 dereceyi gördük.)

* Havanın kuru olması, etrafta su olmaması anlamına geliyor. Bu da su havzalarından oluşan Etosha'da müthiş bir safari deneyimi sunuyor.

* Sürüngenler kış uykusunda olduğu için doğa içinde tatsız bir sürprizle karşılaşma ihtimaliniz azalıyor.

* Sivrisinek yok denecek kadar az. Bu dönemde sıtma riski en aza düşüyor.

Dezavantajları:

* Ağustos ayı, en rüzgarlı ay. Rüzgar estiğinde okyanustan esiyor ve eriyen buzulları soğukluğunu iliklerinizde hissettiriyor. Çölde gece sıcaklık sıfırın altına düşüyor. Güneyden kuzeye çıkıp, Etosha'ya varana kadar her geceyi donarak geçirdim.

* Rüzgar alan bölgeler gündüz de çok soğuk olabiliyor. Rüzgar kesilip güneş açtığında sıcaktan kavrulurken, tam tersi durumda mont giyip bere takar hale geliyorsunuz. (Örn: Fish River Canyon, Swakopmund, Orange River)


"SEYAHAT AŞILARI NEREDE YAPILIR?" YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.


Valize Ne Koymalı? / Namibya Gezi Rehberi 

* Ülkenin çok büyük bir bölümü sıtma riski taşımasa da Etosha ve Caprivi Şeridi'nde önlem almak gerekiyor. Bu tarafları da ziyaret etme planınız varsa sivrisinek kovucu almanız şart.

* Polar ve bere en büyük kurtarıcılarım oldu. Vücuttaki ısı kaybının genelde kafadan olduğunu düşünürsek aniden soğuyan hava için bere olmazsa olmaz. Gündüz sıcaktan korunmak için şapkayı da unutmayın.

* Şorta dönüşebilen pantolonlar en çok Namibya'da işime yaradı.

* Kış mevsiminde dahi güneş kremi kullanmanız gerektiğinin altını çizeyim.

* Tozlu geçen yolculuk bir süre sonra ağız ve burun yolunu ciddi anlamda rahatsız ediyor. Korunmak için yüzünüze bağlayabileceğiniz bir şeyler alabilirsiniz (Buff gibi)

* Kıyafetler normal bir seyahate göre çok daha kısa sürede kirleniyor. Çantanızda yer varsa fazladan kıyafet alabilirsiniz veya çamaşır yıkamaya hazırlıklı gelebilirsiniz.

* Kapalı ve rahat bir ayakkabı, Namibya'da nereye giderseniz gidin yanınızda bulunmalı. Çöl yürüyüşü için tozluk edinebilirsiniz. Kumullara tırmanırken ayakkabının içine 1 kg kum doluyor.

* Dürbün kullanmak için safariye çıkmanıza gerek yok, yol kenarında çok fazla hayvanla karşılaşacaksınız.

Güvenlik / Namibya Gezi Rehberi

"Namibya güvenli mi?" sorusunu iki taraftan ele almak lazım: Vahşi hayat ve yaşayan insanlar. Namibya, vahşi yaşamın devam ettiği ülkelerden bir tanesi. Eğer kendi başınıza seyahat ediyorsanız gece seyahat etmemeye özen göstermeniz gerekiyor. Güney tarafta endişe edilecek türler yok; genelde antiloplar mevcut ancak kuzeye doğru yaklaştıkça yırtıcı sayısı artar. Karşılaştığınız hiçbir canlıyı sevmeye kalkışmamalısınız.

İnsanlar bakımından ele alırsak, Namibya'da seyahat genel olarak güvenli. Hatta Afrika'nın en güvenli ülkelerinden birisi. Zaten yollarda fazla insanla karşılaşmıyorsunuz. Şehir merkezlerinde dikkatli olunması yönünde uyarılar aldık. Özellikle tanıştığımız 'beyaz' yereller, gece dışarı çıkmamamızı tavsiye etti. Polislerin biraz ırkçı olduğundan,  'beyazları' durdurup ceza kesmek için bahane ürettiklerinden bahsettiler. Gerçeklik payını bilemiyorum fakat her zaman için dikkatli olmakta fayda var. Yine de Namibya'da gördüğüm her yerin Nairobi, Darüsselam ve Johannesburg'un yanından bile geçemeyecek kadar güvenli göründüğünü söylemek istiyorum.

"Namibya Gezi Rehberi" yazısı hoşunuza gittiyse Dubai ile ilgili yazıları okumak için tıklayın.  Diğer yazılardan güncel olarak haberdar olmak için sayfanın altında bulunan formu doldurarak e-posta grubuna abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir